B. Miličić
Sveštenik Darko Vukomanović i slavska obeležja

Na Svetog Savu u Maloj Brusnici selu opštine Brod na severu Republike Srpske bilo je svečano i nezaboravno, jer su se u tek sagrađenom Svetosavskom domu okupili meštani i njihovi gosti. Liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice služio je sveštenik Darko Vukomanović nadležni paroh iz Vinske.

Posle prigodne besede i podele nafore vernicima, grupa dece recitovala je pesme posvećene prvom srpskom arhiepiskopu. Kumovi ovogodišnje svetosavske proslave porodica Rekanović deci koja su recitovala podelila je poklon-pakete a onda su se svi preselili u tek završeni Svetosavski dom. Domaćin sledeće svetosavske proslave u Maloj Brusnici biće Vasilija Miličić sa porodicom.

Više od stotinu meštana i njihovih gostiju, među kojim su bili načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, njegov zamenik Goran Garačić i grupa opštinskih funkcionera, prisustvovalo je činu osveštanja prostorija Svetosavskog doma. Posle tog čina, sveštenik Darko Vukomanović i načelnik opštine Ilija Jovičić čestitali su meštanima Male Brusnice, njihovim prijateljima i svim priložnicima na uspehu projekta. Bila je ovo prilika i da se zaslužnim pojedincima uruče zahvalnice.

Porodica Rekanović je uz podršku meštana Male Brusnice organizovala zajednički slavski ručak, a dobrom raspoloženju doprineli su harmonikaš Milenko Ždrnja i Marko Grabovac, koji je svirao dvojnice. Izvorne pesme pevali su Bosa i Sreto Radovanović. Za meštane Male Brusnice izgradnja Svetosavskog doma je samo jedan od krupnih poduhvata, jer su prethodno obnovili kapelu na groblju koje su ogradili, a njeno osveštanje obavio je vladika zvorničko-tuzlanski Fotije. Prethodno je, takođe uz podršku oca Darka, okrečen i ograđen hram Uspenja Presvete Bogorodice. U Velikoj Brusnici je takođe obnovljena kapela na pravoslavnom groblju, u toku je ograđivanje groblja i kapele, a sagrađen je i objekat uz kapelu i dovedena voda.

Milan Vidić iz Velike Brusnice je uspeo da motiviše meštane ova dva sela da sopstvenim snagama i uz pomoć ljudi iz dijaspore i opštine Brod završe ove poduhvate.

– Mi smo nedavno u opštini sa načelnikom Ilijom Jovičićem potpisali ugovor o finansiranju asfaltiranja seoskih puteva u Maloj i Velikoj Brusnici u dužini preko 600 metara. U Maloj Brusnici asfaltiraćemo deonicu od magistralnog puta Brod-Odžak do naše crkve u dužini 340 metara, zatim 200 metara makadamskog puta koji vodi pored Svetosavskog doma i 100 metara Todorovića sokaka kod pravoslavnog groblja u Velikoj Brusnici. Vrednost svih završenih, započetih i novih radova je veća od 20.000 maraka, odnosno 60.000 evra. Radovi treba da počnu na proleće, a opština Brod pomogla nam je polovinom potrebnih sredstava – ističe Milan Vidić, koji ističe da je dragocenu podršku imao i u grupi meštana, među kojim su, pored ostalih, povratnici iz inostranstva Jovo Radovanović, Nikola Vujčić, Ljubo Tadić, Ilija Miletić, Nikola Ristić, Vasilija Matić i mnogi drugi.

Dogovor

Na sastanku na kome su dogovorene prve akcije meštana u Maloj Brusnici prisustvovali su: sveštenik Darko Vukomanović, Milan Vidić, Jovo Radovanović, Gavro Vidić, Marko Radovanović, Jovo Vidić, Ljubo Tadić, Stevo Pantić, Ilija Miletić, Nikola Vujčić, Njego Radovanović, Jovan Milojević, Drago Miletić, Vlado Radovanović, Ranko Gavranović, Milenko Radovanović i Vlado Gavranović.

Potpisivanje ugovora

Potpisivanju ugovora načelnika opštine Ilije Jovičića i Milana Vidića o finansiranju asfaltiranja 640 metara lokalnih puteva u Maloj i Velikoj Brudnici prisustvovali su: zamenik načelnika Goran Garačić i meštani Male Brusnice Nikola Ristić, Stanko Vidić, Ilija Miletić i Jovo Radovanović.