Z. Mirković
Radiša Milivojević i ambasador Bradić

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić uputio je apel našim zemljacima u ovoj zemlji da kupovinom robe, proizvedene u otadžbini, pomognu srpsku privredu i razvoj društva u celini.

Bradić je u izjavi “Vestima” naglasio da je uoči Nove godine, pored nekih već tradicionalno prisutnih proizvoda iz Srbije na rafovima švajcarskih trgovinskih lanaca (smrznute maline, kafa, keks “lane”, “eurokrem”, čokoladne bananice, pojedine sorte vina i voćnih rakija) u jednoj manjoj radnji u Burgdorfu, u blizini Berna, u ponudi otkrio nove artikle – kopaonički ajvar, kajmak iz Blaca i paprike sa sirom iz Brusa. Posebno ga je obradovalo to što su u prodavnici Radiše Milivojevića, do potrošača u Švajcarskoj došli proizvodi iz Topličkog kraja, koji još spada u nedovoljno razvijene regije. To će svakako pomoći ljudima u tom kraju da povećaju proizvodnju i prihode.

– Mnogi naši ljudi, zbog pandemije, prošle godine nisu mogli da putuju u Srbiju ili su u otadžbinu, zbog karantina i drugih mera, odlazili kraće i ređe nego uobičajeno. Bez obzira na to, svako od nas na određen način može da pomogne porodici, familiji i državi Srbiji – neki šalju novac, pojedini nose tehniku i druge poklone u otadžbinu, a svako može bar jednom nedeljno da kupi nešto što je proizvedeno u Srbiji, da promoviše kolegama i komšijama i preporuči im naše proizvode. Oni su kvalitetni, ali nažalost, još nedovoljno poznati na ovdašnjem izbirljivom tržištu – ističe ambasador Srbijeu Bernu.

Bradić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno javnosti prezentovao vrlo dobre ekonomske rezultate, ostvarene u minuloj godini, kao i da je šef srpske diplomatije Nikola Selaković kao jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova, između ostalog, definisao ekonomsku diplomatiju, te da u tom smislu svi možemo naoko malim i skromnim potezima da učinimo mnogo za dalji napredak ekonomije u Srbiji, pogotovo ako se u obzir uzme brojnost srpske dijaspore u Švajcarskoj i drugim zemljama Evrope i sveta.

Na pitanje šta ga je podstaklo da u javnost izađe sa apelom “kupujmo domaće proizvode i u inostranstvu”, Bradić je odgovorio da je u Austriji, gde je ranije službovao, ali od nedavno i u Švajcarskoj, video kampanju u medijima, kroz koju se građani pozivaju da kupuju određene, domaće proizvode – meso, sireve, povrće… Švajcarski javni TV-servis upravo vodi kampanju da se kupuju domaće jabuke, ističući da jabuka jeste jabuka, ali da su švajcarske proizvedene upravo blizu kupaca, po najboljim tehnologijama i uz minimalne troškove transporta, što asocira i na patriotizam i na ekološku svest.

Povećana robna razmena

Ambasador Bradić je zaključio da su Srbija i Švajcarska i u minuloj, vrlo teškoj godini zbog pandemije virusa, uspele da povećaju robnu razmenu na više od 500 miliona švajcarskih franaka (naš izvoz u odnosu na 2019. godinu porastao za oko 13 odsto, a uvoz za 6 odsto) , ali da srpska strana i dalje beleži deficit, koji bismo, između ostalog, mogli da smanjimo i ciljanim kupovinama određenih proizvoda u Švajcarskoj. Kada je reč u razmeni usluga, Srbija u toj oblasti beleži značajan plus.