Lična arhiva
IZ ŽENEVE PONELA SREBRO: Lea na pobedničkom postolju

Lea Bubulović iz Bregancone, predgrađa Lugana u kantonu Tićino, učenica je sedmog razreda i vrlo uspešno se bavi ritmičkom gimnastikom. Na prvenstvu Švajcarske, održanom 5. i 6. juna u Ženevi, osvojila je drugo mesto i srebrnu medalju u svojoj kategoriji u konkurenciji 11 takmičarki. Time je ponovila svoj najveći uspeh iz 2018. kada je takođe bila vicešampionka Švajcarske.

Gimnastikom se bavi od sedme godine u klubu Bregancone, a već posle dve godine izabrana je da treninge nastavi u Centru za talente ritmičke gimnastike kantona Tićino. Od 2016. svake godine je osvajala kantonalno prvenstvo Tićina, što je učinila i nedavno, krajem maja, kada je bila najbolja u više disciplina: obruču, trakama, lopti. Najsvežiji trofej joj je prvo mesto na Glarona kupu prošlog vikenda.

Ritmičku gimnastiku je odabrala gledajući takmičarke Italije na televiziji, bila je, kako kaže, oduševljena njihovim egzibicijama.

– Treninzi su mi veliko zadovoljstvo, iako mi oduzimaju praktično svo slobodno vreme. Vežbam šest dana u nedelji najmanje četiri sata. U školi sam do 15.30, pa odmah sedam u auto i idem na trening 50 kilometara u jednom pravcu. Treninzi su obično do 20.30. Sredom su od 13.00 do 18.00, a subotom od 8.00 do 17.00. Žao mi je što ne mogu da pohađam nijednu drugu sekciju, naš folklor ili srpsku dopunsku školu. Našu istoriju i ćirilično pismo učim sa roditeljima i dedom kod kuće. U kantonu Tićino ima malo naših devojčica koje se bave ritmičkom gimnastikom. Bilo ih je, ali su napustile upravo zbog nedostatka slobodnog vremena. Ostala je samo Staša Dado, koja je kao i ja članica kluba ritmičke gimnastike Bregancone – priča Lea.

Na treninge je voze njen trener Silvija Sala i deda Dragoljub-Gune Bubulović, jer otac Dragan i majka Eva ne mogu zbog poslovnih obaveza.

– Imam dva trenera Silviju Salu i Donatelu Paleri. One su više puta izabrane za najbolje trenere u Švajcarskoj i Italiji. Inače, obožavam da radim s loptom iako je lopta jedan od težih rekvizita u ritmičkoj gimnastici, ali mi omogućava da izvodim teške i lepe elemente – dodaje talentovana gimnastičarka, koja je i odličan učenik sa prosekom 5,7.

Leto u Negotinu

Bubulovići su rodom iz Jabukovca kod Negotina. Lea je svako leto, dok se nije pojavila korona, provodila sa porodicom u Hajduk Veljkovom gradu. Nada se će ove godine konačno moći ponovo da dođe u Negotin.