EPA/GEORGI LICOVSKI
Mišel PLatini

Nakon privođenja Platinija odmah su se zakotrljale teorije o tome zašto se to dogodilo. Prema jednima razlog se krije u otvaranju lova na Sarkozija (privedeni su i nekadašnja šefica njegovog kabineta Sofi Dion, te bivši ministar unutrašnjih poslova Klod Žoant), a prema nekima i zbog očajničke potrage za razlogom da se Kataru zbog nečasno dobijenog domaćinstva ono – oduzme.

Kao dodatni razlog bila bi iskorišćena i sve napetija situacija u Persijskom zalivu, koja bi ugrozila bezbednost, ali i samo održavanje Svetskog prvenstva. To bi mnogima iz ruku izbilo milijarde dolara. Tu je i pitanje Saudijske Arabije i Egipta, čiji nacionalni timovi će se najverovatnije kvalifikovati, ali su odnosi tih zemalja sa Katarom prekinuti (uz Ujedinjene Arapske Emirate, Oman i Mauricijus), pa je nezamislivo da oni nastupe u Kataru.

Tok skandala

1. Desetak dana pre nego što je Katar dobio domaćinstvo, na večeri u Parizu našli su se Nikolas Sarkozi i Tamim bin Hamad bin Halifa al Tani, a tamo je bio i Mišel Platini. Dnevnik “Telegraf” tvrdi da se Platini pre izbora Katara našao s njihovim zvaničnicima od 30 do 50 puta.

2. Najpopularniji pariski fudbalski klub kupili su investitori iz Katara – Katar Sports Investments (navodno dogovoreno na tom ručku), a bivši vlasnik je investicioni fond Koloni Kapital u vlasništvu Sarkozijevog prijatelja Sebastijana Bazina, čija je druga kompanija Akfor Hotel Grop generalni sponzor PSG.

3. U Francuskoj radi i katarski sportski program “beIN Sports”, firma Al Džazire. U novembru 2018. godine “Futbol liks” optužio je Sarkozija da je za ulazak u PSG i sportski kanal obećao podršku za domaćinstvo Katara.

4. Al Džazira je 20-ak dana pre objave domaćina, FIFA za TV prava uplatila 400 miliona dolara, od čega je 100 miliona dolara bio bonus “dobije li Katar prvenstvo”, a zatim je, tri godina kasnije, uplatila za iste svrhe još dodatnih 480 miliona dolara.

Ručak sa šeikom

Fudbalski svet, inače, već dugo potresaju korupcionaške i malverzacijske afere u vrhu FIFA i kontinentalnih fudbalskih organizacija, pa Katargejt nije došao iz vedra neba. Dakle, šta to zanima francusko pravosuđe? U utorak, 23. novembra 2010, desetak dana pre glasanja o domaćinstvu, u Parizu su se na ručku našli tadašnji predsednik Sarkozi i tadašnji katarski prestolonaslednik (u međuvremenu je postao emir) Tamim bin Hamad Al Tani.

Na tom ručku je bio i Platini. Sva trojica su u različitim navratima govorili da na ručku nije bilo reči o katarskom domaćinstvu, ali je Platini rekao da mu je “šesto čulo koje mu je reklo da Sarkozi želi da pobedi Katar, pa je on tako i postupio.”

– Znao sam već od pre da ću svoj glas dati Kataru i to sam želeo da kažem Sarkoziju. Nisam imao pojma da će na ručku biti Katarci. Za vreme ručka sam se uverio da i Sarkozi želi da ja glasam za Katar. Ali, on mene to ni u jednom trenutku nije molio. Nakon ručka sam o svemu obavestio Sepa Blatera – rekao je Platini, a prenosi londonski “Sandej tajms”.