Marko Karović
Doživljaj: Miloš Milenković skoro zaspao u "kadilaku"

Tačno je da brijač i električna mašina rade svoj posao sasvim pristojno, ali iskonsko brijanje može da se dogodi samo kod berberina u specijalnoj stolici, sa četkom i vrhunskom oštricom. Ovo je moto modernog novobeogradskog salona u kojem je oživljen stari zanat, te u ponudi ima rojal (kraljevsko) tradicionalno brijanje s britvom, koje znamo iz priča ili sa starih slika.

Berbernice su inače izumrle ’80-ih godina 20. veka kao posledica hipi pokreta i mode da muškarci puštaju kosu i bradu. Majstori berberinskog zanata, inače drugari, Damir Kahvedžić (33), Dušan Jeremić (36) i Nikola Gocić (38) godinama rade zajedno i rešili su da spoje tradiciju i nove trendove, te da stari zanat vrate na velika vrata.

Muški spa

Na početku rojal brijanja, kožu lica prvo pripreme za brijanje i omekšaju je pomoću specijalne kreme. Potom lice umotaju u vruć peškir (“da smekša dlaka i otvore se pore”), pa nanose penu koja se pravi velikom četkom i posebnim sapunom. Bradu potom obriju britvom, pa na lice stave hladan peškir nekoliko minuta – da se zatvore pore. Na kraju, stavljaju balzam ili after-šejv, ko šta voli, i rade masažu lica.

– Tradicionalno brijanje nije samo u tome da imate izbrijano lice, već da dobijate specifično iskustvo, lep tretman – ističe Dušan.

Damir dodaje da nema boljeg brijanja od rojala, koji, tvrde, imaju samo oni.

– To je mali spa za muškarce, da se opuste posle posla – ističe on.

Želja im je da vrate zlatno doba berberinskog zanata 60-ih godina kada je odlazak u berbernicu bio kao odlazak u kafanu. Stvorili su takav ambijent u salonu da dolazak kod berberina nije obaveza već užitak gde vas sređuju stručne ruke uz dobru muziku, opuštene muške priče i razmenu iskustva. I pivo naravno.

– Imam osetljivu kožu, a rojal brijanje mi ublažava iritacije dok mi pena s mentolom prijatno hladi kožu. Fenomenalno iskustvo – ističe Miloš Milenković (36) zavaljen u “kadilaku” (autentičnoj stolici iz ’70-tih godina prošlog veka) dok mu Dušan masira lice.

– Ovo je poseban doživljaj, toliko prijatan osećaj da sam jednom čak i zaspao. Uživao sam kao i svaki prethodni put – kaže Miloš nakon 30 minuta tretmana posle kojeg se osećate kao kralj. On je inače njihova dugogodišnja mušterija i jednom u 15 dana dolazi u salon i prepušta im svoju glavu i lice.

Ništa bez britve

Brada u modi

Osim rojala, beogradski berberini pružaju uslugu sređivanja brade različitim mašinicama sa ili bez žileta, dok im makazice služe samo za potkresivanje nemirnih dlačica. Nikola, najiskusniji među njima sa 20 godina staža (Damir i Dušan nekoliko godina manje) kaže da je od 2013. trend takav da su muškarci ponovo počeli da puštaju bradu.

– Pre izvesnog vremena su se nosile jako duge brade. Sada se vraća malo uredniji stil i kraća brada. I to što prirodnija, da se prati linija rasta, jer takva brada najduže traje i mnogo lepše izgleda – objašnjava Nikola.

Dok mnoge žene navijaju za muška lica bez brade, ovi momci, inače pristalice istih, ubeđuju nas da brada više nije trend već navika i životni stil te da verovatno nikada neće izaći iz mode.

– Ko je jednom pustio bradu, teško će se vratiti na ono ranije. Evo Nikola se u životu brijao samo u vojsci i još nekoliko puta u životu – kaže Dušan, a Nikola se nadovezuje: “Dugu bradu imam 15 godina. Bez brade, ja nisam ja. Nema brijanja kod mene.”

Na sreću gore pomenuth žena, uvek će biti onih koji će nastaviti da se briju, jer vole glatku kožu, a njima zdušno preporučuju kraljevsko brijanje i uživanje.

Muškarci uživaju: Poverenje u vešte ruke majstora

Traži negu

Ranije su ljudi puštali bradu jer ih je mrzelo da se briju, a danas je to mejnstrim. I nikako nije znak lenjosti, jer zahteva negu.

– Svakodnevno pranje se podrazumeva i to specijalnim šamponom za bradu (deblja je i kruća dlaka) posle čega sledi stilizovanje nekim preparatom. Mi preferiramo balzam za kraće varijante a ulje za duže brade – navodi Nikola.

Najčudniji zahtev

Tokom karijere imali su razne, ponekad i čudne ideje po pitanju željenog izgleda brade. Najinteresantniji zahtev je došao od jednog umetnika – tražio je asimetriju, da mu brada s jedne strane bude potpuno obrijana, a s druge dugačka 5,6 milimetara.