Z. Marjanović
Ove godine izostalo takmičenje u kuvanju svadbarskog kupusa

Uprkos zabranama državnih organa, upozorenjima i molbama epidemiologa, u Mrčajvcima je, grupa od nekoliko kafedžija, samoinicijativno organizovala neformalnu Kupusijadu, iako je manifestacija zvanično odložena zbog koronavirusa.

Vladala je prava vašarska atmosfera, na stotine gostiju bilo je pod nekoliko šatri. Za stolovima je sedelo i po desetak ljudi, gotovo da niko nije nosio zaštitnu masku, a nije poštovana ni preporučena mera propisane bezbedne udaljenosti gostiju.

Zvanični organizatori čuvene mrčajevačke Kupusijade, kažu, nisu ni razmišljali o organizovanju manifestacije u vreme korone, već su to samoinicijativno, bez ikavih saglasnosti i dozvola, uradili neki ugostitelji iz Mrčajevaca i Čačka i to isključivo rukovodeći se profitom.

Organizacija “divlje” Kupusijade samo je još jedna u nizu slučajeva u Srbiji, upozoravaju stručnjaci, a efekat ovakve trke za zaradom moguće je da ćemo osetiti veoma brzo kroz povećan broj zaraženih koronom u Moravičkom okrugu.

Brojni meštani smatraju i da je, osim kafedžija koji su na svoju ruku organizovali rad šatri, velika odgovornost i na inspekcijskim službama. Oni se pitaju zbog čega inspektori nisu istog trenutka zabranili rad šatri, što bi bilo u potpunosti opravdano i u skladu sa preporukama nadležnih državnih organa.

S druge strane Svetlana Tadić, šef Odseka za sanitarni nadzor Gradske uprave u Čačku, potvrdila je da je inspekcija u saradnji sa policijom pregledala 11 ugostiteljskih objekata u Mrčajevcima, posle čega je podneto 10 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka jer je uočeno nepoštovanje nošenja zaštitnih maski, fizičke distance i nedostatka dezobarijera.

Igor Krivokapić, načelnik Inpekcijskih službi Grada Čačka, istakao je da će izveštaj o nalazu inspektora koji su obišli šatre na početku manifestacije dobiti narednih dana.

Šatre bile dupke pune

Tradicija duga 18 godina

Kupusijada u Mrčajevcima, kod Čačka, održava se od 2002. godine, uvek trećeg vikenda u septembru. Tokom tri dana trajanja manifestacije, u normalnim uslovima, održava se čuveno takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa. U tri dana koliko traje Kupusijada, Mrčajevce poseti oko 100.000 gostiju za koje se pripremaju jela od oko 50 tona kupusa.