Vesti
Nema predaje: Aleksandar Panić, Nikola Mirković, Aleksi Trud, Sanela Nešić, Žak Ogar, Pol Antoan i Gzavie Moro

Pariska organizacija Kolektiv za mir na Kosovu najavila je pokretanje peticije o stavljanju KiM na dnevni red Francuske narodne skupštine.

Krajnji cilj ove inicijative nije da se o južnoj srpskoj pokrajini održi jedna rasprava, već da to postane praksa, a planira se i da se formira grupa parlamentaraca koja će pripremati diskusije o Kosovu.

Razrada peticije, za čije je razmatranje neophodno 50.000 potpisa, bila je jedna od glavnih tema na konferenciji o odnosima Evrope, Beograda i Prištine u svečanoj sali hrama svetog Save u Parizu.

Borba neprestana

Voditelj je bio predsednik Kolektiva Aleksi Trud, a osim njega učešće u diskusiji uzeli su i pukovnik Žak Ogar, autor knjige “Evropa je umrla na Kosovu”, Nikola Mirković, politički analitičar i suosnivač Udruženja Solidarnost Kosovo, Gzavie Moro, direktor analitičkog političkog centra Stratpol, specijalizovanog za Rusiju i Balkan i Pol Antoan, generalni sekretar Kolektiva za mir na Kosovu, koji je inicijator peticije o stavljanju Kosova na dnevni red francuske skupštine.

Učesnici su se saglasili da borba za istinu o Kosovu mora da bude uporna i glasna bez obzira na to što zapad ne želi ni da čuje za bilo šta što nije u skladu sa zvaničnom politikom većine vlada i propagandom kojoj su građani izloženi decenijama. Srpski prijatelji iz Francuske sa konferencije su uputili javni poziv za masovno potpisivanje peticije, koja bi mogla da bude prekretnica u promeni stava prema Beogradu i Prištini.

– Insistirajmo, postoji mogućnost da se stavovi preokrenu i Zapad promeni mišljenje. Više od 10 zemalja je već povuklo svoj glas o priznanju Kosova. Zapad ne zna da Kosovo nisu samo Albanci, već i Srbi, Romi, Hrvati, Crnogorci, Goranci i Egipćani, ali i Albanci, neistomišljenici sa Tačijem i vladom Kosova – rekao je Trud, dodajući da je Zapad na kosvu od terorista i kriminalaca napravio odane političare.

U to se iz prve ruke uverio pukovnik Žak Ogar dok je bio komandant francuskih specijalaca u mirovnoj misiji na Kosovu. On je istakao da po dolasku u misiju nije video ništa od onog na šta su ga upućivali.

– Naprotiv, sve je bilo suprotno. Albanci su napadali Srbe koji su bili ugroženi i žrtve. Njih su maltretirali, terali sa zemlje i otimali im sve, pa su morali da beže. Srbe ubijaju na Kosovu, a na zapadu to niko neće da prizna. Teroristi OVK postali su političari, a Srbi su proglašeni kriminalcima. Netačno je da je poubijano 200.000 Albanaca. Ukratko, sve objavljene informacije totalna su laž i nepravda – objasnio je Ogar.

Širiti istinu!

Izvrtanje činjenica i njihovo fabrikovanje, istakli su govornici, iskorišćeno je i za bombardovanje Srbije. Politički analitičar Nikola Mirković podsetio je da je NATO agresija izvedena mimo svih normi međunarodnog prava i Povelje UN.

– Srbi danas na Kosovu doživljavaju najveću humanitarnu krizu. Nema hrane. Srpska manjima je okružena Albancima. Srbi su stalno u opasnosti. Svakog drugog dana ih napadaju, a za njih nema nikakve sigurnosti. Sve što se dešava upereno je protiv Srba. Zato govorimo i širimo istinu! – poručio je Mirković.

On tvrdi i da stavovi pojedinih medija na zapadu počinju da se menjaju, zbog čega treba nastaviti sa borbom za istinu i ne odustajati od cilja da ona dopre do građana zapadnih zemalja.

Braća: Ogar i vladika Jovan

Tačka na rat i mržnju

Bez obzira na težinu teme i situacije na Kosovu, skup je začinjen optimizmom.

-Da se čuje istina, makar i malo po malo. Očekujemo da Francuska promeni mišljenje i ide putem mudrosti. Sa Albancima se mora razgovarati, jer se na Kosovu i mora živeti zajedno. Albancima bi rat odgovarao, jer bi uz pomoć Amerike imali više šansi da dobiju državu. Na nama je da se zalažemo za razgovore.To će nam pomoći da se bolje razumemo, a samo se tako može staviti tačka na rat i mržnju – rekao je Aleksi Trud.

Ogar: Sistemska satanizacija Srba

Žak Ogar naglasio je da je video i shvatio da je ceo sistem usmeren na optuživanje Srba.

– Kosovo pripada Srbiji. Kosovo je srce srpske civilizacije, baza srpske državnosti, kulture i pravoslavne duhovnosti. Četiri srpska manastira na Kosovu su pod

zaštitom Unesko – podsetio je pukovnik, koji je opisao i svoj odlazak u manastir Devič. Bio je šokiran kada je video da su Albanci napali monahinje. O tome je obavestio nadležne, ali zapad nije hteo da čuje za to.

– Znajući šta se na Kosovu dešavalo i još uvek se događa, zapanjen sam koliko je dezinformacija u opticaju – zaključio je Ogar.

Lepo je imati prijatelje

Od svih naših dijasporaca po običaju su najaktivnije bile članice Svesrpske zajednice Francuske. I ovog puta je bilo primetno njihovo prisustvo. Predsednica SZF Slađana Stamenović po završetku konfenercije bila je zadovoljna onim što je čula na njoj.

– Lepo je saznanje da ima i onih koji se bore za naše dobro. U publici je bilo i pravih Francuza. Nadam se da su čuli onako kako je i rečeno. Zahvalila bih se svim govornicima, jer se videlo da im je stalo do Kosova i istine – poručila je Stamenovićeva.