H. M. Vujičić
"Umetnost iznad svega": Emir Kusturica i Maja Gojković

Čuveni filmski i muzički festival, 16. po redu “Kustendorf” biće održan od 25. do 29. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori, pod sloganom “Umetnost iznad svega”.

Time se ova manifestacija vraća u svoj pravi zimski termin. Ovogodišnji Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i i ovogodišnjeg Kustendrofa. Dramski pisac Dušan Kovačević primiće nagradu festivala “Drvo života”, a biće prikazan i njegov antologijski film “Balkanski špijun”. Ministarka kulture Maja Gojković izrazila je zadovoljstvo što ovakvi festivali kakav je Kustendorf dokazuju da nije iluzorno danas baviti se kulturom u njenom ministarstvu i podsetila da od 2008. godine kada je osnovan festival na Mećavniku, njeno ministarstvo ga podržava.

– Prvi put ću doći na Kustendorf. Ne očekujem crveni tepih, možda ćilim u duhu naše tradicije. Kustendorf slavi lepotu i kulturu. Na ovom festivalu ne mogu se gledati filmovi kao što su “Umri muški” i slična komercijalna ostvarenja, jer je ova manifestacija okrenuta autorskom umetničkom filmu. Kustendorf je uveliko ušao u kalendar velikih filmskih svetskih festivala. Posvećen je kulturi i najviše sedmoj umetnosti, i donosi nešto posebno, jer slavi autore, odnosno pravi autorski film, ideje i razmišljanja reditelja, sve one autore koji prave film da bude kvalitetan, prepoznat, nagrađen i gledan – kaže Maja Gojković.

Za predstojeći Kustendorf prijavljeno je ukupno 374 filma, a onih 14 odabranih za Takmičarski program ističu se svojim kvalitetima i istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim projektima, smatraju iz selekcije i direkcije Kustendorfa.

– Novi filmovi mladih studenata iz svih krajeva sveta donose jedan zanimljiv nivo egzistencijalnih pitanja i apsurda koji živi danas moderan svet, a prisutna je poetičnost i paradoks u tim projektima. Istina, bio sam i ostao antiglobalista, to nije sporno. Ipak, na našem festivalu, pokušavam od mrvica da napravim spoj Istoka i Zapada. Da ne bude da razmišljamo ako nisi sa mnom, protiv mene si, jer Kustendorf svakako da nema političku dimenziju ni kontekst – rekao je Emir Kusturica.

Zlatno, srebrno i bronzano jaje

Reditelj Emir Kusturica otkrio je da će festival otvoriti video poruka švedskog reditelja Rubena Estlunda povodom prikazivanja njegovog filma “Trougao tuge”, dobitnika Zlatne palme u Kanu 2022. godine.

– Reditelj je bio pozvan da nam dođe, ali ne može, jer upravo je dobio dete, tako da će nas pozdraviti putem video obraćanja. Ovde imamo visoki nivo filmova koji su prošli važnu i ozbiljnu festivalsku biografiju – rekao je Kusturica.

Program “Savremene tendencije” donosi filmove “Kjara” italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, “Tinitus” nagrađivanog brazilskog režisera Gregorija Graciozija, “Suša” Paola Vircija, kao i dobitnik sedam svetskih priznanja “Plan 75” japanske rediteljke Čije Hajakave. Svi reditelji ovog programa biće i gosti festivala uživo.

Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.