EPA//Valdrin Xhemaj
Kosovska policija

Suočeni sa svakodnevnim provokacijama i strahom, Srbi iz enklava na centralnom Kosovu u poslednje vreme su na meti lopova koji im upadaju u kuće i odnose sve što im dođe pod ruku. Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice, sumnja da će lopovi biti pronađeni, a da su napadi na imovinu i bezbednost od 1999. godine “srpska svakodnevica”.

Samo u poslednja četiri dana zabeležene su tri provale, a poslednja na meti kriminalaca našla se porodica Žikice Stevića iz Lapljeg Sela kod Prištine. Stević je naveo da su lopovi tokom noći ušli u kuću obivši sporedna vrata, da su ostavili ispreturane stvari za sobom i da, kako u kući nije držao dragocenosti i novac, odneli su jedino lovačku pušku, za koju je posedovao dozvolu i municiju.

Prethodnog dana, u nedelju je opljačkana kuća porodice Mitra Maksimovića iz Suvog Dola, kod Lipljana, a kćerka vlasnika Milica Maksimović je kazala da je odneto zlato i oko 2.000 evra.

“Sreća je da se nisam sama našla u kući u trenutku pljačke sa malom decom. Tata radi u centralnoj Srbiji, majka je otišla da obiđe moju sestru u Kosovskoj Mitrovici. Možda je i bolje što nikoga nije bilo kod kuće, jer ne znam kako bih to sa malom decom izdržala”, kazala je Maksimovićeva za Tanjug.

Prethodno je obijena kuća petočlane porodice Slavić iz Lepine kod Suvog Dola, a ovo je četvrti put da su se našli na meti lopova.

Kćerka, Andrijana Slavić je ispričala da su izašli da prošetaju i da sa obližnjeg bankomata podignu novac.

“Van kuće smo bili oko 40 minuta. Kada je majka ušla u kuću zatekla je otvoren prozor. Pozvala je brata i zatekli su otvorene nesesere, kutije od satova, fioke… Pretpostavljamo da su pobegli u trenutku kada su čuli vrisak i da zato ništa nisu stigli da odnesu. Tata je krenuo u pravcu u kome smo pomislili da su otišli, ali potraga je bila bezuspešna”, kazala je Andrijana Slavić.

Sva tri slučaja su odmah prijavljeni Kosovskoj policiji, ali Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice, sumnja da će lopovi biti pronađeni, a da su napadi na imovinu i bezbednost od 1999. godine “srpska svakodnevica”.

– Nije sporno da se pljačke dešavaju i u albanskim sredinama i da se sa povećanom stopom kriminala suočavaju svi stanovnici Kosova zato što je Kosovska policijska služba poslednjih godina pokazala da je nesposobna da obezbedi sigurnost i bezbednost svim građanima. Ovakvi incidenti samo dodatno pogoršavaju ionako tešku ekonomsku situaciju i položaj Srba na Kosovu – ističe Gudžić.

Strah

Dan posle pljačke, Milutin Slavić kaže da su vratili sve stvari na mesto, ali da je u porodici ostao strah.

“Odmah smo pozvali policiju, policija je bila tu, izvršili su uviđaj, uzeli izjavu od mog oca. Nažalost, nismo uspeli da ih nađemo, mada se tu po selu već priča da nismo mi jedini kojima se to desilo, dešava se već nekoliko puta u ovoj našoj opštini i nadam se da će policija uraditi svoj posao i da će uhapsiti počinioce koji rade ta nečasna dela”, rekao je Slavić.

“Verovatno duže vreme dok nas taj strah ne prođe nećemo smeti da ostavljamo ni samu kuću, niti bilo kog člana porodice samog u kući”, zaključuje Slavić.

Ovu porodicu su posetili predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik opštine Lipljan Milan Joksimović.

Pomoć istoku KiM

Francuski humanitarac Arno Gujon i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima iz regiona MSP Srbije, saopštio je da je srpskim enklavama na istoku Kosova i Metohije dostavljena pošiljka humanitarne pomoći.

On je u objavi na Tviteru naveo da su ugrožena domaćinstva dobila hranu, sredstva za higijenu, krevete i školski pribor za najmlađe.

“U srpskim enklavama na istoku Kosmeta živi puno dece koja se posebno obraduju svakom našem dolasku. Njihovi osmesi govore da smo doneli pravu odluku kad smo 2011. zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom odlučili da organizujemo redovne pošiljke humanitarne pomoći koju delimo svake nedelje širom KiM”, napisao je Gujon.

Kako je naveo, kombi pun potrepština stigao je ovog vikenda u kosovsko-metohijska sela Strelica, Bratilovce i Bosce.