V. Sekulić
Borba za napredak ne prestaje: Milan Rabrenović sa roditeljima

Jedan od štićenika Humanitarnog mosta Milan Rabrenović (19), iz Priličkog Kiseljaka kod Ivanjice, oboleo od autizma, sprema se da sredinom marta krene na još jedan tretman matičnim ćelijama u Beč. Intervencija će se održati 19. marta, a Milan će nekoliko dana ranije krenuti na put sa roditeljima fondacija Podrži život puno je pomogla i platila celokupan tretman koji košta 9.000 evra, a sada preostaje da prikupe novac za troškove puta.

Kako Milanova mama Danijela mora 24 sata da brine o sinu, jedini prihod u kuću donosi njen suprug Ivan, što nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe, a kamoli za bilo šta drugo.

– Samo suprug radi, ja nažalost moram biti kod kuće sa sinom ceo dan. U tim okolnostima, veoma je teško odvojiti novac za bilo šta osim najosnovnijih potreba. Troškovi puta su za naš budžet nedostižni. Potrebno je da pokrijemo troškove smeštaja u Beču gde ćemo provesti nekoliko dana, kao i gorivo do tamo. Zbog Milanovog stanja, ne možemo da putujemo autobusom, kao ni avionom. Automobil je jedina opcija. Mart je blizu, malo se plašimo da ćemo morati da otkažemo tretman ako ne rešimo finansijske poteškoće. Ipak, i suprug i ja smo puni nade da će se to rešiti i da ćemo krenuti na put – iskreno nam je ispričala Danijela.

Ovo će biti treći odlazak u Beč, i svaki put se nadaju sve većem napretku.

– Svaki put je sve teže. Svaki put je ista misao, želja da ovaj put bude više napretka, da bude srećan i uživa u svom životu. Teško je gledati njegove vršnjake koji su već momci, izlaze, druže se, smeju se. Poželim da je i on sa njima. On u stvari nema drugare, nema nikoga osim nas. Svesni smo svega, ali nas boli. Zato želimo sve to da promenimo, onoliko koliko medicina može. Za sada napreduje, više od onoga koliko smo očekivali. I hod mu se popravlja. Idemo redovno na vežbe, trudimo se. Kad je bio beba, prognoze su bile loše, ali zahvaljujući trudu i zalaganju, on je danas mnogo više od onoga što su mu lekari predviđali – rekla je ova brižna majka.

Milan Rabrenović

U nastavku razgovora s ovom požrtvovanom ženom podelila je sa nama da su konstantno u potrazi za novim metodama koje bi njihovom Mikiju mogle pomoći.

– Da bi se pratio Mikijev napredak i stanje organizma, dodatno moramo da šaljemo rezultate u laboratoriju u Čikago, oni dalje u Sidnej kod nutricioniste koja čita rezultate i pravi odgovarajuće vitamine i minerale koji mu nedostaju. Kroz tu proceduru prošao je dečak Kris, za koga smo čuli, Slovenac koji je toliko napredovao da mnoge stvari zna da radi – čita, pliva, bavi se sportom, svira klavir. Nažalost, mi za sve te analize i praćenja nemamo novac. Iz razgovora sa njegovom majkom, shvatila sam da se autistima može pomoći, ali zahteva puno napora, strpljenja i novca – iskreno će Danijela.

Ona je, kao i uvek, poželela još jednom da se zahvali svim dobrim ljudima koji su uz Milana.

– Zahvaljujući ljudima dobre volje, Milan danas hoda, ne nosi pelene i u mnogo je boljem stanju. Hvala im na podršci i donacijama. Nemam reči kojima bih opisala svoju zahvalnost za sve što čine za nas – poručila je Danijela.

Muke sa kolenima

Jedan od problema koji muči Milana, ali i njegove roditelje jesu kolena.

– Teško se kreće, a zbog njegovog psihičkog stanja preporuka doktora sa klinike iz Beča je da se odradi nešto što je najbezbolnije za njegova kolena. To rade vrhunske ortopedske privatne klinike, a mi nismo u mogućnosti da mu tako nešto omogućimo. Nadamo se da ćemo u nekom trenutku to moći da mu priuštimo i olakšamo muke – ispričala je Danijela.

Kako pomoći?

Ukoliko neko od plemenitih zemljaka može i želi da pomogne porodici Rabrenović da sinu omoguće dalje lečenje, možete stupiti u kontakt sa njima na adresu: 32 252 Prilički Kiseljak (kod Ivanjice) ili putem telefona na broj: 00381 69 197 51 03 i dogovoriti se o načinu slanja i dostavi pomoći. Otvoren je račun i u Komercijalnoj banci na ime majke Danijele Rabrenović: 205-9011007275271-04 (dinarski) i devizni RS35205903102482685162 SWIFT KOBBRSBG.