MN PRESS
Adriana Vilagoš

Osvojiti medalju u atletici na Olimpijskim igrama verovatno je jedan od najtežih zadataka u sportu. To jasno pokazuje i “tanak” jugoslovenski “skor” atletskih olimpijskih medalja. U Atlanti 1996. Dragutin Topić je bio veoma blizu. Svi smo drhtali zajedno sa letvicom koju je zakačio, ali koja je ipak pala, zajedno sa njegovim snovima o olimpijskoj medalji.

Posle njega, dugo smo čekali sledeći atletski adut i šansu da se naša atletika bori za odličja na najvećoj svetskoj sportskoj smotri. Dočekali smo fantastičnu Ivanu Španović, koja je u Riju doskočila do bronze. Tako je konačno stigla olimpijska medalja u “kraljici sportova”, prva posle 1956, kada je Franjo Mihalić u Melburnu dotrčao do srebra na maratonu. Matematika je egzaktna – jugoslovenska i srpska atletika punih 60 godina su čekale na atletsko olimpijsko odličje!

Naša “kraljica sportova” u poslednjih nekoliko godina doživljava renesansu. Država je prepoznala važnost atletike kao bazičnog sporta, ulaganja su sve veća. U Beogradu je sagrađena prva zatvorena atletska dvorana, a u Kraljevu, Novom Pazaru, Sremskoj Mitrovici, Ćupriji… atletski stadioni. “Kraljica” se u Srbiji “spustila” tamo gde treba da bude, približila se deci, nije više “elitni” sport.

Kao proizvod ulaganja i jasne strategije stižu i novi asovi. A u budućnosti, nema sumnje, najveći srpski atletski adut biće Adriana Vilagoš, bacačica koplja uz podršku svoje majke i trenera Đerdi. Devojka rođena 2. januara 2004. u Vrbasu najveći je svetski talenat u svom sportu, iako se prvo okušala kao rukometašica.

Ima samo 18 godina, a soba u kojoj sakuplja medalje već polako postaje tesna. Bila je zlatna na Svetskom prvenstvu za juniore 2021. u Najrobiju, a da to nije bio slučajno pokazala je pre nekoliko dana kada je taj uspeh potvrđen u kolumbijskom Kaliju. Adriana je bacila koplje 63,52 m i potpuno “oduvala” konkurenciju. Ujedno je popravila sopstveni rezultat sa SP u Keniji kada se koplje zarilo u zemlju na daljini od 61,46.

Pored ovog fantastičnog rezultata, ona je u Kolumbiji imala još tri hica preko 60 metara što govori o njenoj superiornosti i vrhunskoj formi. To nije sve, Vilagoš je postavila i evropski rekord u konkurenciji devojaka mlađih od 20 godina, a to je ujedno i novi nacionalni rekord. Olimpijski komitet Srbije dodelio joj je nagradu za najbolju mladu sportistkinju 2021.

“Čudo od deteta” će se uskoro naći u zahtevnijoj, seniorskoj konkurenciji, ali nema sumnje da ona, kao rođeni pobednik, neće ustuknuti i da će nastaviti sa sjajnim rezultatima. Sve do OI 2024. koje su san svakog sportiste, tako i Adriane. Vilagoš je garancija da sledeće atletsko odličje sa Olimpijskih igra nećemo čekati šest decenija, već mnogo kraće.

Adriana je odrasla u malom vojvođanskom mestu Mali Iđoš, gradiću od 4.000 stanovnika, pretežno mađarske nacionalnosti. I Mađari su bili jako zainteresovani da pridobiju Adrianu da se takmiči za njih, kao što su ranije uspeli da odvedu Natašu Janjić koja je za naše severne susede osvajala olimpijske medalje u kajaku. Adrianu nisu uspeli, ostala je naša, i zbog nje ćemo puna puta u budućnosti slušati “Bože pravde”, možda već na Igrama u Parizu 2024.