A. Čukić
Nema predaje: Kosovska Mitrovica

Grafit kojima se građani Severne Mitrovice pozivaju na otpor osvanuo je juče u glavnoj ulici severne Kosovske Mitrovice i na gradskom šetalištu.

“Od 21. novembra obaveza je svakog, otpor na svakom koraku” navedeno je na ovim grafitima koje potpisuje Brigada Sever.

Taj poziv usledio je zbog odluke predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o preregistraciji vozila i najave da će od 21. novembra biti kažnjavani sa 150 evra svi koji su zadržali KM tablice i nisu ih preregistrovali na RKS. Kurtijevu odluku su kritikovali zvaničnici u Vašingtonu i Briselu, ali i opozicije u Prištini koja smatra da svojim potezima i neobaziranjem na poruke zvaničnika sa Zapada kvari odnose prvenstveno sa SAD.

Povodom najava Kurtijevih funkcionera da tzv. Bezbednosne snage mogu da deluju na teritoriji pokrajine, uključujući i sever, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da su to još jedna alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine s ciljem proterivanja Srba.

On je podsetio da se, prema sporazumu koji je sa Prištinom 2013. potpisao i garantovao tada generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, kaže da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu KiM, bez duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa severa KiM. Ta garancija, kaže Petković, potpisana je istog dana kada i Briselski sporazum, što ukazuje da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum.

– Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove, uvek će biti uz svoj narod, a međunarodne misije moraju da se jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize – rekao je Petković.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je ocenio na Tviteru da je apsurd rizikovati nasilnu konfrontaciju zbog registarskih tablica. Apelovao i da je potrebna politička volja za deeskalacijom i kompromisima na osnovu briselskih sporazuma.

Dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan biće teme današnjeg sastanka ministara zemalja članica EU.

Svet, kaže premijerka Ana Brnabić, sve više razume da su Priština i Kurti izvor nestabilnosti na Balkanu, ali i poručuje da će se Srbija boriti za mir i stabilnost i voditi svakodnevno diplomatsku borbu.

– Predsednik Vučić ima svaki dan razgovore o toj temi sa najvažnijim svetskim zvaničnicima. Traži se rešenje – rekla je Brnabićeva i navela da Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije.

Ona je ocenila da Kurti i Priština jednostrano postupaju, suprotno potpisanim sporazumima i tako izazivaju nestabilnost.

– Verovatno zato što smo mi, zahvaljujući Vučićevoj politici, uspeli da na svaku nestabilnost odgovorimo ne eskalirajući, već smirujući tenzije. Kad Priština prekrši jedan, otvorimo prostor za novi sporazum. Svi to vide, čak i oni koji podržavaju samoproglašenu nezavisnost Kosova – kaže ona.

Srbima sa KiM, kako je kazala, nema mnogo šta da se spočita, jer traže poštovanje briselskog sporazuma o tablicama i niko ne može da ih optuži da su faktor nestabilnosti.

Brnabićeva: Uzdamo se u sebe

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, upitana šta se očekuje posle 21. novembra, rekla da nema preterane nade i da Srbija mora da se uzda u svoje kapacitete i pamet.

– Mi moramo na svaki način da sačuvamo mir i stabilnost. To je važno za nas i za Srbe na KiM – rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da ne gaji nadu da će neka od zapadnih zemalja previše da pritisne Prištinu oko tablica, pa Srbija može samo na sebe da se osloni.

Popunjavanje srpskih mesta

Kosovska carina je poslala osoblje na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, pošto je 11 carinika sa severa KiM podnelo ostavke.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja posetio je Jarinje i razgovarao sa policijskim i carinskim službenicima. On je kazao da su prištinski zvaničnici odlučni u tome da garantuju vladavinu prava “u svakom kutku” KiM i služe i štite građane bez razlike, što je, kaže, “garancija za očuvanje mira i bezbednosti”.

Španci uskratili vize kosovskim bokserima

Španija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je još jednom potvrdila odbijanjem izdavanja viza bokserima reprezentacije Kosova za učešće na Svetskom prvenstvu u boksu za mlade u gradu La Nucija. Bokserski savez tzv. Kosova je saopštio da su se za učešće prijavili na vreme i podneli zahtev za vize u Skoplju u Severnoj Makedoniji, a ovu odluku su okarakterisali kao neprihvatljivu, jer smatraju da “politika ne sme da sprečava sportiste da učestvuju na takmičenju”.