EPA/Boris Pejović
Medojević, Mandić i Knežević

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić otpisao je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića, Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića iz sastava svog tima.

Da je odluka o brisanju vođa DF sa spiska kandidata za ministre i druge funkcije u vlasti konačna potvrđuju najave podgoričkih medija bliskih nosiocima triju pobedničkih lista, ali i Krivokapićeve poslednje poruke, iz kojih je jasno da ne računa na čelnike Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije.

– Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi, koje samo vlada s ekspertskim karakterom može prevazići. Nijedna stranka iz pobedničke koalicije neće biti isključena iz procesa formiranja vlade. Međutim, insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes građana i države – tvrdi mandatar.

Njegovu nameru da otpiše Mandića, Medojevića i Kneževića obelodanile su i podgoričke “Vijesti”, tvrdeći da je Krivokapić trojcu jasno predočio da ne računa na njih, uz obrazloženje da je glasačima nove većine obećao da će ponuditi parlamentu pre svega stručnu vladu, ali i političku, definisanu “kao antirežimsku i proevropsku”. Mandatar je, prema navodima “Vijesti”, liderima DF odao priznanje na borbi protiv odlazećeg režima, ali im je objasnio da timski rad vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti.

Vođe Fronta su, kako je preneto, uzvratili zahtevom da Krivokapić vrati mandat za sastav nove vlade ili će oni, u protivnom, tražiti drugog mandatara, na šta je nosilac liste Za budućnost Crne Gore uzvratio porukom da ne vidi razlog za vraćanje mandata i da nije saglasan s ocenom da su lideri DF dominantno doprineli rezultatu zajedničke izborne liste.

– Ovo je brutalna laž i podmetačina Druge familije – poručio je posle objavljivanja teksta u “Vijestima” predsednik DNP Milan Knežević, aludirajući na vlasnika medijskog koncerna Miška Perovića i njegovu porodicu, koja slovi za jednu od najgbogatijih u Crnoj Gori. Dok Knežević tvrdi da nije ni bio na sastanku i da se sa Krivokapićem nije video duže od 15 dana, Mandić uverava da “neće dozvoliti da crnogorski tajkuni ukradu narodnu volju i sastavljaju vladu Crne Gore”.

– Ovo što rade Miško Perović i grupa okupljena oko drugotajkunske porodice je neprihvatljivo za svakog čestitog čoveka. Peroviću i svoj toj tajkunskoj ološi mogu da poručim da im DF stoji na putu i da im bez velike borbe nećemo dozvoliti da lažu i pljačkaju naš narod – poručuje Mandić.

Medojevićev ultimatum

Predsednik PzP Nebojša Medojević najavio je da će razmisliti da li će podržati novu vladu ukoliko koalicija Crno na belo ne prihvati kompromisno rešenje o njegovoj ulozi u izvršnoj vlasti.

– Spreman sam da odustanem od pozicije ministra odbrane ako kolege iz CNB ili njihovi vlasnici prihvate da dobijem poziciju potpredsednika vlade za reformsku tranziciju i koordinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Da podelimo taj portfelj, pa da vlasnici “Vijesti” dobiju Ministarstvo odbrane, a PzP mesto koje je tražio – poručio je Medojević.