Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je poslanicima Narodne skupštine izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji. On je izjavio da je protiv zamrznutog konflikta i rešenja krize silom.

Predsednik je istakao da je tačno da jačamo ekonomski, ali da Zapad ne menja stav prema Srbiji i da zato predviđa da će se nastaviti podrška secesije Kosmeta po svaku cenu. On je dodao da Srbi na Kosmetu žive mnogo teže nego u ostatku zemlje i da oni žele da se vode pregovori. Istakao je da Srbija nema pravo na bahat, arogantan stav, ali da neće dozvoliti novu “Oluju” ili “Bljesak”.

– Oni će se zalagati za secesiju od Srbije po svaku cenu. Imamo li pravo na arogantan, bahat i osion pristup? Oni misle da ga imaju, a ja mislim da ga mi nemamo. I sebi sam zamerio što sam u jednom trenutku reagovao burno, pa uzvratio nepotrebnim uvredama. Živ sam čovek, ponekad se emocionalno reaguje – prisetio se Vučić.

Predsednik je podsetio da Albanci ne žele da ispune svoju obavezu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i da to više i ne kriju.

– Kurti (Aljbin, prištinski premijer) rekao je u Briselu da ne namerava da ispuni obaveze preuzete ranijim sporazumom. On tvrdi da ga ne obavezuje ništa što su potpisali predstavnici iz Prištine pre njega. Na njegovu tvrdnju da je Kosovo nezavisna država odgovorio sam da to nije istina i da u tom slučaju ne bi bilo pregovara – rekao je predsednik.

Suludi pregovarači

Međutim, Vučić je istakao da je situacija komplikovanija od Kurtijevog “kada” i njegovog “nikada” i da je kompromisno rešenje nešto za čim treba da se traga. Predsednik je istakao da Srbija ima posla sa opasnim ljudima i da je od Aljbina Kurtija i Vljose Osmani čuo ono što nije ni od od Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

– Albanski pristup pregovorima je sulud. U jednom trenutku rečeno nam je da će nam dati poklon, a to je da će oni priznati Srbiju. Ponekad ne možete da trpite da tri sata slušate gluposti, neistine, neuvažavanje činjenica, nepoštovanje onoga što su sami potpisali i prihvatili, a da ne reagujete – kazao je Vučić.

Bez poniženja

Predsednik smatra da nije realno da se Prištini obeća samo široka autonomija, jer to ne želi nijedan Albanac. Međutim, istakao je da Srbija ne sme ni da bude ponižena, te da nemamo partnere koji mogu da shvate realnost i da nas to vuče u zamrznuti konflikt.

Prema Vučićevim rečima, zabrinjavajuće je što Zapad želi da što više naoruža Prištinu, iako Albanci na to nemaju pravo. Uprkos tome, istakao je da je protiv rata.

– Kad država bude pozvala, moja deca će biti spremna. Ali ne bih voleo da mi neko vrati Vukana i Danila u kovčegu, a isto tako ne bih to poželeo drugoj deci – rekao je predsednik Srbije i završio govor rečima: “Živeo naš narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija!”

Svi se iseljavaju

Vučić je rekao da se problem ne rešava odlaganjem i da je potreban strateški pogled u budućnost.

– Srba na Kosmetu nema više od 95.000, a Albanaca ne više od 1.350.000. Odnos Srba prema Albancima je 1:15. Iseljavaju se Albanci s Kosova, ali i Srbi – rekao je predsednik.

Deca su najvažnija

Predsednik je podsetio da je problem Srbije što se ne rađa dovoljno dece i što odlaze zanatlije.

– Ne znam koliko treba da platimo da neko ima dete? Nećemo imati radnu snagu za fabrike, nećemo ništa da imamo… Dete postaje najvažnija činjenica za nas – rekao je Vučić.

Dečani na udaru

Vučić je ukazao da je manastir Visoki Dečani na udaru.

– Albanci ne poštuju ni ono što su njihove kvazi-države i sudovi donosili, i neće da sprovedu u delo ono što se tiče zemlje oko manastira Visoki Dečani. Svakog dana se čuju pretnje. Tu smo obezbedili sredstva za kotlarnice, uloženo je preko 19 miliona. Zahvalan sam monasima koji čuvaju korene srpstva – rekao je Vučić.

Nove škole i bolnice

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija davala oko 500 miliona evra za KiM godišnje, a poslednje dve godine čak 800 miliona evra za narod u pokrajini.

– KC Kosovska Mitrovica renoviran je, rekonstruisane su škole u Lešku i Leposaviću, posebnu brigu iskazali smo kroz budžet za sve pripadnike našeg naroda, a pogotovu za ljude sa Kosmeta. Rekonstruisaće se i dečje bolnice, u toku je izgradnja KBC Priština u Gračanici, gradi se fakultet u Mitrovici… Sledi sanacija nakon poplava, kad je reč o korona virusu obezbedili smo im vakcine kao i za centralnu Srbiju. Ulažemo u domove kulture, manastire, narodne kuhinje… Milione ulažemo u Kosovo i Metohiju, u SPC, u eparhiju i sveštenstvo – rekao je Vučić.

On je istakao da se privodi kraju izgradnja naselja Sunčana dolina kod Zvečana u iznosu od dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra) u kom će biti obezbeđeni uslovi za život i rad za 400 porodica – naveo je Vučić.

Uz vozove i fabrika

U Beogradu je u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića potpisan Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Štadler Bušnang AG, koji predviđa značajnu finansijsku pomoć ove švajcarske kompanije Železničkom muzeju.

Štadler će isporučiti tri voza za brzu prugu Beograd – Novi Sad, a zainteresovan je i za nove projekte u Srbiji, uključujući i fabriku transformatora. Na sastanku s direktorom Štadlera Peterom Špulerom, tema je bila i potencijalni plasman njihovih proizvoda u Srbiji i zemljama regiona. Razgovaralo se i o mogućnosti da Štadler otvori fabriku voznih sredstava u Srbiji u čemu su učestvovali i Špulerov sin Lukas i njegov prijatelj, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder. Takođe i Željko Davidović, menadžer za prodaju Štadlera za centralnu i jugoistočnu Evropu, inače Srbin iz Mrkonjić Grada, kao i ambasador Švajcarske u Beogradu Urs Šmid.

Špuler je rekao da imaju veoma kratak rok da isporuče Srbiji tri brza voza dabldekera, da je to za njih veoma izazovan posao, ali je obećao da će sve biti završeno kako treba i na vreme.

Davidović je rekao da mu je naročita čast što se obraća na tom skupu, pre svega kao Srbin.

– Ovo je jedna potvrda uspeha Srbije u finansijskom smislu. Želeo bih da gospodin Peter Špuler napravi tu prvu fabriku za transformatore u Srbiji, ali i druge – rekao je Davidović.

Poseta iz svemira

Ruski astronaut Sergej Kud Sverčkov proveo je 185 dana u orbiti i nakon leta prvo došao u posetu Srbiji. On je posle prijema u predsedništvu sa svojim timom obići i decu obolelu od raka. Predsednik mu je zahvalio na humanosti i pažnji koju pruža najmlađim pacijentima.