Vesti
Stiže i novi član porodice: Porodica Bandović

I tokom prošle godine čitaoci „Vesti“, svih vera i nacija, rasutih „od Amerike do Australije“, dali su veliki doprinos u zbrinjavanju starih, bolesnih i siromašnih u Raškoj oblasti-Sandžaku, delu Srbije i Crne Gore iz koga oko 50.000 nekadašnjih goršataka hleb godinama zarađuje širom Evrope, Amerike, Kanade i Australije i o događajima u rodnom kraju se informiše posredstvom našeg lista.

Odziv na svaku akciju

Gotovo da nema akcije našeg Humanitarnog mosta koju dobri ljudi iz naše dijaspore nisu podržali, niti apela kome se nisu odazvali. Mnogi su i lično dolazili u rodni kraj da bi uručili svoje donacije i pomogli ljudima u nevolji. Stoga je teško bilo voditi tačnu evidenciju, koliko su svog teško zarađenog novca naši humani čitaoci poslali u ovaj deo Srbije i Crne Gore, ali po slobodnoj proceni radi se o sumi većoj od 150.000 evra.

Čim smo u objavili priču o mukama porodice Elvedina Balića iz naselja Bandžovo brdo kod Rožaja za manje od mesec dana sakupljeno je više od 30.000 evra što je Elvedinu, njegovoj teško bolesnoj supruzi Saneli i njihovoj deci Tariku i Muhamedu omogućilo da u komšiluku kupe potpuno novu i nameštenu kuću u koju su se uselili 12. jula prošle godine.

U vrlo kratkom roku sakupljeno je i 35.000 evra za mlade supružnike Almina i Adisu Bulić iz novopazarskog naselja Mur koji su imali nesreću da se njihovo prvo dete, sada dvoipogodišnji sin Emrah, rodi sa velikim i nepopravljivim anomalijama. Dečak ima teški oblik paralize, ne može da guta i hrani se preko specijalnog otvora na stomaku. Zahvaljujući novcu čitalaca „Vesti“, a i drugim donatorima iz ovog kraja, kupili su plac u novopazarskom naselju Pobrđe, gde će postaviti montažnu kuću.

Porodica Fahra Nukića iz sela Kleče kod Tutina, kojoj je požar uništio sve što je u životu stekla, sada živi u novoj i lepo sređenoj kući, vrednoj više od 20.000 evra, za koju su najveći deo novca obezbedili naši čitaoci koji su slali donacije za radove „od temelja do krova“, a i za potrebni nameštaj.

– Mislili smo da nam nema spasa, da se sve, pa i svevišnji okrenulo protiv nas, a nakon što smo se pojavili u „Vestima“, sve nam je krenulo kao u bajci. Hvala svim dobrim ljudima, želimo im dobro zdravlje i svu sreću ovoga sveta – poručuje Fahro Nukić.

Novi dom nad glavom dobila je i Zumreta Ćatović iz naselja Donja Ravan kod Tutina, koja je želela samo struju, a od dobrih ljudi, čitalaca „Vesti“, dobila je renoviranu brvnaru sa kupatilom i nameštajem u koju je uloženo oko 6.000 evra.

U toplom domu; Porodica Nukić

Pored kuće i prinove

Veliku radost dočekale su i porodice Bandović i Jelić sa Peštera. Slobodanu Bandoviću, nadničaru iz sela Gradac kod Sjenice, čitaoci „Vesti“ su tokom 2018. godine ukrovili novu kuću, što je koštalo oko 15.000 evra, a ove godine su mu, zajedno sa humanitarnom organizacijom Srbi za Srbe, pomogli da se sa suprugom Stankom, majkom Marijom i sinovima Petrom, Radišom i Stefanom u svoj novi dom i useli. Da veselje bude veće i beba je na putu.

Godinama čekanu struju i novu kuću dobila je i porodica Darka i Svetlane Jelić iz zaseoka Janturine na samoj granici Srbije i Crne Gore. Duže od decenije naši čitaoci pomažu ovoj porodici sa sedmoro dece da opstane na najsurovijem i najsiromašnijem delu Peštera. Mada je struju i kuću obezbedila Elektroprivreda Srbije, veliki doprinos u zbrinjavanju sedmoro najmlađih Jelića, koji su domaće zadatke pisali uz svetlo sveće i petrolejke, dali su i naši čitaoci iz celog sveta koji će pomoći i da Darko i Svetlana kupe potrebni nameštaj bez koga ne mogu da se usele u svoj novi dom. A lepa vest je i da je u međuvremenu i kod Jelića stigao novi član porodice, devojčica Milica.

Veliko poštovanje

Svojim donacijama naši čitaoci pomogli su porodici Nuradina Papića iz sela Bačije kod Sjenice da „pripremi teren“ za početak gradnje nove kuće (ovog proleća) i porodici Jasmina Suljevića iz Novog Pazara, koja živi u udžerici na keju kraj Raške, da sakupi novac za plac na kome će graditi novu kuću.

U to ime, zahvaljujemo se i u ime „Vesti“ svim dobrotvorima širom sveta što nisu ostali ravnodušni na muke navedenih porodica, već su zdušno pritekli u pomoć i omogućili srećniju budućnost. I ne samo njima nego i brojnim drugim ugroženim i usamljenim zemljacima.

Zahvalnost Hidu i HO „Srbi za Srbe“

Veliku pomoć u realizaciji humanitarnih akcija u ovom delu Srbije pomaže humanitarac Hido Muratović i njegova fondacija „Ljudske sudbine“, a u nekoliko akcija imali smo odličnu saradnju sa Humanitarnom organizacijom Srbi za Srbe. Iskreno im se zahvaljujemo u nadi da ćemo ove godine još bolje sarađivati.