UP Sedmica
Veliki događaj za naše ljude: Otvaranje izložbe u Frankfurtu

Povodom 100 godina od rođenja Dušana Duška Radovića, a u okviru Međunarodne nedelje kultura u Frankfurtu je svečano otvorena izložba Biblioteke grada Beograda “Bio jednom jedan laf – Dušan Radović”. Organizator izložbe koja je postavljena u Galeriji West-Kunst-Nid je Udruženje pisaca Sedmica iz grada na Majni.

Kulturološko-dokumentarnu izložbu o životu i stvaralaštvu velikana naše književnosti i kulture otvorili su Leontina Damjanović, učenica “Ršum škole” recitacijom “Strašan lav”, Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica, Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i autorke izložbe Violeta Đorđević i Vladislava Ivković Marković.

Sandra i Leontina Damjanović

Svečanom otvaranju prisustvovali su između ostalih i Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba u Hesenu, Nada Stojković iz SPD partije iz Bad Homburga, Dijana Avdić potpredsenica Veća stranaca u Parlamentu grada Frankfurta.

Korišćenjem obimne dokumentarne građe izložbom su predstavljeni najvažniji momenti života i stvaralaštva Dušana Radovića, od Niša i Subotice, do Beograda. Profesionalna karijera jednog od najpoznatijih dečjih pesnika i vrsnog aforističara kretala se od rada u redakciji dečjeg časopisa “Pionir” u posleratnom Beogradu, preko Radio Beograda, TV Beograda do Studija B.

Gošće iz Beograda i generalni konzul Radovanović

Ovu postavku su od novembra 2014. godine kada je nastala, do sada imali priliku da vide stanovnici više od 50 gradova u Srbiji. Izložba je bila postavljena u Sofiji, Budimpešti i Beču, a u Frankfurtu će biti otvorena do 26. oktobra. Već je najavljeno da će je posetiti brojni ljubitelji lika i dela Dušana Radovića i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku sa svojim nastavnicima iz Frankfurta i okolnih gradova. Učenici nekih odeljenja već su posetili izložbu o čemu će “Vesti” pisati narednih dana.

Detalji postavke

Ceo život na 34 plakata

Ova izložba Biblioteke grada Beograda čiji su autori Olga Krasić Marjanović, Violeta Đorđević i Vladislav Ivković Marković na interesantan i zanimljivi način 34 različita plakata prikazuje razne momente u životu i stvaralaštvu Duška Radovića, a ujedno predstavlja i sveokupan Radovićev književni opus.

Pokrovitelji

Pokrovitelji izložbe su Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu (transport izložbe Beograd-Frankfurt-Beograd), Slavko Todić iz Babenhauzena vlasnik hotela Rezidenc (hotelski smeštaj za gošće iz Beograda), medijsko pokroviteljstvo – Dnevni list “Vesti”.