Privatna arhiva
Miloš Ninković

Iako je blizu završetka karijere, Miloš Ninković je kao vino sve bolji. Bivši reprezentativni fudbaler Crvene zvezde ponovo je potvrdio dominaciju na terenima A lige u Australiji. Nekadašnji standardni član “orlova”, koji je crveno-belima vratio titulu na “Marakanu” posle nekoliko sušnih godina bez trofeja, proglašen je za igrača sezone u Australiji. Iako u finišu sezone ima problem sa povredom, odlični vezista je bio jedan od ključnih igrača Sidneja na putu do finala.

Ninković je drugi put u karijeri dobio medalju Džoni Voren. To je najveće individualno priznanje za fudbalska dostignuća u ovoj zemlji. Prethodno je ovo priznanje dobio pre četiri godine. Prestižnu nagradu je ovoga puta osvojio zajedno sa Meksikancem Davilom Unisesom, koji brani boje Velington Finiksa. Dobili su isti broj glasova četvoročlanog žirija, zbog čega je ovo priznaje prvi put dodeljeno dvojici fudbalera.

– Ovo je velika čast i priznanje. Nisam nikad razmišljao da bih mogao da izjednačim sa Brojšom po broju osvojenih “Džoni Voren” medalja. Međutim, koliko god prijale individualne nagrade, ja ipak više volim timske trofeje. Dao bih ovu nagradu za pobedu u velikom finalu i šampionski pehar sa Sidnejom, jer to je ipak kolektivni uspeh i priznanje za sve nas. Za to smo radili cele sezone i više od svega želimo da treći put zaredom postanemo prvaci – rekao je Miloš.

Ninković je prava fudbalska “desetka”, kakvih nema mnogo u današnjem fudbalu. Rođeni Beograđanin karijeru je počeo na Banovom brdu. Iz Čukaričkog je posle dve dobre sezone otišao u kijevski Dinamo, gde je devet godina bio nezamenljiv član prve postave nekada jedne od najmoćnijih ekipa na Starom kontinentu. Međutim, sve vreme je maštao o drugom klubu.

– Od detinjstva moj san je bio da zaigram za Crvenu zvezdu, a ne za Real Madrid ili Barselonu.

San je postao java po isteku ugovora sa Dinamom. Iako je imao mnogo unosnije ponude od klubova iz zapadne Evrope i Rusije emocije je stavio ispred finansija. Supruzi Dejani sa kojom ima troje dece, sina i dve ćerke, nije smeo odmah da kaže da im predstoji povratak u Beograd. Morao je da smisli način kako to da izvede jer mu je životna saputnica pre toga rekla da će razvesti od njega ako bude potpisao za Crvenu zvezdu.

Iskusni fudbaler je pribegao lukavstvu:

– Mada su mnogi klubovi želeli da me angažuju rekao sam joj da nemam drugih ponuda osim sa “Marakane”. Ona je to prihvatila i moje želje su se ostvarile.

Ninković je uspeo u svojoj misiji, vratio je crveno-belima titulu koju su čekali šest godina. Posle samo jedne sezone u voljenom klubu, otišao je u Evijan. Odakle je odlični plejmejker posle godinu dana odlučio da se sa porodicom preseli u Australiju. Ovo mu je šesta sezona u kojoj juri novu titulu. Tri puta je već podigao pehar sa Sidnejom, a u predstojećem finalu ima priliku da se ponovo raduje.

Budući planovi Miloša Ninkovića vezani su za najudaljeniji kontinent. Želi da završi karijeru u Australiji gde će nastaviti da živi, jer je u Sidneju veoma srećan i oseća se kao kod kuće.