Tanjug
PUTOVANJE U BUDUĆNOST: Otpravnik s Aleksandrom Vučićem

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je zvaničnoj primopredaji prvog voza za velike brzine u našoj zemlji i tokom probne vožnje poručio da je to lice nove, moderne Srbije.

– Sve izgleda veličanstveno i sve je promenjeno. Ovo je nova, drugačija Srbija – razdragano je rekao Vučić i našalio se da je voz tih i ne trucka, pa u njemu može i šah da igra.

Reč je o vozu KIS S švajcarske kompanije Štadler Bušnang AG, a do kraja godine treba da budu isporučena još dva. Ovi vozovi će saobraćati novom brzom prugom Beograd – Novi Sad i tu deonicu prelaziće za samo pola sata. Međutim, to je samo deo brze pruge koja će od granice s Makedonijom, preko Niša i Beograda voditi do Budimpešte. Radovi se već izvode u Srbiji i Mađarskoj, tako će se od 2024. od Beča do Beograda putovatati jeftino i udobno za četiri sata, a 2026. naši zemljaci s juga Srbije moći će da stignu u zavičaj za svega šest časova.

Ceremoniji i probnoj vožnji prisustvovali su i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid, kao i predstavnik Štadlera Peter Šuler.

Vučić je rekao Šrederu da je početak saobraćaja na brzoj pruzi velika promena za građane Srbije.

Kao u Moskvi

– Ovi vozovi se koriste u metropolama, između ostalog i u Moskvi – napomenuo je pri polasku na renoviranoj železničkoj stanici Novi Beograd srpski predsednik Šrederu, koji je trenutno savetnik ruskog Gasproma.

Vučić je istakao da su tri garniture koštale ukupno 51 milion evra.

– Viktor Igo je rekao da snovi stvaraju budućnost, decenijama smo uništavali svoje resurse, vozovi su bili stari. Danas možemo da se pohvalimo da smo kupili tri ovakve fantastične kompozicije i da će građani Srbije moći da se voze već od 1. marta. Od Beograda do Novog Sada brzinom od 200 kilometara na sat. Samo Srbija ima ovakve vozove u regionu. Imaju i mesta za bicikle, aparate za sokove, ja sam zamolio u ime nas punačkih i aparat za sendviče – našalio se predsednik i potom ozbiljno zaključio da ovakav voz pokazuje koliko je zemlja promenjena poslednjih nekoliko godina i koliko je očekivanja ispunjeno.

Beograd u punom sjaju

Predsednik je istakao da panorama Beograda iz voza izgleda fantastično.

– Pogled na nove Kule Beograd je fenomenalan. Moraćemo da pravimo nove, moderne delove grada. Evo, s mosta se vidi da treba da se sredi i lokacija preko puta Beograda na vodi, s druge strane reke. Ali pored toga je imperativ i da sačuvamo istorijski deo grada. Suštinski sam veoma srećan. Kada pogledate kako izgleda Beograd kroz prozor ovog voza, vidite jedan drugi grad. A kada pogledate ovaj voz, vidite zadovoljne ljude i drugačiju Srbiju koja može da se meri sa jednom Švajcarskom – rekao je Vučić i zaključio da snovi postaju stvarnost kada se veruje i bori za njih.

Tačni kao švajcarski sat

Ambasador Švajcarske Urs Šmid istakao je da je ponosan što će vozovi iz njegove zemlje povezati Beograd i Novi Sad, a uskoro i Budimpeštu.

– Čestitam svim građanima Srbije jer će ovakvi vozovi saobraćati i ka Nišu, Dimitrovgradu i Leskovcu. A čestitam i Vladi Srbije na ovakvom uspehu jer ova preciznost i učinak si kao da radi švajcarski časovnik – rekao je Šmid i obećao da će se truditi da produbi sjajne veze između dve zemlje.

Svetski rekord

Predstavnik Štadlera Peter Šuler naglasio je da je njegova kompanija ovom prilikom ostvarila svetski rekord u brzini isporuke.

– Ovakvi vozovi saobraćaju u SAD, Nemačkoj, Švajcarskoj – istakao je Šuler.

Mesta za 316 putnika

Štadlerovi elektromotorni vozovi može prvi su dabl-dekeri, odnosno na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji. Vozom može da se upravlja iz dispečerskog centra, pošto je opsosobljen za ETCS, oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje. Komfor je izuzetan za putnike na 316 sedišta, uključujući i mesta za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, postoji internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini-bar.

Glavna stanica dogodine

Da ne teče uvek sve glatko istakao je sam predsednik Vučić, a to se odnosilo na izgradnju nove glavne autobuske i železničke stanice.

– Ne želim da se pravdam, pa ću reći kako jeste. Mi danas nismo spremni za radove iako privatni partner jeste, i to zbog naših dozvola. Krećemo u građevinske radove na stanici u martu naredne godine. Voleo bih da stvari funkcionišu brže u našoj zemlji, posebno kada imamo novac – rekao je Vučić.

On je naglasio da će u februaru ili martu železnički saobraćaj biti premešten na novu stanicu na Novom Beogradu. Vučić je preneo da će se 15. novembra obaviti testiranje pruge Beograd – Stara Pazova, a da će od Božića početi testiranje na deonici Stara Pazova – Novi Sad.

– Verujemo da će prvi vozovi biti u upotrebi do početka marta. Nismo sanjali da ćemo ovo da imamo i izgradimo – zaključio je Vučić.