Z.M.
DOZVOLA ZA 14 DANA: Svetlana Matić, osnivač i idejni tvorac društva

U Beču je nedavno osnovano i registrovano austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić”, a osnivač i idejni tvorac društva je akademik prof. Svetlana Matić iz Beča.

Program rada se zasniva na predstavljanju srpske kulutre i nacionalne baštine Austrijancima, na saradnji sa austrijskim kulturnim društvima, zajedničkoj organizaciji kulturnih manifestacija i zbližavanju Srbije i Austrije, na polju jezika, umetnosti i kulture.

– Austrijancima sam predstavila svoju knjigu “Pevam danju, pevam noću/Pisma Mini Karadžić”, koju sam prevela na nemački i ideju da se postavi ploča na kući u Beču, u kojoj je živela ćerka Vuka Stefanovića Karadžića. Ideja je dobro prihvaćena, a mnogi Austrijanci su bili pozitivno iznenađeni dobijenim podacima i informacijama o liku i delu njihove sugrađanke, koja je živela u 19. veku i doprinela građenju mostova kulture između srpskog i austrijskog naroda. Impresionirana sam kojom brzinom su austrijske vlasti odobrile rad i izvršile registraciju ASDK “Vilhelmina Mina Karadžić”. Posle 14 dana od dana predatog zahteva, stigla je dozvola i sva neophodna dokumentacija – objasnila je Matićeva.

Društvo, prema njenim rečima, namerava da osnuje Festival horova Austrije i Srbije, pod nazivom “Mocart i Mokranjac – dva muzička genija”.

– Nastojaćemo da osnujemo Literarni klub u kome bi predstavljali austrijske i srpske pisce i njihova dela i da na taj način povežemo Maticu srpsku, Vukovu zadužbinu, Narodnu biblioteku Srbije, Biblioteku grada Beograda, SANU i druge naše kulturne institucije sa austrijskim. Mislim da mi Srbi u Austriji treba aktivnije da se odnosimo prema našim domaćinima, da se bolje upoznamo i bolje razumemo. Kultura i kulturno nasleđe je spona koja spaja i rešava mnoge nesuglasice i na drugim poljima, poput ekonomije i politike. Nedavno su i gradonačelnici Beča, Mihael Ludvig i Beograda, dr Zoran Radojičić potpisali “Sporazum o saradnji dva grada”, tako da su i aktivnosti ovog društva usmerene ka realizaciji tog zajedničkog cilja – naglasila je Svetlana Matić.

Književno veče u decembru

Prva manifestacija ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” biće održana 7. decembra, sa početkom u 19 časova u prostorijama SKC “Stevan Mokranjac” u Beču.

Tom prilikom biće promovisana knjiga “Noć iza berlinskog zida” Dese Burazor Aslanidu iz Štutgarta. Povod je tri decenije od rušenja zida i prestanka Hladnog rata, a gost večeri biće i pesnikinja Borica Đekanović iz Štutgarta. U muzičkom delu programa nastupiće Dečji hor Zlatni zvončići pod dirigentskom palicom Biserke Vasić.