Tanjug

U Srbiji su 21. juna na birališta izašli lideri svih izbornih lista, stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, a posle ubacivanja glasačkih listića u izborne kutije uputili su poruke građanima Srbije.

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić je glasao u Novom Beogradu, a nakon glasanja istakao da je za njega jednako važno da vidi koliko i kako ljudi ocenjuju rad vlasti u prethodne četiri godine i planove za naredne četiri. Video je da su se, u regionu i još ponegde, utrkivali u kampanji protiv njega, stranke koju vodi i Srbije.

– Time nam daju još veću energiju i snagu da gradimo prijateljstvo s njima, ali i da zemlja u parametrima koji su lako merljivi bude još uspešnija. Gotovo sve smo prestigli, a one koje nismo uskoro ćemo. To što pišu pesmice o našim Potemkinovim selima, bolje da pogledaju svoj i naš rast – naglasio je i dodao da očekuje teške nedelje po pitanju KiM.

Bez obzira na to što su, kako je rekao, neki sve radili da uplaše narod uoči izbora, narodna volja ne može da se zaustavi.

Šef diplomatije i lider socijalista Ivica Dačić je ocenio da zemlju očekuju teška vremena i da se odmah posle izbora treba okrenuti rešavanju važnih državnih pitanja.

– Izbori važni u cilju jačanja političke stabilnosti, a nje nema bez jakih političkih faktora koji čine vladu i bez stabilne parlamentrane većine – kazao je dodajući da u tom smislu očekuje i izborne rezultate.

Posle glasanja premijerke Ane Brnabić novinari su je pitali ostaje li na mestu premijera, a ona je odgovorila da ne zna i da nema nadanja i očekivanja. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je posle glasanja rekao da su izbori u Srbiji praznik demokratije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prvi na listi Aleksandar Vučić – za našu decu, glasao je u Sremskoj Mitrovici, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na biračkom mestu u Novom Sadu.

Predsednik SPAS i nosilac izborne liste Pobeda za Srbiju, Aleksandar Šapić je glasao u Novom Beogradu gde je i predsednik opštine, a predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je glasao na Savskom vencu i poručio građanima da i oni glasaju, jer je sudbina u njihovim rukama. Funkcioner koalicije Metla, lider DSS Miloš Jovanović glasao je na Vračaru, odakle je poručio da su izbori važan dan i da su, bez obzira na sve okolnosti, građanska dužnost. Predsednik radikala Vojislav Šešelj je posle glasanja u Batajnici istakao da je narodna volja neprikosnovena. Predsednik LDP Čedomir Jovanović, prvi na listi Koalicija za mir, ocenio je da su izbori posebni i teški, a Zoran Živković, predsednik Nove stranke, da je sudbina zemlje u rukama građana. Nenad Čanak sa liste UDS očekuje konstituisanje skupštine pred kojom su ozbiljne odluke. Lider Dosta je bilo Saša Radulović glasao je na Ceraku.

Dodik čekao u redu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, glasali su u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Dodik je na glasanje došao u društvu sa sinom Igorom i dugo je čekao u redu sa građanima Banjaluke.

Veliki odziv na Kosmetu

U Severnoj Mitrovici se glasalo na 22 biračka mesta za Skupštinu Srbije. Pravo glasa je imalo 15.236 građana, a zabeležen je veoma veliki odziv građana, prenosi Kosovo onlajn. Glasali su potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, v. d. gradonačelnika Aleksandar Spirić i kandidati za poslanike.

Izašla 21 lista

U Srbiji je bilo otvoreno 8.385 biračkih mesta, a pravo glasa je imalo 6.584.376 birača. Oni su mogli da zaokruže neku od 21 liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto. U Vojvodini je otvoreno 1.781 biračko mesto, a upisano je 1.696. 447 građana koji su birali jednu od devet lista, među kojima su tri liste stranaka nacionalnih manjina. Izbori su se održavali uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera zbog Covid-19, i za izbor 120 poslanika u pokrajinskom parlamentu.

Neda na Zvezdari, Bekuta na Vračaru

Predsednik PSS BK Bogoljub Karić, čiji su kandidati za poslanike na listi Aleksandar Vučić – za našu decu, glasao je na Savskom vencu, a sa njim su izašle supruga Milanka i sestra Olivera Nedeljković, koja je kandidat za poslanika. Došli su sa zaštitnim maskama i rukavicama na kojima je na ruskom pisalo “Ja sam odgovoran za sebe i za tebe takođe”, a koje su privukle veliku pažnju.

Milutin Mrkonjić iz SPS i njegova partnerka, pevačica Ana Bekuta glasali su na Vračaru, a izjavu je dala Bekuta.

– Evo, dragi moji. Krenuli smo ovog jutra na glasanje, na naše glasačko mesto ovde na Vračaru Milutin i ja. Pozdravljamo vas i želimo vam lep dan – rekla je Ana Bekuta.

Njena koleginica sa estrade, pevačica Neda Ukraden, koja je na listi za odbornike SNS u opštini Zvezdara, strpljivo je čekala u redu kao i ostali njeni sugrađani, a mnogi su komentarisali njen besprekoran stajling tesne teksas pantalone, taman sako i bež salonke.