EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Predlog zakona o legalizaciji abortusa predstavljen je prošlog četvrtka Parlamentu Novog Južnog Velsa, jedine australijske države u kojoj je prekid trudnoće zvanično zabranjen.

Pokušaj da se promeni važeći zakon, star čak 119 godina, izazvao je veliku pažnju, ali i oprečna mišljenja političara i šire javnosti.

Grupa koja se već godinama bori za pravo žena na abortus dobija veliku podršku ljudi koji smatraju da je osnovno ljudsko pravo odlučiti o prekidu trudnoće i to učiniti u bezbednim uslovima, bez visoke novčane naknade za zahvat. S druge strane, nije mali broj onih koji se protive promeni zakona, naročito činjenici da u predlogu koji se našao pred državnim Parlamentom stoji da abortus treba da bude legalan do 22. nedelje trudnoće. Jedan od njih je i ministar unutrašnjih poslova, uticajni član Liberalne stranke Piter Daton.

– Podržavam pravo žena na izbor, ali 22 nedelje je suviše kasno da se prekida trudnoća. Iz tog razloga bih glasao protiv ovog predloga zakona da sam član Parlamenta Novog Južnog Velsa – istakao je Daton.

Ministar unutrašnjih poslova je ponudio i objašnjenje za ovakav stav.

– Ako potražite na Guglu kako izgleda fetus u 22. nedelji, dobro pogledajte sliku. Smatram da je odluka o abortusu izuzetno teška za žene u bilo kojoj situaciji, ali ovo je ubedljivo najsporniji element debate koja se trenutno vodi u Novom Južnom Velsu. Upravo zbog toga bih glasao protiv ovog zakona – obrazložio je Daton.

On je istakao da dobro razume žene koje se odluče na prekid trudnoće, pre svega govoreći o žrtvama seksualnog zlostavljanja.

– Godinama sam radio u policiji Kvinslenda i često sam se susretao sa žrtvama seksualnog nasilja, sa ženama koje su bile silovane i ostale u drugom stanju. Naročito zbog toga podržavam njihovo pravo na izbor – objasnio je ministar.

Protivnik abortusa je i nekadašnji zamenik premijera i bivši lider Nacionalista Barnabi Džojs. On je poručio poslanicima Parlamenta NSNj da ozbiljno razmotre prava nerođenih beba.

– Moja supruga Viki i ja smo 1. juna ove godine dobili sina Toma. Taj trenutak, kad je udahnuo svoj prvi dah, nije bio početak njegovog života. Realnost je da je on bio živo biće i deo ovog sveta već neko vreme pre toga i on je imao svoja prava i pre nego što je bio rođen, iako nije bio svestan toga. Ta prava ne bi smeo da ukida nijedan državni parlament – poručio je Džojs.

Promenu zakona starog više od jednog veka u Novom Južnom Velsu je prva pred Parlamentom pokušala da izdejstvuje bivša senatorka iz stranke Zelenih Merin Faruki. Njen predlog pre tri godine nije prošao, ali ona smatra da je sada legalizacija abortusa neizbežna

-Žene su uvek morale da se žestoko bore za svoja prava, pa je tako i sada. Za pravo žena na prekid trudnoće borimo se već decenijama, ali sada smo zasukali rukave i konačno smo vrlo blizu da ovaj više od 100 godina star zakon napokon promenimo. Parlament je o ovom problemu ćutao duže od jednog veka, ali sada je trenutak za debatu i pravo žena na izbor – istakla je Faruki.

Novi Južni Vels je jedina australijska država u kojoj je abortus nelegalan, ali u ostalim državama granica za kasni prekid trudnoće varira. Ukoliko posle parlamentarne rasprave predlog za promenu zakona prođe i u ovoj australijskoj državi, žene će moći da prekinu trudnoću najkasnije do početka 22. nedelje.

Konzervativci tražili odlaganje

Predlog zakona o legalizaciji abortusa pred Parlament Novog Južnog Velsa izneo je nezavisni poslanik Aleks Grinič, uprkos protivljenju grupe konzervativnih poslanika da je vreme za razmatranje predloga bilo prekratko i da debatu treba odložiti. Rasprava će početi ove nedelje, a po njenom okončanju poslanici će glasati o ovom zakonu.

Predlog koji se nalazi pred Parlamentom predviđa i da uz specijalnu dozvolu najmanje dvojice registrovanih specijalista abortus bude obavljen čak i posle 22. nedelje.

Samo uz odobrenje specijaliste

Prema trenutnom zakonu u Novom Južnom Velsu abortus je moguć jedino ako doktor specijalista proceni da bi trudnoća mogla da ugrozi fizičko ili mentalno zdravlje trudnice.

Međutim, čak i u tom slučaju doktor i pacijent tehnički mogu da odgovaraju za kršenje zakona. Trenutno, u ovoj državi čak ni uz procenu lekara nije dozvoljeno da se prekid trudnoće izvrši posle 20. nedelje.

Cena abortusa odobrenog od strane specijaliste u ovoj australijskoj državi iznosi između 350 i 400 dolara.