TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/
Važan razgovor: Aleksandar Vučić se u Beogradu sastao sa Miroslavom Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom koji je u srpsku prestonicu došao zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Dok Vučić razgovara, premijer privremenih vlasti u Prištini Aljbin Kurti ide po Evropi i šalje razne političke poruke.

Aleksandar Vučić je pred razgovor sa Lajčakom izjavio da se Srbija razvija ogromnom brzinom i da joj je zato potreban mir i stabilnost.

– Zato poštujemo one koji poštuju našu nezavisnost, naš suverenitet, rezolucije međunarodnog prava i Rezoluciju SB UN 1244 o KiM, poštuju teritorijalni integritet Srbije – kazao je Vučić za Ju tjub kanal Solovjev lajv, pred put u Rusiju, gde će se sastati s predsednikom Vladimirom Putinom.

Dan pred sastanak Vučića i Lajčaka u Beogradu Aljbin Kurti nastavio je da provocira, ovog puta iz Beča, porukom da proglašenje nezavisnosti Kosova nikada nije značilo nezavisnost od Albanije već oslobađanje od Srbije. Dodao je i da bi razmena teritorija sa Srbijom donela konflikte i rekao da Austrija mora da pomogne Prištini kod pet država EU koje nisu priznale Kosovo.

Sa optužbama je nastavio i u hrvatskoj štampi, pa je u intervjuu “Večernjem listu”, optuživao Srbiju navodeći, između ostalog, da se ponaša kao Rusija, a da od Srpske pravi Belorusiju.

Povodom Kurtijevog poziva u pomoć u priznavanju, Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, kaže da je više zemalja koje podržavaju stav Srbije, nego onih koje priznaju samoproglašenu nezavisnost.

– Mi se držimo pregovora, držimo se dijaloga, uvek imamo spremna rešenja. Siguran sam da u ovom trenutku oni iz Prištine i ne znaju ko ih je sve priznao i ko je sve povukao priznanje – kaže Dačić.

On je ocenio da su predstavnici Prištine “potpuni autsajderi”.

– U njihove dobre namere, u njihovu inteligenciju, i uopšte želju da se dođe do mira, kako sada stvari stoje, ne veruje više niko, čak ni Albanija. Stalno dolazi do međusobnih sukoba, napada na Ramu zbog odnosa s Vučićem, zbog Otvorenog Balkana – ukazao je Dačić.

Kurti je šampion političkih nebuloza, prokomentarisao je njegovo ponašanje za “Vesti” Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

On je ukazao i da Zagreb s Prištinom već dugo ima dobru saradnju i zajednički cilj da naškode interesima Beograda i celom srpskom narodu.

– Zagreb priznaje Kosovo i pomaže da dobiju nova priznanja, a nastoji da koči evrointegracije Srbije – ukazao je, istakavši da Hrvatska prilično pomaže Kosovske bezbednosne snage (KBS) da prerastu u vojsku.

Drecun kaže i da Rezolucija 1244 ne predviđa KBS, a da Hrvatska pod maskom Kfora želi da podrži formiranje tzv. vojske Kosova. Drecuna, međutim, najviše brine obaveštajna komponenta, odnosno što Zagreb želi obaveštajni prodor tako što će pokušati da nađe pogodne saradnike koji bi mogli da kažu o čemu se priča na sastancima srpskog državnog vrha i Srba sa KiM. Prikupljene podatke bi, kaže, verovatno, delili sa Prištinom.
ant

Poruke iz EU

Miroslav Lajčak je u ponedeljak razgovaro i sa Aljbinom Kurtijem. Razgovore obavlja posle prošlonedeljnog sastanka šefova diplomatije članica EU koji su pozvali Beograd i Prištinu na konstruktivnost i dolaženje do pozitivnih rezultata, a uz insistiranje na primeni još neispunjenih obaveza preuzetih tokom dijaloga.

Tada je šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao Vučića i Kurtija na “sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine”.

Blokira dijalog

Milovan Drecun je podsetio i da nije bilo napretka u dijalogu od kada je Kurti premijer privremenih institucija u Prištini.

– Priština sprečava bilo kakav napredak. Dijalog bez konkretnih rešenja postaje besmislen. Problem briselskih sastanaka nije samo formiranje ZSO, već i energetika, sloboda kretanja, policija, pravosuđe i Radna grupa za registarske tablice – kaže Drecun.