Vesti
Nisu pomogle niske oraha: Slobodanka Milošević

Danima je usamljena, siromašna i polušlogirana Slobodanka Milošević iz zabačenog sela Znuša na Rogozni pokušavala da kupi najpotrebnije lekove, ali nikako nije mogla da sakupi 70 evra za avgustovsku terapiju, nije pomoglo ni to što je dva puta pešice silazila u udaljeni Novi Pazar gde je za 13 niski prošlogodišnjih oraha, koje je ponudila na ovdašnjoj robnoj pijaci, dobila samo 1.300 dinara (11 evra). To nije bilo dovoljno ni za jedan od prepisanih lekova.

Zahvaljujući dobrim ljudima i našim čitaocima, Slobodanka je ovih dana, ipak, dobila sve potrebne lekove i plus namirnice u vrednosti 30 evra. Za to se, donacijom od 100 evra, pobrinula dobrotvorka Raba Bauman, poreklom iz ovog kraja, koja dugo živi u Nemačkoj. Ova humana žena već godinama pomaže starima, siromašnima i bolesnima u Novom Pazaru, na Goliji, Pešteru i Rogozni, nekoliko puta i lično je posećivala neke od štićenika našeg Humanitarnog mosta.

– Bog joj dao zdravlja i sreće u životu, mnogo mi znači svaka pomoć, pa i ova, jer sam, pošto mi je šlogirana leva ruka i cela leva strana, nesposobna da bilo šta radim i zaradim, jedva jednom rukom uspevam i hleb sebi da umesim – priča Slobodanka koja živi sama i nema nikakvu pomoć, niti primanja.

Vrednoj pomoći od 100 evra, koju im je poslala dobrotvorka Refadija Adrović iz Nemačke, obradovali su se i Raza Vejsilović, izbeglica sa Kosova, koja sa bolesnim sinom Seadom živi u podstanarskoj sobici u Novom Pazaru. Raza se u bedi i sirotinji bori sa teškim oblikom karcinoma i stalno je na infuzijama, a Seadu je odstranjen levi bubreg. Ni oni nemaju nikakva primanja, žive od pomoći dobrih ljudi, meću kojima je najviše naših čitalaca.

Bolesni i siromašni: Raza i Sead Vejsilović

– Dok “Vesti” i humanitarac Hido Muratović nisu počeli da brinu o nama nismo imali ni za hleba, sada, hvala bogu, više ne gladujemo, nekako sastavimo i za kiriju, bude i za lekove, problem su nam jedino drva koja su ove godine papreno skupa – žali se Raza i moli nas da dobrotvorki iz Nemačke prenesemo njene i Seadove pozdrave i neizmernu zahvalnost.

Donacija od 100 dolara stigla je u Novi Pazar iz Amerike, od porodice Todorović iz Njujorka, namenjena je siromašnoj baki Kati Bašić sa Golije koja je, pošto je ozbiljno bolesna a nema nikoga svoga, privrrmeno smeštena u novopazarskom staračkom domu. I baka Kata će potrošiti pomoć za lekove koji su joj u ovom trenutku najpotrebniji, a pokušaće i da se malo utopli za zimu.

Obradovao je dar: Kata Bašić

Naš anonimni čitalac iz Bazela, inače poznati dobrotvor rodom iz jednog sela na padinama Kopaonika, poslao je na Rogoznu ukupno 100 franaka, po 50 franaka za usamljenu i bolesnu baku Olgu Mihajlović iz zabitog Dragočeva i brata i sestru Milana i Goricu Acković, žitelji takođe zabitog sela Odojevići.

I baka Olga godinama živi sama i jedva preživljava u oronuloj kući gde joj leti najveća opasnost preti od zmija, a zimi od vukova. Jedina pomoć i podrška stižu ih iz dijaspore i od našeg saradnika, poznatog humanitarca Hida Muratovića. Donaciju će potrošiti za lekove i najpotrebnije namirnice.

I Milan Acković živi na planini sa bolesnom sestrom.

– Ostao sam na Rogozni da bih bio uz sestru Goricu koja odmalena ima smetnje u razvoju, nisam mogao da je bolesnu i bespomoćnu ostavim samu na planini, to mi je i amanet pokojne majke – priča Milan Acković i naglašava da ni trenutka ne sme da se odvoji od Gorice (ko zna kud bi otišla) što mu sužava mogućnosti da bilo šta radi i zaradi.

Sami na planini: Milan i Gorica Acković

Bog sve vidi

– Živimo od vrta koji imamo, krave i poneke donacije dobrih ljudi iz belog sveta, hvala dobrim ljudima što misle na nas, Bog im dao šta poželeli – poručuje drhtavim glasom Milan.

Strah od zime

– Hvala dobrim ljudima što me održavaju u životu, da nije pomoći koja mi povremeno stiže skapala bi od gladi, bolesti i studi – ističe baka Olga i šalje iskrene pozdrave dobročiniteljima.