EPA/Boris Pejović
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Ozbiljna kriza vlade trese Crnu Goru, posle zahteva premijera Zdravka Krivokapića za ostavkom ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici. Ministar je odbio da podnese ostavku, a zahtev premijera za njegovom smenom u Skupštini neće podržati Demokratski front (DF), najjača karika nove vlasti. Narod je odgovorio izlaskom na ulice i protestom protiv premijera Krivokapića i njegovog predloga, a pojedine organizacije i analitičari tvrde da je na delu udar na Srbe u Crnoj Gori.

Krivokapiću je povod da traži smenu ministra bila Leposavićeva izjava u parlamentu. Naime, na poslaničko pitanje ministar Leposavić je rekao da je spreman da prizna genocid u Srebrenici kada se to i nedvosmisleno utvrdi, dodajući da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o tome bazirana na stavu tribunala koji je kompromitovan.

Novu većinu u parlamentu Crne Gore osim najjačeg DF-a čine i stranke Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pošto je DF najavio da neće glasati za smenu ministra Leposavića, do nje bi ipak moglo da dođe, ali glasovima poslanika sada opozicionog DPS-a Mila Đukanovića.

Ozbiljna kriza

Stvari su se dosta iskomplikovale, i kako za “Vesti” kaže predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović, sada je jasno svima da se vlada Crne Gore našla u ozbiljnoj krizi.

– Očekujem da će DPS sa koalicionim partnerima ići na rušenje vlade, a najviše time gubi srpski narod u Crnoj Gori. Jer, kao Srbi ne možemo da dođemo do priznanja svog postojanja. Godinama je DPS radio protiv volje i interesa srpskog naroda i Srbije kao njihove matične države, ali i svih građana odlukama o ulasku u NATO, priznanju Kosova, sankcijama Rusiji i usvajanjem državnih simbola. Deo vlasti, odnosno DF zna svoje srpsko poreklo i afirmišu ga među biračima, ali u kontaktu sa međunarodnim faktorom pokušavaju da se predstavljaju kao građanska opcija – kaže Vuksanović dodajući da onda ispada da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

Da odluči narod

On se zalaže da se o pomenutim pitanjima, ali i Srebrenici izjasni narod i objašnjava da situaciju zakuvava DPS, jer traže nešto što nije priznao ni Savet bezbednosti, pa formalno ni BiH, jer na to ne pristaje Republika Srpska. Zato su, kako kaže, postavili to pitanje ministru koji je u vreme Srebrenice bio dečak od desetak godina.

– Krivokapić zahtevom za smenom, pokazuje da je neiskusan i da hoće da se dopadne međunarodnoj zajednici, a DPS bi na svaki način pa i ovako sa Srebrenicom da povrati vlast. Ukoliko Đukanovićevi glasaju za smenu biće većine za odlazak ministra, a ako do toga dođe vlada pada – kazao je Vuksanović, dodajući da ne može da se prognozira šta će se tačno desiti.

Protesti širom zemlje

Transparentom “Zbog Srebrenice se sa funkcije Srbin skida, upamtite nije bilo genocida”, građani su se okupili blizu zgrade vlade Crne Gore u Podgorici da protestuju zbog odluke Krivokapića da pokrene postupak za smenu ministra pravde. Okupljeni su nosili transparente i skandirali “Kosovo je srce Srbije”. Protesta je bilo i u Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama…

Čovek bez većine

– Neobično je da je najveći deo poslanika parlamentarne većine koji je Krivokapića izglasao za premijera nezadovoljan njegovim i stavovima vlade. Komunikacija premijera sa parlamentarnom većinom je loša, ali izgleda i sa nekim ministrima – ukazuje Vuksanović i ističe da premijer vodi samostalno politiku iako nema parlamentarni potencijal za to.

Presudan pritisak Zapada

DPS crnogorskog predsednika Mila Đukanovića najavu smene Vladimira Leposavića vidi kao iznuđen potez kojim Krivokapić pokušava da izbegne gubitak poverenja međunarodnih partnera, ali se u ovoj partiji ne izjašnjavaju hoće li glasati za odlazak ministra. Oni smatraju da je i bez iznuđenog poteza smene Leposavića aktuelna vlada Zdravka Krivokapića izgubila kredibilitet.

Međutim, Krivokapić tvrdi da nema pritiska stranih ambasada na njegovu odluku.

– Vrlo sam crnogorski nastrojen, tako da moja odluka nije doneta na bazi ucena ili pritiska, komitiskih skupova, stavova pojedinih stranaka – kazao je Krivokapić.

On svoj zahtev za smenom Leposavića karakteriše kao najtežu odluku. On je podsetio i na ranije navodne grehe ministra: pohvalu tužilačkim zakonima pre nego što je iznet stav Venecijanske komisije i izjavu navodnom državnom udaru koju je Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila kao kršenje javnog interesa.

– Ovu vladu ruše svi. I pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke, nismo preboleli dečje bolesti. Dao sam slobodu ministru verujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo, ali mora da postoji smenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji – rekao je Krivokapić.

Sačuvaćemo naš narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prokomentarisao da nije oduševljen potezima crnogorske vlasti, jer joj je važnije mišljenje Stejt departmenta.

– Njihov je izbor, a mi ćemo da brinemo o našem srpskom narodu. To je u skladu sa svim normama i pravom i ne može niko da nam zabrani. Što se njihove politike tiče, možda su se neki ljudi kao i ja nadali da će biti mnogo drugačije – kazao je Vučić i dodao da će se Beograd truditi da sa Podgoricom ima najbliže odnose.