Na festivalu dokumentarnog filma AJB DOC, u subotu će u Sarajevu premijerno biti prikazan dokumentarni film “Sarevo safari”, slovenačkog režisera Mirana Zupaniča.

Film o bizarnom lovu na ljude koje su bogati lovci sa Zapada debelo plaćali pripadnicima VRS, već je izazvao čitav niz kontroverzi i oštrih reakcija u Republici Srpskoj, uključujući i više inicijativa da se zabrani.

Slovenački reditelj, redovni profesor na Katedri za filmsku režiju Akademije za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani priznaje za “Vesti” je i njemu bilo čudno što je “safari na ljude” otkriven gotovo tri decenije od kraja rata u BiH, ali i posle silnih procesa u Haškom tribunalu od kojih se veći broj bavio upravo dešavanjima u ratnom Sarajevu.

– Da, to se čini čudno. Naročito jer su prema iskazima oba ključna svedoka u filmu o tome bile informisane najmanje dve značajane obaveštajne službe na Zapadu – tvrdi Miran Zupanič.

Na naše pitanje zbog čega u filmu nema i “druge strane” koja je optužena da je omogućavala “safari na ljude”, slovenački režiser tvrdi da je “bilo dosta pokušaja da se to dogodi”.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”