R. Lukić
USPOMENA: Pisci s konzulima Branislavom Perin Jarić, Nebojšom Živanovićem i gradonačelnikom Pomerom

Tradicionalnu književnu manifestaciju Lirsko proleće, uz podršku grada Hildena, Generalnog konzulata Srbije iz Diseldorfa i Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta i ove godine organizovao je Jugoslovensko-nemački KUD Hilden.

Skup je ovog proleća održan pod motom Empatija među narodima, a učesnici su promovisali svoja nova dela i čitali odlomke iz već ranije objavljenih. Posle programa pisci i gosti su zaigrali kolo, a ostatak večeri proveli su družeći se u restoranu.

Prethodno je susret pisaca u Gradskoj kući otvorila Dragica Šreder, književnica, prevodilac i predsednica KUD Hilden.

Posle programa pisci zaigrali kolo

– U jednom multinacionalnom društvu najvažnije je da se ljudi različitog kulturnog porekla međusobno razumeju i jedni od drugih uče, jer je to najbolji put da se među narodima umesto nacionalizma i mržnje neguju kultura, ljubav, tolerancija i razumevanje – istakla je Šrederova.

Potom su učesnike pozdravili dr Klaus Pomer, gradonačelnik Hildena i Branislava Perin Jarić, generalni konzul Srbije iz Diseldorfa.

– Kulturna razmena među ljudima različitog porekla je smisao i cilj ovih tradicionalnih susreta. I večerašnja manifestacija potvrđuje otvorenost grada Hildena prema svetu. Njome dajemo još doprinos miru i razumevanju među narodima različitih kultura – rekao je između ostalog gradonačelnik, koji je pisce pozvao da posle čitanja, međusobno i razgovaraju.

Generalni konzul Branislava Perin Jarić KUD-u Hildenu i Dragici Šrder zahvalila je za njihov 27-godišnji rad na negovanju srpskog jezika i kulture, a gradu Hildenu na podršci koju im pruža.

Ona je istakla važnost Škole srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Hildenu i izdatih dvojezičnih antologija iz kojih mogu da se uče i srpski i nemački jezik.

Autore je predstavila moderatorka Dragica Šreder, inače, na ovom skupu ,predstavnica stranih autora Udruženja pisaca Severne Rajne Vestfalije.

Svoja dela promovisali su: Ozgur Metin Demirel, (Nesalomljivi osećaji -zbirka priča ), Jan Mihaelis ( Most smrti, roman ) i Ljubiša Simić s ćerkom Nikol predstavio je monografiju “Udruženje pisaca Sedmica”, koja je izdata povodom obeležavanja 25-godišnjice udruženja.

Iz već objavljenih dela, ili dela drugih pisaca odlomke su čitali: Anvar Alman (Kurdistan) Šimo Ešić (Tuzla/Vupertal ), Dragica Zauervain (Frankfurt), Dragica Pilgram ( Kovin), Ralf Rolike (Diseldorf) Zagorka Bunthornsade (Jagodina/Frankfurt ) Ljubiša Stanković Tiša (Frankfurt) i Dragica Šreder.

Doprinos lepoti ovog izuzetnog literarnog doživljaja dali su i hamonikaš Momo Jovanović (prva harmonika Jugoslavije 1984) i sedmogodišnja Mila Damnjanović učenica Škole srpskog jezika i ćiriličnog pisma koja je prisutne oduševila svirajući gitaru.

Mila je od Dragice dobila zahvalnicu

Škola čuvar jezika i ćirilice

Škola srpskog jezika i ćiriličnog pisma koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije, a koja radi u okviru KUD Hilden i podršku grada Hildena bila je tema o kojoj su govorili i gradonačelnik dr Klaus Pomer i generalni konzul Srbije Branislava Perin Jarić. Oni su pohvalili su KUD i grad Hilden, jer je “upravo škola najbolji čuvar jezika i kulture jednog naroda”. Njihove reči potvrdila je i učenica ove škole sedmogodišnja Mila Damnjanović koja je prisutne oduševila zvucima gitare. Za prvi umetnički nastup Mila je od predsednice Šreder dobila zahvalnicu.

Korona sprečila Rusa

Rus Leo Lic (Leonid M. Zverman) pozorišni i filmski glumac, režiser , pisac romana i poezije poreklom iz Sankt Peterburga, svoj dolazak iz Monhajma na Rajni gde živi od 1999, zbog korone, otkazao je samo nekoliko sati pre početka programa. Prema rečima Dragice Šreder, on nije ispunjavao ni jedan od G3 uslova pa je pred polazak morao da se testira. Budući da je test bio pozitivan Leo je dolazak u Hilden morao da otkaže.

PRVI NASTUP: Mila Damnjanović

Monografija Sedmice

Udruženje pisaca Sedmica osnovano je u Frankfurtu 1995. a od marta 1996. i zvanično je postalo književna zajednica Udruženja književnika Srbije. Sedmica je povodom 25-godišnjice izdala dvojezičnu monografiju, o čemu su “Vesti” ranije pisale. Na Lirskom proleću u Hildenu monografiju su predstavili su je Ljubiša Simić, predsednik i jedan od osnivača Sedmice i njegova ćerka Nikol, studentkinja germanistike i lingvistike, pesnikinja i jedna od lektora monografije za nemački jezik. Akivnosti Sedmice su brojne, kao što su brojni i pojedinci, organizacije, klubovi, preduzeća i državne institucije koji su u njenom radu učestvovali ili je podržavali. Sve o Sedmici poslagano “je na 240 strana, a na listi onih koji su Sedmicu podržavali na prvom mestu su “Vesti”i kompanija Nidda Verlag, izdavač ovog lista. Među brojnim klubovima i pojedincima s kojima Sedmica blisko sarađuje nalaze se i KUD Hilden i Dragica Šreder koja je takođe jedan od osnivača Sedmice.