Foto: Uglješa Raš
Dejan Stanković

Otišao je Dejan Stanković sa “Marakane” kao golobradi i talentovani dečak i napravio sjajnu igračku karijeru u Italiji. Navijači crveno-belih ostali su uskraćeni za bravure odličnog veziste koje je umesto u crveno-belom dresu pružao u Rimu i Milanu. Bilo je potrebno da prođe više od 20 godina da se Deki vrati na stadion gde je počeo da gradi fudbalsko ime, ali kao trener.

Da poseduje istančan nerv fudbalskog stručnjaka potvrdio je veoma brzo. Sa voljenim klubom osvojio je dve titule i kup za dve godine koliko je na klupi crveno-belih. Posle 14 godina vratio je duplu krunu u Ljutice Bogdana. Prve fudbalske korake napravio je u Zemunu kada je zaigrao za mlađe kategorije Teleoptika.

Bio je na probi u Partizanu, ali tadašnjim stručnjacima je promakao njegov talenat. Sa 14 godina prešao je u Crvenu zvezdu gde je prošao sve omladinske kategorije i debitovao na meču protiv OFK Beograda. Prvi gol dao je protiv Budućnosti iz Podgorice, oborivši rekord Dragana Džajića koji je do tada bio najmlađi strelac u klupskoj istoriji.

Meteorski uspon talentovani momak nastavio je 1997. kada je postao najmlađi kapiten Crvene zvezde i najbolji fudbaler u domaćem prvenstvu. Evropskoj fudbalskoj javnosti Stanković se predstavio u jesen 1996. kada je u Kupu pobednika kupova sa dva gola praktično sam eliminisao nemački Kajzerslautern:

– To su bili dani kad kupuješ sve novine na trafici i uživaš u svakom napisanom slovu. Vraćaš film sa utakmice i ponosiš se rezultatom, atmosferom, pobedom. To su mi najdraži golovi u karijeri.

Drugi sjajan potez koji je povukao bio je odlazak u Lacio. Pod kontrolom svog mentora, kuma, prijatelja i drugog oca Siniše Mihajlovića njegova karijera je išla uzlaznom linijom. Posle šest godina u Rimu usledilo je fantastičnih devet u Interu. Osvojio je sve što se moglo osvojiti.

Čovek koji u dresu reprezentacije Srbije ima 103 utakmice, ostao je veliki sportsmen dostojanstven u pobedi i u porazu. Uz njegovo ime nikada nije vezan ni najmanji skandal. Živi skladnim porodičnim životom, jer mu je familija uvek bila na prvom mestu. U braku sa suprugom Anom, inače sestrom bivšeg prvotimca crveno-belih i reprezentativca Slovenije Milenka Aćimovića, ima tri sina.

Najstariji Stefan je prekinuo davno fudbalsku karijeru i posvetio se nauci. Srednji sin Filip je trenutno treći golman Intera i nedavno je proslavio šampionsku titulu sa nero-azurima. Najmlađi Aleksandar je pravi Dekijev naslednik igra na istoj poziciji i odlično šutira što je nedavno pokazao na turniru kadetskih selekcija gde je postigao fantastičan gol. Fudbalska dinastija Stanković će nastaviti da dominira srpskim i evropskim fudbalom.

Osim na sportskom terenu, Stanković se bavi humanitarnim radom. Njegova fondacija je pomagala Srbe na Kosovu i poplavljene u Obrenovcu i sve kojima je neophodno pružiti ruku spasa. Jedan je i neponovljivi Dejan Stanković, vrhunski fudbaler i trener, ali pre svega veliki čovek.