KUD Soko
Sećanje: Završni koncert 2019. godine

Glavni centri okupljanja srpskog naroda u dijaspori su kulturno-umetnička društva. Kažu da mnogi, čak i oni koji pre nisu, zaigraju kada odu van matice – zbog održavanja veze sa korenima, čuvanja kulture, tradicije, ali ponajviše zbog druženja sa sunarodnicima. Duže od decenije Kulturno-umetničko društvo Soko iz Minhena čuva srpsku tradiciju, kulturu i pismo. Broje više od 50 članova, svih starosnih kategorija.

Godišnjim koncertom svakog decembra isprate godinu. Jedino to nisu učinili ove, 2020. Trenutna situacija i restriktivne mere u cilju suzbijanja korona virusa, onemogućili su, ne samo održavanje koncerta, nego i proba.

Kako ističe Adrijana Gajić, član uprave ovog društva, do skoro su im bili dozvoljeni sastanci u malom broju, ali je, nažalost, sada i to zabranjeno.

– Zahvaljujući modernim tehnologijama, uspevamo da održavamo kontakte putem društvenih mreža. Trenutno smo u poziciji da čekamo dalje odluke nemačkih vlasti. Takva je, nažalost, sudbina svih kulturno-umetničkih društava. Bar onih koji se nalaze u Nemačkoj, gde su mere izuzetno oštre. Grupna okupljanja su zabranjena, a rad folklornih društava u 99% se bazira na grupnom radu. Osim onlajn sastanaka, trenutno smo, u smislu redovnog rada i druženja oštećeni. Nadamo se da će naredna godina biti bolja, pa smo zato započeli usmene dogovore u vezi sa nekim od narednih projekata – ističe Gajićeva.

Članovi ansambla KUD Soko posle nastupa obično budu ispraćeni ovacijama oduševljene publike. A za takav uspeh je potrebno mnogo truda, rada, odricanja, izdvojenog vremena i mnogo proba. Jer sve to je zapravo folklor, pored ljubavi i prijateljstva.

– Biće potrebno nekoliko meseci za vraćanje kondicije i uigravanje repertoara, jer folklorne koreografije, iako možda deluju, nisu nimalo jednostavne. Neophodno je mnogo puta sve ponoviti, vežbati da bi krajnji rezultat bio dobar. Pogotovo ako u jednoj koreografiji učestvuje veliki broj igrača – rekla nam je Adrijana, ne gubeći nadu da će pandemija uskoro da prođe i da će sve aktivnosti da se vrate u normalne tokove.

Jedva čekaju da ponovo zaigraju: Sandra Šarac i Adrijana Gajić

Virtuelno kolo

Grupa članova Kulturno-umetničkog društva Soko iz Minhena je u aprilu pripremila tri video-klipa, dve pesme i jedno kolo i time su dali podršku akciji “Ostani kod kuće”, ali i dali doprinos obeležavanju Vaskrsa. O toj njihovoj akciji “Vesti” su tada opširno izvestile. Svako je u svom stanu igrao ili svirao, a potom je sve to montirao. Nešto kasnije sličan poduhvat napravili su i najmlađi članovi, polaznici škole folklora ovog društva.

Ni prihoda, ni rashoda

Većina kulturno-umetničkih društava ostala je bez kontinuiranog finansiranja. Osnovni prihod i održivost KUD-ova sveden je na prikupljanje mesečne članarine.

– Članarine su trenutno stopirane, a onima koji su uplaćivali biće vraćene za period koji društvo nije aktivno radilo. Nama su finansije stabilne, ako tako možemo da kažemo. Ove godine, iako nije bilo prihoda, nije bilo ni rashoda. Prostorije u kojima inače obavljamo probe, zbog trenutne situacije nismo koristili, a i njih nam je ustupila jedna nevladina organizacija, koja posluje pri gradu. Sve to su nam neke olakšavajuće okolnosti – navodi Adrijana, koja je član društva Soko od osnivanja.