EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus zalaže se za zaustavljanje daljih projekata sa Kosovom, pre svega u vezi sa evropskim integracijama, jer, kako kaže, država koja nije priznata kao suverena zemlja zbog korupcije, kriminala, nerešenog pitanja manjina, ili je ne priznaju neke članice EU – ne sme da postane deo Unije. “To je i u interesu Austrije”, poručio je Kraus za “Vesti”.

Po njegovim rečima, vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) zavarava Austrijance da misle da na Kosovu postoje stabilnost i veliki potencijal.

– Kosovo je neuspela država kojoj nije mesto u EU. Stanje na terenu je upitno, pre svega u pogledu bezbednosne politike. I situacija u pograničnom regionu sa Severnom Makedonijom i položaj srpske manjine na severu Kosova je ne samo nesigurna, već bi mogla da izazove da balkansko “bure baruta” ponovo eksplodira, upozorio je Kraus.

Greška sa ukidanjem viza

On je rekao i da je bila ozbiljna greška odobrenje vizne liberalizacije za građane Kosova.

– Kosovo je primer korupcije, kriminala i posebno šverca migranata u Austriju. Bojim se da će vizna liberalizacija biti dodatni podsticaj za dolazak ilegalnih ekonomskih migranata i za masovni egzodus kosovskih Albanaca u Austriju, dodao je Kraus.

Upitan zašto Austrija više nije tako aktivna na Balkanu, on je kazao da to pitanje treba da se postavi ministru spoljnih poslova Aleksanderu Šalenbergu.

“Kao i u mnogim drugim oblastima, nažalost, naša savezna vlada radije sledi diktat EU, nego što bi našla hrabrosti da donosi odluke koje su najbolje za Austriju. To vidimo po pitanju sankcija Rusiji koje ništa ne donose. Rat će se nastaviti, ali će naša ekonomija biti pogođena. To je kao kada mačka sama sebi grize rep”, objasnio je on.

Babler u “svetu snova”

Govoreći o unutrašnjoj političkoj situaciji u Austriji ocenio je da je Socijaldemokratska partija (SPO) postala predmet podsmeha, posle afere oko izbora svog lidera.

“Baš me interesuje kako nameravaju da izađu iz samoproizvedenog haosa. Ali istina je da SPO brine samo o sebi, a mi o stanovništvu”, dodao je Kraus.

Ističe da SPO nije sebi učinila veliku uslugu birajući za lidera samoproglašenog marksistu Andreasa Bablera, za kojeg se, dodaje, kaže da ima u svojoj kancelariji i bistu Lenjina.

“Ne verujem da će uspeti da ujedini podeljenu stranku”, dodao je Kraus.

Izrazio je uverenje da će mnogi glasači SPO, posebno u Beču, koji su svakodnevno pogođeni posledicama nekontrolisane imigracije, biti nezadovoljni Bablerom, posebno kada bude rekao da imigracija trenutno nije problem.

“Po mom mišljenju, ako ne vidi masovnu imigraciju socijalnih migranata kao problem, on živi u svetu snova”, dodao je on ukazujući da će mnoge pristalice SPO i OVP na idućim izborima glasati za FPO.

Sve pohvale Srbima

Što se srpske zajednice tiče, Kraus kaže da su se Srbi koji žive u Austriji integrisali, rade i postali su deo austrijskog društva.

“Sa naše tačke gledišta, imigranti koji su vredni i doprinose društvu moraju biti zaštićeni baš kao i Austrijanci. Uveren sam da je i srpska zajednica shvatila da samo FPO deluje, a da ne daje samo prazna obećanja. Naravno, FPO održava najbolje i redovne kontakte sa visokim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kao i sa brojnim srpskim udruženjima”, rekao je Kraus.