Z. M.
Aktivni u zaštiti životne sredine: Članovi KUD Krajišnik

Kulturno-umetničko društvo Krajišnik iz Vilhelmsburga aktivno učestvuje u životu svoje opštine i uključen je u razne aktivnosti lokalne zajednice. Tako je naše društvo učestvovalo i u ovogodišnjoj akciji čišćenja životne sredine.

Članovi Krajišnika se svake godine rado odazivaju ovoj akciji, a jedini je “strani” klub koji je uključen u ovakve akcije opštine.

– Postojimo već 40 godina i imamo odličnu saradnju sa opštinom, koja nas uključuje u sve svoje aktivnosti – kaže novi predsednik Branko Gorčin.

On ističe da se akcija čišćenja obale reke u Vilhelmsburgu sprovodi godinama i da u njoj rado učestvuje i naš klub.

– Austrijanci veoma cene naše učešće i mi smo jedini “strani” klub koji uz osam austrijskih rado prihvata poziv da brine o životnoj sredini i učestvuje u akciji čišćenja – rekao je ponosno predsednik.

Opštinske vlasti takođe KUD Krajišnik svake godine pozivaju da učestvuje u božićnim aktivnostima, a članovi udruženja tako dobijaju priliku da predstave svoje aktivnosti, ali pre svega srpsku kulturu.

Gorčin, koji je početkom godine došao na čelo društva, ističe i odličnu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i nadležnim parohom Daliborom, sa kojim sprovode i projekat učenja ćirilice i srpskog jezika.

Odbojka za žene

Branko Gorčin navodi da je klub proširio aktivnosti i da pored uobičajenih sportskih i kulturnih sekcija ima i novu sekciju odbojku za žene.

S tim u vezi najavio je turnir za 17. novembar, a odbojkašice dva puta nedeljno imaju priliku da treniraju.