Budi human
NADA U PLEMENITOST: Nađa Bojić

Maloj Nađi Bojić iz sela Badovinci u opštini Bogatić, koja je nedavno napunila deset godina, dijagnostikovan je dečji autizam (Dg. f84.0) sa nepune tri godine života i od tada se ona lavovski bori za poboljšanje svog stanja.

Trudnoća njene majke Zekije redovno je kontrolisana i ništa nije ukazivalo da bi moglo da bude bilo kakvih problema. Po rođenju je imala hiperbilirubinemiju koja je sanirana fototerapijom. Do prvog rođendana je sve bilo u redu, a onda počinju neke promene. Postaje povučena i prestaje njena interakcija sa ukućanima. Nije se igrala sa decom, nije se odazivala kada je pozovu imenom, izgubila je kontakt očima i govor je prestao. Prohodala je sa godinu i po, a sve ono što je Nađa umela u prvoj godini, u drugoj je potpuno nestalo, kao rukom obrisano.

Sa nepune tri godine, na zahtev roditelja, primljena je na Institut za mentalno zdravlje u Beogradu na hospitalizaciju. Dijagnostikovan je dečji autizam (Dg. f84.0) i tada kreće borba za poboljšanje njenog stanja koja traje već šest godina. Defektološki tretmani i rad kod kuće pomogli su delimično u adaptaciji i razumevanju, a vrtić u njenoj socijalizaciji, ali je to još uvek nedovoljno da Nađa ima detinjstvo kao njeni vršnjaci.

Porodica nije u mogućnosti da sama obezbedi novčana sredstva koja su neophodna za dalje lečenje devojčice. Majka Zekija moli sve ljude dobre volje da pomognu devojčici da ima bolju budućnost. Sredstva su joj potrebna za lečenje u Turskoj, za tretmane matičnim ćelijama, suplemente, defektološko-logopedske tretmane, kao i za putne troškove i smeštaj.

Kako pomoći

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1258 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1258 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381658-79