D. Jovičić
Nova uprava: Saša Ivanović, Milena Vojkić, Siniša Đokić i Ljubiša Simikić

Na sastanku Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) koji je održan u Minhenu za predsednika krovne organizacije izabran je Saša Ivanović iz Srpskog kulturnog centra Sindelfingen.

On je dobio dva glasa više od Dragana Ivaškovića iz Dortmunda. Sastanak na kome su učestvovali predstavnici 23 udruženja održan je u prostorijama Crkve Svetog Jovana Vladimira, a starešina hrama protojerej Predrag Gajić je očitao molitvu i blagoslovio učesnike. Domaćin skupa bio je KUD Jugos pa je dobrodošlicu svima poželeo Stojan Ilić, predsednik tog kluba. Kao gosti prisustvovali su Božidar Vučurović, generalni konzul Republike Srbije u Minhenu i Dragan Dimitrijević, konzul žeran Srbije u Štutgartu.

Novi predsednik je i u izjavi za „Vesti“ zahvalio svima na ukazanom poverenju.

– Zahvaljujem bivšoj upravi na urađenom u prethodnom periodu. Na temeljima koje postavila bivša uprava, nameravam da nastavim rad sa svojim timom i da unapredim, razvijam nove strategije u cilju jačanja Saveza – istakao je Saša Ivanović.

Danilo Đokić, konzuli Dimitrijević i Vučurović, protojerej Gajić i Gojko Baralić

Njemu je prvi čestitao Danilo Đokić, bivši čelnik SSUN.

– Čestitam Ivanoviću i novoj upravi na izboru i želim im da budu bolji od tima na čijem sam čelu bio. Kada smo izabrani pre dve godine naglasili smo da se nećemo kandidovati na ovim izborima i obećanje smo ispunili. Ovom prilikom zahvalio bih i zameniku Ćeliću, sekretaru Jovičiću i blagajniku Baraliću na saradnji i neiscrpnoj energiji koju su uložili za dobro Saveza.

Dragan Ivašković

Od 33 udruženja koja čine SSUN prisutnih 23 predstavnika je jednoglasno usvojilo predloženi dnevni red. Za zapisničara je izabrana Svetlana Jović iz Šumadije Hajlbron, a u izbornu komisiju Krsta Prtljaga iz Dunava Hohajm i Nebojša Živković iz Sloge Kirhajm Teka.

Izveštaj o radu Saveza u prethodnom periodu podneo je dosadašnji predsednik Danilo Đokić, a finansijski izveštaj blagajnik Gojko Baralić koji je naveo da je SSUN u prethodnom periodu poslovao pozitivno. Član nadzorne komisije Siniša Đokić, koji je pregledao finansijsko poslovanje, potvrdio je da su knjige blagajne uredno vođene i pohvalio blagajnika na urednosti i preglednom vođenju knjiga.

Blagoslov: Učesnici sastanka sa protojerejem Predragom Gajićem

Kada su izveštaji o radu i poslovanju usvojeni raspušten je stari Upravni odbor koji su činili Danilo Đokić iz Štutgarta, Saša Ćelić iz Frankfurta, Dragomir Jovčić iz Manhajma i Gojko Baralić iz Minhena. Da nastavi dalje vođenje skupštine izabran je konzul Dragan Dimitrijević koji je na opšte zadovoljstvo povereni zadatak izvanredno obavio.

Za predsednika saveza kandidovali su se Saša Ivanović i Dragan Ivašković. Ivanović je dobio12 glasova, a 10 Ivašković. Uz jedan uzdržan glas u sledeće dve godine SSUN će da predvodi Ivanović. Za njegovog zamenika izabran je Siniša Đokić iz Novog Izenburga, a za blagajnika Ljubiša Simikić iz Sloge Kirhajm Tek. Administraciju će da vodi Milena Vojkić iz Zlatnog opanka Berlin.

Sastanak je završen kako je i počeo mirno, dostojanstveno i bez ikakvih trzavica, a svi prisutni u sali za sastanke Crkve Svetog Vladimira Jovana su ustali i aplauzom poželeli novoj upravi da uspešno vodi Savez u narednom dvogodišnjem periodu.

Krsta Prtljaga i Nebojša Živković

Komisije

Izabrana je i kontrolna komisija u sastavu Krsta Prtljaga iz Dunava Hohajm, Biljana Šućurović iz Kozare Štutgart i Stojan Ilić iz Jugosa Minhen.

U nadzornoj komisiji su Dragan Đorđević iz Nove generacije Šorndorf, Milan Granić iz Kola Frankfurta i Jovana Plakalović iz Mladosti Hamburg.

Pokrenuto je pitanje i promene članova SSUN u Savetu Evropske smotre, ali je odlučeno da to do sledećeg sastanka Saveza i dalje obavljaju Danilo Đokić i Tomislav Sofranić.

Sedelo se na odstojanju

Distanca

Svi učesnici su se pridržavali propisanih mera zaštite od korona virusa. Članovi domaćina sastanka Kulturno-umetničkog društva Jugos su na ulazu u salu za sastanke postavili sredstva za dezinfekciju ruku, maske, a u sali su stolovi postavljeni na određenoj distanci.

Učesnici

Sastanku su prisustvovali predstavnici sledećih udruženja: Balkan Artists, SC Štutgart, SKC Ofenbah, SKC Sindelfingen, Nova generacija Šorndorf, Srbija Dortmund , Kolo Frankfurt, Kozara Štutgart, Mladost Hamburg, Vidovdan Frankfurt, Sloga Manhajm, Izvor Noj Izenburg, Ambasador Keln, Jugos Minhen, Morava Štutgart, Radost Leverkuzen, Šumadija Hajlbron, Sloga Kirhajm Tek, Sloga Štutgart, Dunav Hohajm , Zlatni opanak Berlin, „Sveti Sava“ Štutgart i „Sveti Sava“ Gepingen.

Na sastanku nije bilo predstavnika klubova Borac Solingen, „Vuk Stefanović Karadžić“ Raštat, „Sveti Nikolaj Srpski“ Ulm, Dunav Kolo Kolo Berlin, Kolo Esen, „Karađorđević“ Rojtlingen, Drina Augsburg, Zora Ratingen, Dijamanti Vupertal i Mladost Berlin.