Vesti
Sanja o kupatilu: Baka Džemila Vejselović

Nakon što su nedavno od naših čitalaca dobili veš-mašinu, televizor i usisivač, siromašnom Milanku Drobnjaku i njegovoj supruzi Albanki Dilji, jedinim žiteljima zabitog sela Pasji Potok na planini Rogozni kod Novog Pazara, stigle su nove donacije. To će im omogućiti da im se uskoro ispuni i druga velika želja: da kupe još jednu kravu (jednu imaju) i da tako olakšaju život u planinskom bespuću.

Donaciju od 500 evra Milanku i Dilji iz Nemačke poslali su Nenad i Ljuba Kostić, a još 100 evra stiglo im je od Nenadovih i Ljubinih prijatelja, porodica Hećimović, Mladenović i Lenard, kao i od Nemice Ingrid.

– Hvala mnogo Nenadu i Ljubi i svim drugim dobrim i humanim ljudima, hvala im na razumevanju, pomoći i podršci. Kad sakupimo još 200, 300 evra odmah ćemo kupiti kravu, da zamenimo Belku koju sam prodao da bih išao u Albaniju i oženio se. Sad imam Dilju, uskoro ćemo dobiti i dete, a kako trenutno stoje stvari blizu je dan kada ćemo u našoj štali imati dve krave što će nam omogućiti da konkurišemo i za državnu pomoć i da živimo od proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda – priča Milanko i naglašava da je ovo proleće, koje je zbog korona virusa celom svetu zagorčalo život, njemu i Dilji donelo mnogo radosti.

– Mi i ne osećamo epidemiju i ne bojimo se, jer smo stalno u izolaciji i nemamo od koga da se zarazimo. U naš Pasiji Potok niko ne priviri danima, a nekada ni mesecima – dodaje Milanko.

Njegova supruga Dilja ističe da za sreću nikada nije kasno.

– Pozdravite sve dobrotvore i zahvalite im se u naše ime. Milanko i ja smo se relativno kasno sreli, oboje smo u ozbiljnim godinama, ali bog nas je pogledao. Uskoro ćemo dobiti i naslednika. Za sreću nikada nije kasno, uz pomoć koju smo dobili život u opustelom Pasijem Potoku biće nam mnogo lakši. Nadamo se da ćemo u godinama pred nama uspeti da i oronulu kuću popravimo, a ako bog da, biće još dece – ističe Milankova supruga Dilja koja je na Rogoznu, da bi sa Milankom gradila bračnu sreću, stigla iz još pasivnijeg kraja, iz bespuća u vrletima iznad Skadra u Albaniji.

U vreme dok korona virus u strahu i neizvesnosti drži celu Srbiju i svet, naši čitaoci iz nekoliko evropskih zemalja čine sve da pomognu i usamljenoj starici Džemili Vejselović iz zabitog sela Janča na obodu Pešterske visoravni o čijem teškom životu i hrobrosti smo nedavno pisali. Mnoge naše čitaoce ganula je činjenica da baka Džemila živi u polusrušenom kućerku bez vode i struje kroz koji šetaju pacovi i zmije.

– Bakin život delimično se već poboljšao. Dobila je puno namirnica, odeće i obuće, a pristiglo joj je i oko 1.000 evra. Poslednjih 400 evra poslala joj je jedna porodica iz Belgije. Mada još nemamo dovoljno novca za početak gradnje, odlučili smo da joj ipak započnemo kuću. Majstor Avdo Hadrović, i sam dobrotvor i humanista, već je pripremio teren. Za koji dan kopamo temelje, nadamo se da će radovi dobro napredovati, jer imamo obećanje od jedne grupe Sandžaklija iz Nemačke da će nam za dom bake Džemile hitno poslati 3.200 evra – ističe humanitarac i naš saradnik Hido Muratović iz humanitarne organizacije Ljudske sudbine koja će nositi ovu akciju.

– Presrećna sam, prosto ne znam šta me je snašlo, mislila sam da će ceo moj život biti patnja – priča baka Džemila i još ne veruje da će uskoro dobiti novi dom.

– Kažu da ću imati i kupatilo. Ja u to još ne verujem, ali verujem Hidu Muratoviću. Čula sam da je mnogima pomogao, bog neka ga čuva, molim se za sve dobre ljude koji mi šalju pomoć i želim im dobro zdravlje i sreću u životu. Mene je konačno sreća pogledala, bar ću ostatak života provesti kao čovek i nadam se da ću zaboraviti sve patnje kroz koje sam prošla boreći se za goli život – poručuje baka Džemila.

Čekaju put

Milanko i Dilja još se nadaju da će biti nastavljeni radovi na putu Novi Pazar – Odojevići – severni Kosmet koji je stigao do sela Izbice i tu stao, godinama se ništa ne radi.

– Kad bi bar izgradili još 10 kilometara, sigurno bi ostali ovde, a i mnogi bi se vratili. Valjda će i naša država shvatiti da je poslednji trenutak da sačuva Rogoznu, ali i da iskoristi njena ogromna rudna (rezerve bakra) i druga bogatstva – kaže Milanko.