Youtube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Vest da nas je napustila Mira Furlan pogodila je javnost širom regiona, ali i sveta, a brojni prijatelji i kolege opraštaju se od legendarne glumice koja je preminula u 65. godini života u Americi.

“Samo da sklopim oči i osetim lepotu oko sebe. I uhvatim vazduh na nebu punom zvezda. Udahni, izdahni. To je sve – bile su poslednje reči Mire Furlan na Tviteru koje se masovno dele na društvenim mrežama.

– Nisam znao da je bila bolesna. Prvo što sam ugledao to jutro bio je njen krupni plan i znao sam da nisu dobre vesti. Mnogo mi je žao što je otišla. Bila je divna osoba. Ona je svoju tragičnost utkala u svaku ulogu i sa svojom fizičkom lepotom ostavila neizbrisiv trag u našoj kinematografiji. To su tako retka bića koja svoju sudbinu nose, a onaj gore ih gura tamo gde nisu hteli. Zahvalan sam joj na svemu i ostaće uvek lepa u mom sećanju. Zbogom Mirka, počivaj u miru – kaže Božović.

Koliko je bila jedinstvena i harizmatična glumica odlično se seća glumac Milutin – Mima Karadžić koji je upravo s njom glumio u “Lepoti poroka”.

– Umrla je Mira Furlan. Imao sam ogromno zadovoljstvo da zajedno snimimo jedan od naših najvećih filmova “Lepota poroka” u režiji Živka Nikolića. To su bili moji filmski prvenci, imao sam s kim i biti i opstati. Mira je bila divna, sjajna, srećan sam što sam je znao i plačem što je više nema – napisao je Mima Karadžić na Instagramu uz fotografiju sa Mirom Furlan iz pomenutog filma.

Tužna vest pogodila je i Mirinu stariju koleginicu Miru Banjac.

– Znala sam Miru veoma dobro, bile smo prijateljice. Znala sam njenu porodicu, igrale smo zajedno u “Lepoti poroka” i u “Vere i zavere”. Bila je borac. Nije bila dobro viđen gost u svojoj domovini Hrvatskoj, ali ona je to nosila gospodski, mirno, nije od toga pravila spektakl. Mnogo mi je žao, veoma sam tužna zbog njenog preranog odlaska. Odlična glumica, odličan prijatelj i čovek – kaže Mira Banjac.

Glumica Suzana Petričević istakla je nezaboravne uloge u pozorištu preminule glumice uz emotivne reči.

– Laku noć, Miki, lepoto, mrvo razuma u bezumlju, Petrunjelo, Ofelijo i mladosti moja. Neka tvoja Zvezdica zablista iznad Donjeg grada, nek obiđe Stradun, dobru svirku u Kulušiću, pa nam dođi do Manježa na kafu.

Svi su je voleli

Od talentovane glumice lepim rečima oprostio se i Rade Šerbedžija.

– Bio sam ja u kontaktu sa Mirom Furom često. Ređe je to bilo kad sam se vratio iz Amerike, ali tamo smo živeli oboje u Los Anđelesu. Često smo se viđali i družili. Dugo je nisam video, nažalost, dugo je bolovala neizlečivo i teško, bila u komi. Svima nam je ostala u srcu. Siguran sam da je ona bila jedna od najdivnijih glumica na područiju bivše Jugoslavije – rekao je Šerbedžija za RTS i dodao:

– Ostaje mi u najlepšem sećanju. Bila je prava heroina, doživela je mnoge udarce, nepravedne, od ostrašćenih nacionalista. Važno je reći da je bila briljantna osoba i divna glumica i svi su je voleli. Pobegla je odavde zbog strašnog rata, a onda je pokazala da je velika. Među milionima glumica i u zrelim godinama je uspela da napravi novu karijeru i da se postavi na noge.

Istinska diva

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je povodom smrti glumice Mire Furlan da je otišla istinska diva jugoslovenske kinematografije, koje je podjednako plenila svojom inteligencijom i na filmu i u životu. Zelenović je istakao da je Mira ostvarila uloge u nekoliko filmskih ostvarenja koji se označavaju kao temelji jugoslovenske kinematografije. Sa izrazitom uverljivošću, kaže, igrala je kod Emira Kusturice u filmu “Otac na službenom putu”, u legendarnom ostvarenju Rajka Grlića “U raljama života”, u filmu Živka Nikolić “Čudo neviđeno”, imala je karijeru u Americi.

– Kada odlazi vrhunski umetnik teško je njegovim prijateljima, porodici, ali i svima koji su u njegovoj umetnosti uživali – rekao je Zelenović.

Zagrljaj od milion dolara

Glumica Ana Franić objavila je fotografiju na kojoj ju je Mira zagrlila i napisala: “Nikada neću poverovati, jer je besmisleno i ko god da ti je ikada prišao blizu ili stao u kadar sa tobom osetio je beskonačnost i trajanje u najčistijem obliku. Mila moja, za mene si večita prpošna i putena devojčica i mama, a mame su ljubav. Čuvam te u sećanju kroz ovaj zagrljaj od milion dolara.”