Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u Mladenovcu na simpozijumu o iskustvima lekara iz Batajnice u lečenju od korone da je epidemiološka situacija u Srbiji loša zbog čega će važni klinički centri morati da se vrate u sistem kovid bolnice i preuzmu brigu o pacijentima koji su zaraženi ovim virusom.

KBC “Dr Dragiša Mišović”, KBC “Bežanijska kosa”, bolnica u Mladenovcu i još niz zdravstvenih ustanova vratiće se u crvenu zonu u zavisnosti kojim tempom se korona bude razbuktavala.

– I Institut za medicinu rada ponovo ulazi u kovid režim – najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je ta ustanova spremna da primati obolele od korone.

Lončar je pozvao zdravstvene radnike da izdrže pritisak i da, kako je istakao, rade svoj posao najbolje što mogu. U Srbiji se beleži više od 6.000 obolelih dnevno, od kojih je trenutno hospitalizovano više od 2.000 pacijenata.

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković govoreći o razlozima zašto je ta ustanova ponovo u kovid sistemu kazala da sad svi trpe zbog lošeg odziva na vakcinaciju u Srbiji.

– Vakcinacija je jedina i prava odbrana od korona virusa – poručila je direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je na simpozijumu posvećenom iskustvima lečenja kovida u toj bolnici navela da je od početka rada te zdravstvene ustanove ukupno primljeno skoro 10.000 obolelih, pozvala je građane da budu odgovorni i da se odazovu imunizaciji.

Sa simpozijuma je poručeno da lečenje od kovid 19 infekcije zahteva multidisciplinarni pristup, a najznačajnije su mere prevencije, pre svega vakcinacija, nošenje maske i distanca i poslata poruka nevakcinisanima da mogu teže da obole i da se lako nađu na intenzivnoj nezi.

Uporedo sa širenjem korone, Ministarstvo prosvete objavilo tri modela nastava od ponedeljka, 13. septembra. Čak 40 opština u srednjim školama uvodi treći, onlajn model.

Po drugom modelu u sedmom i osmom razredu održavaće se nastava na teritorijama sledećih opština: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

Inače, za samo 10 dana od početka školske godine 379 odeljenja je zbog širenja epidemije prešlo na onlajn nastavu.

– Škole čija su odeljenja prešla na onlajn nastavu postupile su u skladu s epidemiološkim preporukama u kojima je predviđeno da kad postoje dva potvrđena slučaja kod učenika u jednom odeljenju ili grupi, celo odeljenje prelazi na onlajn nastavu 10 dana – objasnili su u Ministarstvu prosvete.

Novi Pazar je prva opština u Srbiji koja je ponovo uvela vanredne mere kojom su zabranjena porodična veselja i svadbe u ugostiteljskim objektima i ta uredba biće na snazi dok se epidemiološka situacija ne popravi. Krizni štab ove opštine je ranije doneo odluku da đaci svih srednjih škola na teritoriji Novog Pazara pređu na on lajn nastavu.

Sto gostiju na svadbi

Evropski statistički centri registrovali su Crnu Goru kao državu s najvećim brojem novozaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika od 52 zemlje u Evropi. Prema njihovim podacima, registrovano je 600 obolelih na 100.000 stanovnika. Na drugom mestu po broju novozaraženih je Gruzija, trećem tzv. Kosovo, četvrtom Ujedinjeno Kraljevstvo, a na petom Srbija, sa 317 novopozitivnih na 100.000 osoba.

Vlada Crne Gore je zbog toga usvojila niz mera u borbi protiv korona virusa među kojima je i broj prisutnih na svadbama i u diskotekama ograničen na 100 osoba.

Svaka zemlja ima svoja pravila

Baš kao ni kad se pre tri meseca Srbija našla na listi “epidemiološki bezbednih zemalja”, nova odluka Saveta EU nije obavezujuća za države članice, radi se samo o preporuci, a konačnu odluku donose same države koje propisuju pravila po kojima turisti iz različitih zemalja mogu da uđu na njihovu teritoriju, smatra Aleksandar Seničić, prvi čovek Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

On smatra da će neke zemlje imati tvrđi, a druge blaži stav prema putnicima iz naše zemlje. Može se očekivati da bude znatno otežan odlazak i boravak u zemljama poput Francuske, Nemačke, Italije, Belgije, Španije, a verovatno i Austrije.

– Neke zemlje će možda, bez obzira na to da li je neko vakcinisan ili ne, insistirati na karantinu. Međutim, ono što je nama u ovom trenutku najvažnije jeste da zemlje u koje putujemo turistički, svakako i bez obzira na preporuke, i stavljanja na crvenu listu, postupaju u skladu sa svojim interesima – izjavio je Seničić.

On ne očekuje da Grčka, Hrvatska, Bugarska i još nekoliko zemalja menjaju pravila do kraja septembra, i oni koji su vakcinisani ili imaju testove, moći će da ulaze u te zemlje kao i do sada.

Prema poslednjim podacima 10 država članica Evropske unije priznaje potvrde o vakcinaciji kineskim “sinofarmom”, vakcinom kojom je cepljeno više od dve trećine građana Srbije. Trenutno je s potvrdom o vakcinaciji sinofarmom moguće ući u Austriju, Grčku, Mađarsku, Island, Holandiju, Španiju, Švedsku, Finsku, Švajcarsku i na Kipar.

Specifičan je slučaj sa Austrijancima, navodi Seničić kao jedan od primera. Vakcinisani sinofarmom, naime, mogu da uđu u Austriju, s potvrdom o završenoj imunizaciji, ali im ona ne dozvoljava da ulaze u veliku većinu hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata. Tamo se, naime, priznaju samo vakcine odobrene od strane EMU.