Lična arhiva
PREZADOVOLjNA I PREZAHVALNA: Stanislavka Pešić

Razlog za veliku radost proteklih dana imali su puki siromasi Tomislav i Stanislavka Pešić iz planinskog zaseoka Anđelinkovci na Bareliću, udaljenom više od 25 kilometra od Vranja, kada su im reporteri “Vesti” pred vremenske nepogode prosledili donacije dobrotvora iz Nemačke od ukupno 450 evra.

U to je uračunat dar dobročiniteljke Snežane Grudić Petrović iz Berlina (200 evra), kao i njenog kumića Dragana Pavlovića iz Berlina (150), ali i još 100 evra Dušanke Krnete iz Vajblingena u Baden Virtenbergu, što njima život znači. Iako je trebalo vremena da ovi novčani prilozi (u dinarskoj protivvrednosti) stignu do njih, uz pomoć našeg saradnika Slađana Nikolića iz Barelića, novac je stigao u dobar čas. Prema rečima našeg saradnika, Pešići su iz svoje mahale, njihovim znanim stazama rano ujutru stigli do škole na Bareliću, podno planine Koćurac, gde su preuzeli donacije, a zatim produžili na pijacu i prodavnicu da kupe zalihe svega što im je najneophodnije, kao i da plate račun za struju.

– Bog neka blagoslovi našu predobru Snežanu i njenog kumića, kao i Dušanku. Do neba smo im zahvalni, a Snežani posebno koja godinama misli na nas i uvek nas pred praznike obraduje. Neka im dobri Bog podari zdravlje i sreću. Svaki dinar je veliki za nas, jer nikakvih primanja nemamo. Zato uvek kad stigne pomoć i jave nam se reporteri “Vesti”, prvo se od radosti isplačemo, a onda, kad se olakšamo, ozareni krenemo prema školi u Barelić i smišljamo šta ćemo i kako ćemo sa novcem. Ono što nam je najvažnije, jeste hrana i lekovi za pojedine boljke koje nas pritisnu. Svakako, provešćemo predstojeće praznike kako odavno nismo – kazuje Toma pri susretu.

Čvrsto drži Stanislavku ispod ruke dok se polako se gegaju prema prodavnici da kupe najpotrebnije. U pomoć im je pritekao i Slađan Nikolić, pa su kupili nekoliko džakova brašna, ulja, voća, sredstava za higijenu i nekoliko paketa raznih namirnica, a potom su sve to kolima i pešice, preterali preko brda do kućice Pešića sakrivene u šumarku pored jedne od brojnih dolina.

Molimo se za zdravlje

– Mnogo smo se obradovali ovim novačnim prilozima, koji su za nas veliki. Bog nam dao malo zdravlja i malo hleba, njemu hvala, ništa drugo ne tražimo, u njegovim smo rukama. Zato mu se svakodnevno molimo da nas poštedi velikih muka, da ne zalegnemo u krevete i skapavamo u planini. Molimo se i za zdravlje naših dobročinitelja, koji nam svojom milošću život produžavaju, čine ga lepšim i lakšim – kaže Stanislavka Pešić.