SPC
Spomen-kapela Svetih srpskih novomučenika

Pandemija koronavirusa usporila je planirane radove na završnici spomen-kapele Svetih srpskih novomučenika na vojnom groblju u Mauthauzenu, tako da su uglavnom obavljani oni poslovi koje je bilo moguće uraditi u radionici, zaključeno je na prošloj sednici Građevinskog odbora za izgradnju spomen-kapele.

Sastanku koji je održan u Lincu u petak posle večernje službe u hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca prisustvovali su episkop austrijsko-švajcarski Andrej, kao predsednik odbora, protojerej-stavrofor Dragan Mićić iz Linca, sekretar Željko Maleševć i telefonski Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Na sednici je bilo reči o završnoj fazi radova i o celokupnom napretku radova na spomen-kapeli, koji je ostvaren.

Dogovor o nastavku radova

Građevinski planovi su zbog pandemije koronavirusa prilično usporeni i nije bilo moguće ostvariti planirano, zaključili su učesnici.

Ukazano je da se pristupilo radovima koje je bilo moguće obavljati u radionici, kao što su izrada ikonostasa, mozaika, ikonopisanje i priprema Knjige mrtvih.

Vojno groblje Rajfendorf-Mauthauzen nalazi na svega dvadesetak minuta vožnje od Linca, a na tom mestu počiva između 7.000 i 8.000 srpskih vojnika, oficira i civila koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca. Kroz logor je do 1918. prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

U radionici se izrađuje mozaik

Želja stara ceo vek

Pre 100 godina, u svojim pismima jedan od interniranih srpskih oficira izrazio je nadu da će odmah posle rata na mestu logora biti izgrađena spomen-kapela, da očuva sećanje na strašne žrtve koje su podneli srpski logoraši. Tek uz podršku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od leta 2014. godine krenulo se u realizaciju ovog projekta. Početak projekta poklopio se s postavljanjem episkopa Andreja na čelo austrijsko-švajcarske eparhije.