Fondacija Budi human
TRAČAK NADE U IZRAELU: Lana Stefanović

Ima nade za devetogodišnju Lanu Stefanović iz Novog Pazara, obolelu od od teškog oblika tuberozne skleroze, multisistemske bolesti od koje u Srbiji i Evropi uglavnom nema leka.

Zahvaljujući fondaciji Budi human, čitaocima Vesti iz celog sveta i drugim dobrim ljudima, za Lanino lečenje u Izraelu sakupljeno je 150.000 evra. Sa majkom Marijom devojčica je već stigla u Tel Aviv, počela su i prva snimanja i ispitivanja od kojih porodica Stefanović i svi Lanini dobrotvori puno očekuju.

Podsetimo, Lana ne govori, ne može sama da se kreće, ima probleme sa srcem i, što je najgore, svakodnevno doživi i do stotinu slabijih i izuzetno jakih epileptičnih napada. Lekari u Srbiji godinama čine sve da joj bar ublaže bolove i muke u čemu samo delimično uspevaju.

Prvobitno je bilo zamišljeno da Lana spas potraži na jednoj klinici u Hjustonu, zašta je bilo potrebno oko 700.000 evra, pošto je do sada prikupljeno samo 150.000 evra, što je nedovoljno za put u Ameriku, porodica i lekari odlučili su da se dijagnostika, a možda i neka operacija obave na takođe prestižnoj svetskoj klinici u Izraelu, zašta ima novca.

TRPI STRAŠNE BOLOVE: Lana Stefanović

– Planirana je i operacija, ali sve zavisi od rezultata ispitivanja koja su u toku. Moguće je da ćemo ovde obaviti sva potrebna snimanja i kompletnu dijagnostiku, a da ćemo na operaciju ipak morati u Hjuston, naravno, pod uslovom da sakupimo novac. Već smo uradili neke testove, a u planu je i magnet glave, mnogo bolji od onih koji postoje u Srbiji – javlja iz Tel Aviva Lanina majka Marija.

Nakon magneta planiran je i video EEG, koji bi trebalo da bude urađen narednih dana, a to je nešto što Lana nikada nije radila jer u Srbiji ovakav način dijagnostike nije dostupan. Dostupan je u klinikama samo EEG koji se radi kratko, oko pola sata. Video EEG koji će Lana uraditi trajaće dva-tri dana, a možda i duže, jer sve zavisi od toga da li će se i kada će se desiti sve vrste napada koje je potrebno zabeležiti, planiran je i PET CT i još jedna vrsta magneta – dodaje Marija i zahvaljuje se svojim sugrađanima u Novom Pazaru i svim dobrom ljudima širom Srbije i sveta koji su svojim prilozima i podrškom pomogli da Lana dođe u Izrael.

Iz porodice Stefanović naglašavaju da je za sada finansijski sve pokriveno, ali da ne znaju koliko će boravak, dijagnostika i eventualna operacija u Tel Avivu, gde je planirano da ostanu mesec dana, a možda i duže, koštati, i da li će biti potreban odlazak na kontrole i još neki kasniji zahvati. Nadaju se u Boga i lekare da će Lani biti bolje, a u dobre ljude da će i dalje biti uz njih kako bi ova mala lepotica, do sada lišena većine životnih zadovoljstava, živela kao njene zdrave vršnjakinje širom Srbije.

Muke rastu

Kako raste, Lanini epileptični napadi su učestaliji i teži, a njeni bolovi nepodnošljiviji. Najgore je, kaže Marija, kad počne da se trese, vrišti i dobije neku neopisivu snagu, hoće negde da ide, a nema svest gde. Zbog toga je važno da neko 24 sata bude uz nju jer ona ne može da kaže šta je muči, čak ni lekari na najboljim klinikama u tim trenucima ne mogu da joj pomognu.

Veliki junak

Sva ispitivanja i snimanja u Tel Avivu devojčica za sada dobro podnosi, a njena majka Marija ističe da je Lana vrlo hrabra i da se svih ovih godina junački drži. Velika podrška su joj i otac Marko i brat Pavle i druga rodbina i komšije koji je s puno nade čekaju u porodičnom domu u Novom Pazaru.

Lana sa bratom Pavlom