EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Partijski vrh Samoopredeljenja od izborne pobede na Kosovu ne prestaje da iznosi nove zahteve za dijalog sa Beogradom. Najave lidera Aljbina Kurtija o mogućoj promeni pregovaračke platforme pojasnio je funkcioner Samoopredeljenja Haki Abazi, ističući da će Priština tražiti otvaranje pitanja Preševske doline i Sandžaka.

To podizanje pregovaračkog uloga lidera Samoopredeljenja i bivšeg tzv. premijera Aljbina Kurtija nije ništa novo. Predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović podseća da je to Kurti radio i tokom svog kratkog prošlogodišnjeg mandata u Prištini.

– Slično je Kurti govorio i 2020. godine, kada je takođe izlazio sa maksimalističkim ciljevima. Sada je, međutim, značajan stav Sjedinjenih Američkih Država da svako rešenje do kojeg se dođe u dijalogu mora da bude kompromisno – ukazao je Đukanović za “Vesti” i istakao da ne veruje da će biti bilo kakve mogućnosti za takva rešenja.

Neophodno je, poručuje putem medija Kurti, ne samo priznanje Kosova, već i izvinjenje Beograda, ali i odšteta, dok Abazi najavljuje i da će Samoopredeljenje “formirati buduću vladu i promeniti platformu dijaloga Prištine i Beograda”.

– Želimo uzajamno priznanje, a ne sabotažu Srbije, koja će kupovati vreme dijalogom. Ići ćemo sa našim stavovima na sto… Promenićemo platformu dijaloga, jer nije bilo reči o Albancima iz Preševa i Bujanovca ili nestanku Albanaca u Medveđi, pa pitanjima nestalih ili čak Sandžaka. U razvijenom dijalogu periferna pitanja iz Srbije postala su važna – rekao je Abazi.

Pozicija Srbije se ne menja i nikada neće priznati lažnu državu Kosovo, rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

U razgovoru sa visokim funkcionerom ruske Državne Dume Leonidom Sluckim je naveo i da je od velikog značaja podrška Rusije u sprečavanju članstva u međunarodnim organizacijama poput UN, Unesko i Interpola.

– Sve dok tzv. Kosovo nije članica UN i time međunarodno priznata država, neće biti moguće njeno ujedinjenje sa Albanijom i realizovanje projekta Velike Albanije – naglasio je Drecun.

Nastavak dijaloga posle formiranja tzv. kosovske vlade očekuje i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, koji kaže da pandemija nije usporila taj proces.

– Dijalog je bio zaustavljen gotovo dve godine, ali mi smo uspeli da ga vratimo na kolosek i uspeli da se dogovorimo sa obe strane da se potpiše jedan pravno obavezujući sporazum koji će odgovoriti na sva pitanja – kazao je Lajčak, dodajući da ne očekuje da će sve ostati isto u dijalogu jer “Kosovo dobija novu vladu i premijera”.

Računaju na Ugljanina

Albanske veze sa sandžačkim liderom SDA Sulejmanom Ugljaninom (na slici) pokazale su se 2020. godine u Minhenu kada je govorio na skupu “Albanski trag Sandžaka”. Poziv na skup je putem Fejsbuka uputio Ismet Azizi, predsednik albanske organizacije “Kosovo za Sandžak”, a u najavi tog događaja Sandžak je nazvan albanskom provincijom, kojoj treba pomoći da vrati svoj identitet “koji je uvek bio albanski” i vratiti “gde zaslužuje, uz Kosovo i Albaniju”. Portali u Novom Pazaru bili su puni fotografija Ugljanina, na kojima je nosio crveni šal sa dvoglavim orlom, kao i slika na kojima sa domaćinima drži zastavu sa mapom gde je Sandžak deo Kosova.

Žulja ih “mini Šengen”

Funkcioner Samoopredeljenja Haki Abazi kazao je i da je “mini Šengen” mrtav.

– Inicijativa “mini Šengen” koju su pokrenuli Srbija, Albanija i Severna Makedonija, nema ustavnu težinu i nije ratifikovan na Kosovu – poručio je Abazi, pokazujući koliko ta inicijativa, u koju je uključen i premijer Albanije Edi Rama, žulja Prištinu baš zbog činjenice što se Tirana pridružila Skoplju i Beogradu u nameri da se region ekonomski integriše i uklone barijere za slobodno tržište.

Dijalog prioritet za SAD

SAD će ohrabriti novu kosovsku vladu da prioritet pregovorima sa Srbijom, poručio portparol Stejt departmenta Ned Prajs, ističući da Vašington snažno podržava dijalogu Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU sa ciljem da se postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji.

– Nadamo se da ćemo sarađivati sa vladom, pre svega na prioritetima kako da unapredimo mir, pravdu i prosperitet na Kosovu i u regionu – rekao je Prajs, dodajući da SAD podržavaju napore prethodne administracije da se postigne normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.