B. Miličić
Spremaju koncerte: Učesnici sa mentorima u Predingu

U Predingu u austrijskoj pokrajini Štajerska na imanju Gut Hornegg u toku je majstorski kurs kamerne muzike Colluvio za mlade muzičare iz devet država, među kojim su David Horvat (violina) i Pavle Popović (violončelo) iz Srbije. Kurs je počeo 28. jula, a završava se 8. avgusta.

Posle 10 dana zajedničkog učenja i vežbanja, mladi talenti će krenuti na međunarodnu koncertnu turneju tokom koje će izvoditi remek-dela kamerne muzike.

Prvi koncert biće održan na imanju na kojem vežbaju, a potom slede nastupi u Filahu, Mertingenu, Feldafingu, Beču, Budimpešti i Lavovu. Kraj koncertne turneje biće 20. avgusta u Beogradu. Biće ovo prilika da se mladi muzičari iz Srbije, Mađarske, Rusije, Poljske, Ukrajine, Hrvatske, Velike Britanije, Malezije i Australije, predstave publici u Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj, Ukrajini i Srbiji. Oni će nastupati dva puta kao trio i jednom kao kvintet.

Majstorski kurs sa međunarodnom koncertnom turnejom Colluvio održava se već 18 godina. Svake godine devet do 11 mladih talentovanih muzičara iz cele Evrope provede 10 dana vežbajući u Predingu gde im je domaćin osnivač i rukovodilac Majnhard Holer. Sve je počelo 2001. godine posle ratnih zbivanja u Jugoslaviji kada je glavni cilj bio da se okupe mladi muzički talenti iz Evrope, ali prvenstveno sa prostora nekadašnje Jugoslavije, da bi kroz zajednički program, učenje, vežbanje i druženje gradili mostove razumevanja, saradnje i prijateljstva.

Režiser Valter Vehmajer je o kursu i turneji 2010. snimio dokumentarni film „Muzika posle rata“. Film je prikazan i na državnim televizijama Austrije, Bavarske, Srbije, Slovenije, BiH.

Mentori

Umetničko vođstvo majstorskog kursa čine Juri Kot iz Ukrajine, Olivera Milić-Hilšer iz Srbije i Majnhard Holer iz Austrije. Ove godine nekoliko poslednjih dana kursa vodiće Klaus Kristijan Šuster ugledno ime iz austrijskog sveta klasične muzike.