Lična arhiva
Deca zadovoljna: Đaci će sada lakše podnositi otvaranje prozora

Dean Ćirić i njegova firma Fabmaker s timom saradnika s Tehničkog Univerziteta iz Braunšvajga patentirali su infekcioni semafor AIROOOM, koji će u učionicama signalizirati kad prozore treba otvoriti, a kad zatvoriti čime će deca biti oslobođena bespotrebnog smrzavanja zimi.

Korišćenje ovog pametnog digitalnog uređaja, kako tvrde pronalazači, bitno će skratiti vreme provetravanja koje je obavezni deo mera koje se u školama sprovode u sprečavanju širenja korona virusa. Semafor funkcioniše na taj način što njegovi mnogobrojni senzori utvrđene vrednosti u prostoriji šalju u centralni server koji ih obrađuje i pretvorene u crvene ili zelene signale šalje nazad kao znak za otvaranje i zatvaranje prozora, što znači da se prozor otvara samo po potrebi.

– Korona semafor, slično kao i kod CO2 semafora, pali crveno svetlo kad je vazduh preopterećen, što znači da prozor treba da se otvori. Kad je učionica dovoljno provetrena, pali se zeleno svetlo. Razlika između CO2 semafora i korona semafora je u tome što je ovaj drugi opremljen s mnogo više senzora koji osim ugljen-dioksida mere vlažnost i brzinu strujanja vazduha, jačinu glasnosti i temperaturu, a za izračunavanje rizika važna je i zapremina prostorije i broj ljudi koji u njoj boravi – objašnjava tehničke detalje Dean Ćirić.

DANONOĆAN RAD: Ćirićevi saradnici Falko, Vanesa i Niko ispituju semafor

Semafor je pre raspusta testiran u 100 prostorija u školama i vrtićima u Zalcgiteru, Volfenbitelu i Braunšvajgu. U jednoj školi u Zalzgiteru vreme između dva otvaranja prozora sa 20 minuta produženo je na 40 minuta. Merenje je sprovedeno dok su deca pisala pismeni zadatak, što znači u vreme kad u učionici nije bilo razgovora i kretanja.

Ministarstvo za prosvetu i kulturu Donje Saksonije u Hanoveru u početku je bilo skeptično, ali je posle testiranja i konsultacija sa stručnjacima pristalo na ugrađivanje nekoliko semafora, a posle uspešno položenog ispita ministarstvo je školama odobrilo plaćanje troškova u iznosu od 80 odsto.

– Od početka godine do sada Fabmaker je semaforima opremio više od 650 učionica, najviše u Donjoj Saksoniji – navodi Ćirić koji dodaje da korona semafore napravljenje u manjem formatu naručuju taksisti.

Firma Fabmaker u Nemačkoj postala je poznata po patentu 3D štampač prilagođenom za škole i fakultete. Na izumima i usavršavanju uređaja, pretežno za potrebe škola, radi stručni tim mladih naučnika sa TU Baunšvajg, a na ideju usavršavanja i patentiranja semafora došli su Dean Ćirić i prof. dr Majnhard Šiling, profesor za električna tehnička merenja.

Svaki korona semafor se pravi namenski

Pojedinačna proizvodnja

Do sada je u školama praktikovano postavljanje ventilatora i menjanje prozora i vrata, ali sada korona semaforom može da se utvrdi da li je to potrebno i kakve rezultate daju novi prozori i vrata.

– Bitno je naglasiti da semafori mogu samo da se naruče i prave se namenski. Ne postoji jedan koji bi bio efikasan generalno za sve učionice jer ni uslovi koji deluju na zasićenost vazduha nisu istovetni – ističe sagovornik “Vesti”.

POZNAT PO PATENTIMA: Dean Ćirić

Otadžbini povoljnije cene

– Jedan semafor godišnje košta 420 evra, ili u pretplati 35 evra mesečno. Cilj je da semafor bude dostupan svim školama, a ne samo privatnim ili školama u bogatim oblastima. Od semafora svi treba da imaju korist jer je korona problem koja pogađa sve nas, društvo u celini. Zato tražimo partnere za finansiranje i razgovaramo sa ministarstvima obrazovanja kako bi školama i država pomogla. Raspoloženi smo da razgovaramo i s nadležnima u Srbiji, jer zbog predugo otvorenih prozora u zimi koja dolazi, smrzavaće se i naša deca – rekao je za “Vesti” Dean Ćirić koji je spreman da otadžbini ponudi i povoljnije uslove.