SRNA
DAN REPUBLIKE U DISTRIKTU BRČKO: Polaganje venaca palim borcima VRS

Republika Srpska je nizom svečanosti nastavila da obeležava 9. januar, Dan republike i 30 godina od formiranja, u čemu je dan kasnije učestvovao i Distrikt Brčko, ali i Drvar u FBiH. Ipak, centralna proslava u Banjaluci izazvala je oštre reakcije bošnjačkih političara u Sarajevu, ali i dela međunarodne zajednice.

Zbog obeležavanja Dana republike u više gradova Federacije BiH, ali i delu Zapadne Evrope, a nekoliko desetina Bošnjaka je demostriralo ispred Ambasade Srbije u Sarajevu. Prethodno, SAD su uvele sankcije nekim predstavnicima Srpske, a zatim je Ambasada SAD u Sarajevu saopštila da je proslava Dana republike RS neustavna po odluci Ustavnog suda BiH. Za poznavaoce bosanskih prilika, novi napadi na Srpsku su očekivani.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović ističe da je istovetnost mišljenja bošnjačkih političara i dela Zapada jasan pokazatelj da se nije odustalo od ideje za ukidanjem Srpske, ali i da neće biti mira i stabilnosti u regionu bez doslednog poštovanja mirovnog sporazuma iz Dejtona.

Revizija Dejtona

– Strateški cilj Sarajeva i njihovih pokrovitelja su revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukidanje RS i stvaranje unitarne BiH pod dominacijom bošnjačke političke elite. Takav cilj je vidljiv od trenutka kada su velike sile stavile svoj paraf u Parizu na Mirovni sporazum. Bukvalno istog trenutka visoki predstavnici za BiH postali su instrument za oduzimanje svih suštinskih ovlašćenja i prava koje je Srpska stekla tim sporazumom – ističe Jovanović.

Prema njegovim rečima, paradoksalno je da se umesto glavnih krivaca za nefunkcionisanje BiH krivi Srpska i to samo zato što čvrsto insistira upravo na poštovanju Dejtona.

– Ti napadi su se intenzivirali onog trenutka kada je RS odlučila da se svi u BiH vrate izvornom Dejtonu i Ustavu BiH i željom da se Srpskoj vrate sva ona ovlašćenja koja su joj prevarama i mahinacijama oduzeta. Nema mira i stabilnosti u regionu bez doslednog poštovanja svih odredbi Dejtona, a podsetiću da je Ustavom BiH decidno navedeno da je Bosna ravnopravna zajednica tri naroda i dva entiteta. Jedino Srpskoj se ne priznaje to pravo zagarantovano Ustavom – kaže Jovanović.

Ekspanzija NATO

On upozorava na opasne pokušaje da se u političku krizu u BiH uključi i Srbija.

– Od Srbije se traži da se odrekne podrške Srpskoj mada na to ima prava kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma. I iz te činjenice se vidi da je reč o antisrpskoj strategiji koja je samo deo globalnih nastojanja i ekspanzije Zapada i NATO da se po svaku cenu prošire na Istok, odnosno blizu Rusije. Prostor Balkana je tu samo deo kompleksnog mozaika – zaključuje Jovanović.

Priviđa im se Vučić

Mediji u Sarajevu oštro su kritikovali prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svečanoj akademiji u Banjaluci, iako on na tom događaju nije prisustvovao.

Srpska premijerka Ana Brnabić ocenila je ove tvrdnje kao paradoksalne i istakla da je bila počastvovana što je govorila na svečanoj akademiji.

– Uživamo posebne i specijalne veze sa RS, jer smo garanti Dejtonskog sporazuma. Imamo pravo i obavezu da vodimo računa i brinemo za srpski narod i RS – rekla je Brnabićeva.

Zajednička strategija

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić ocenio je da se RS tokom 30 godina postojanja neprestano, tvrdoglavo i uporno bori za svoju slobodu i nezavisnost, ali i da sada ima jasnu podršku iz Beograda.

– Važno je da iz Srbije stalno dolaze poruke jedinstva. Bratske poruke iz Beograda mnogo znače, i na tome treba da gradimo zajedničku strategiju – rekao je Pavić i dodao da su Srbi na meti nekih vašingtonskih krugova.

Međutim, on je ocenio da SAD pokazuju silu, ali da više nisu tako moćne kao pre 30 godina.

Apsurdno je suditi istoriji

Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz Banjaluke, kaže da delu međunarodne zajednice i Bošnjacima ne odgovara istorijska činjenica da je Republika Srpska stvorena pre rata u BiH.

– Ta istorijska činjenica se ne može promeniti i njoj se, kao i svakoj drugoj, ne može suditi niti joj presuđivati. Ali, u svojim zloupotrebama Ustavni sud BiH je otišao toliko daleko da je sudio i jednom događaju iz istorije, protivpravno presudivši da je navodno neustavan. To je notorni apsurd, jer svaki ustavni sud sudi o pravnoj normi, njenoj ustavnosti, a ne o istoriji i istorijskom događaju čime je po ko zna koji put prekoračio granice svojih ovlašćenja – kaže Blagojević.

On objašnjava da se na ovaj način vrši gruba zloupotreba Ustavnog suda BiH kako bi se dokazalo da je Srpska navodno bila zločinačka tvorevina.

– Cilj je da se utvrdi da je Srpska zapravo nastala u Dejtonu, a ne 1992. godine. Time bošnjačko političko Sarajevo i SAD prekrajaju istoriju i žele da lažima preko Ustavnog suda BiH preuzmu srpski narod, za koji, ako ne prihvati te neistine, spremaju i vojnu silu koju će upotrebiti čim procene zajedno da im okolnosti omogućavaju – upozorava Blagojević.

Prema njegovim rečima, orkestrirani napadi i pokušaji diskreditacije sada se odvijaju perom, papirom i u sudijskim togama u veštačkom miru. Ali, ističe Blagojević, ne bi se iznenadio da pokušaju puškom i topom u ratu.

Slavlje i u Kanadi

Dan Republike Srpske svečano je obeležen i udaljenim delovima sveta. Tako je u hramu Svete Trojice u kanadskom Kičeneru proslavljen molitveno uz prisustvo ambasadora BiH u ovoj zemlji, Marka Milisava.

Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici najznačajnijih kanadsko-srpskih udruženja okupljenih u Kanadsko-srpskom savezu i diplomatskih predstavnika iz RS i Srbije.

Milisav je zahvalio srpskoj zajednici u Kanadi što RS nose u srcu i pomažu na svaki način, što je veoma značajno za narod u zavičaju.

Jovo Miskin iz Kanadsko-srpskog saveza naglasio je da je RS neraskidivi deo identiteta Srba u toj zemlji. Takođe, da su Srbi u Kanadi svesni bogatstva koje nose sa sobom i da vrednosti svog naroda uspešno integrišu u društvo.