EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Hapšenje ruske novinarke Darije Aslamove, pod optužbom da je ruski špijun, izazvalo je veliku pažnju javnosti u regionu, ali i svetu. Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije, ocenjuje za “Vesti” da “prozvodnja antiruskog raspoloženja u Prištini traje duže od dve decenije”.

– Sada se ona pretvorila u sistemsku histeriju koja u svemu vidi, i želi da vidi, ruski uticaj. Naročito je istaknut narativ o špijunima i špijuniranju koje na ovom prostoru navodno vrše ruske i srpske tajne službe. Atmosfera u kojoj su špijuni svuda oko nas i svi ih tražimo je često tragikomična. Privođenje i saslušanje novinarke Aslamove je deo te napete i neprirodne atmosfere. Ključno je pitanje: šta ona može da špijunira na Kosovu? Šta ona može da vidi, šta da izvesti, kakve tajne može da otkrije i kako to može da utiče na sudbinu Kosova i albansko-srpsko-ruskih odnosa? Jasno je da su sve tajne otkrivene i da je najvažnije poniziti čoveka i profesiju i dokazati da je proizvodnja neprijatelja dokaz da propali sistemi postoje – ističe Rakočević.

Ljuban Karan, stručnjak iz oblasti bezbednosti, smatra da je reč o provokaciji koja je samo uvod u krizu koja se očekuje u septembru.

– Svima je jasno da ruska novinarka nije bila nikakv špijun, a to najbolje znaju oni koji su je uhapsili. Činjenica da su je na kraju proglasili personom non grata kao da je reč o diplomati, a ne novinaru pokazuje da njima nije bio cilj da “uhapse špijuna” već da privuku pažnju zapadne javnosti i zarade još neki poen tako što će se predstaviti kao borci u prvim redovima “antiruskog fronta” država. Na žalost, Evropska unija sada već otvoreno priznaje da ne može da obuzda Aljbina Kurtija, a oni koji to mogu, Amerikanci, neće to učiniti sve dok Srbija ne ispuni njihove zahteve. Plašim se da je ovo tek sitna provokacija i uvod u mnogo ozbiljnije planove vlasti u Prištini koji će uslediti u septembru – ocenjuje Karan.

Da podsetimo, novinarka “Komsomolske pravde” Darija Aslamova uhapšena je u subotu uveče prilikom pokušaja da uđe na Kosovo preko jednog od administrativnih prelaza na severu. Kosovska policija je uhapsila zajedno sa suprugom, hrvatskim novinarom Robertom Valdecom, a saopšteno je da je optužena za špijunažu u korist ruskih obaveštajnih službi. Posle puštanja, Aslamova je objasnila da je krenula na Kosovo kako bi uradila seriju reportaža o srpskim manastirima, a da su je ispitivali o situaciji u Ukrajini.

– Saznala sam tek ujutru da je dan ranije u devet uveče kosovska policija saopštila da je uhapsila ruskog špijuna i sve društvene mreže na Kosovu eksplodirale su od histerije i lajkova – ispričala je u radio uključenju za svoju redakciju.

Aslamova je rekla i da su inspektori imali njen kompletan dosije i da su tražili da prizna da radi za ruske obaveštajne službe.

– U više navrata su pitali da li radim za ruske specijalne službe, ali oni su insistirali da priznam da sam agent. Kažem, slušaj, pa ja sam novinar, sve što se štampa može se naći u novinama. Nemam nikakve veze sa tajnim službama – ispričala je ova novinarka samo deo torture koju je prošla.

Nakon što je policija u Kosovskoj Mitrovici pustila na slobodu, sa suprugom je bila prinuđena da napusti Kosovo tako što je platila taksi do Raške.

Grenel: Ozbiljan presedan

Bivši izlaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel na svom Tviter nalogu naveo je da je proterivanje ruske novinarke stvara presedan koji otvara mogućnost vladama drugih zemalja da mogu da proteruju predstavnike privremenih prištinskih institucija “koji im se ne sviđaju”.

Grenel je poručio ministru policije Dželjalju Svečlji da je takav presedan bio i s odbijanjem srpskih nalepnica za registarske tablice.

“Iako imate svako pravo da izbacite proruske pojedince (ili bilo koga) koji vam se ne sviđaju, vi takođe stvarate presedan za druge vlade da zabranjuju kosovske zvaničnike koji im se ne sviđaju. To je užasan presedan. Kao i odbacivanje srpskih nalepnica na registarskim tablicama”, napisao je Grenel na Tviteru.

Ugrozili slobodu medija

Ambasada Rusije u Beogradu ocenila je da je hapšenje novinarke provokacija privremenih institucija na Kosovu.

“Neosnovano privođenje Darije Aslamove predstavlja još jednu u nizu provokacija privremenih institucija na Kosovu, uz potpuno ignorisanje osnovnih demokratskih principa od strane Prištine, uključujući slobodu medija. Pozivamo sekretarijat UN, Unmik, Misiju Oebsa na Kosovu, Misiju EU u oblasti poštovanja zakona i stručne međunarodne organizacije da odmah izađu sa javnom ocenom tog događaja”, navodi se u saopštenju ruske ambasade.