Lična arhiva
Hvala, divni ljudi: Porodica Gajević

Da se nakon kiše pojavi duga, u to je mogla da se uveri i sada osmočlana porodica Gajević s Mokre Gore kod Užica. Njima je, podsećanja radi, pre nekoliko meseci izgorela kuća, kao i sve stvari koje su se u kući nalazile (nameštaj, garderoba, lična dokumenta). Ipak, nakon priče o njihovoj nevolji u “Vestima”, kolo sreće kao da se preokrenulo. U pomoć su im pritekli ne samo humani zemljaci, već i brojni sugrađani, zahvaljujući kojima je donji sprat kuće već obnovljen. O ovoj lepoj novosti, saznali smo kada smo Gajevićima prosledili novopristigli dar naše humane čitateljke Jestire Gavrilović iz Ofenbaha, koja je poželela da im pomogne i u znak podrške uputila donaciju od 200 evra.

– Prva lepa vest u našoj porodici je ta da smo supruga Biljana i ja dobili prinovu, još jednu ćerkicu, pa će nam ovaj dar svakako dobro doći, to je sigurno. Trenutno radimo ploču pre krovne konstrukcije, pokrivanja. Malo smo uslovljeni sa majstorima. Nikako da se to malo brže pokrene, ali sve u svemu, ide lepo. Deda i roditelji su se uselili u prizemlje i sad su u svojoj kući što nam mnogo znači. Molimo vas da se mnogo zahvalite dobrotvorki u naše ime, što je mislila na nas. Njena pomoć svakako nam puno znači. Ako je nekada nanese put ovamo u naše krajeve, obavezno neka svrati u goste kod nas. To važi za sve naše zemljake koji su nam pomogli. Mokra Gora je prelepa i turistički je razvijena, tako da ima šta da se obiđe – rekao je Nemanja Gajević (29), po zanimanju kuvar.

Zahvaljujući dobrotvorima obnovili deo kuće

Podsećanja radi, vatrenu stihiju koja je zahvatila porodičnu kuću Gajevića, gasilo je pet vatrogasnih kamiona, čime je sručeno oko 20-25 tona vode, tako da ono što nije vatra – uništila je voda. Plafoni su se odvalili, zbog čega je sve ostalo neupotrebljivo, a sedmoro Gajevića samo u jednom danu je ostalo bez krova nad glavom i bez svih stvari neophodnih za život. Pukom srećom, niko nije povređen. Požar je u toku dana izazvao kvar na aparatu koji je u sebi sadržao kiseonik, a koji je koristila baka Gvozdenija (73), nakon bolničkog lečenja i preležane korone. Kako kažu Gajevići, vatra je samo buknula i više se ništa nije moglo uraditi. I pored svih napora da sami probaju da saniraju štetu, Gajevići to nisu mogli sami, posebno jer su bili primorani da žive kao podstanari i plaćaju dve kirije. Zato su u pomoć pozvali dobre ljude, koji su imali sluha za njihovu nedaću.

– Kao što sam prethodnog puta rekao, u pomoć nam je zaista priteklo pregršt divnih ljudi i zato ću iskoristiti i ovu priliku da se do neba zahvalim celoj Mokroj Gori, Opštini Čajetina, Parku prirode Tara i brojnim firmama. Uz njihovu pomoć nastavljamo s radovima na obnovi kuće i nadamo se da ćemo je uskoro kompletno podići iz pepela. To sami zaista ne bismo mogli i zato ćemo biti zauvek neizmerno zahvalni svima koji su nam pomogli da život vratimo u kolosek – istakao je mladi Nemanja.

Vatrena stihija progutala celu kuću Gajevića

Nastavljaju borbu za bolje sutra

– Kao što sam već pojasnio, deda Miodrag (71) je penzioner, otac Milojko (53) radi na održavanju na železničkoj stanici, a ja sam kuvar i radim na Zlatiboru. Pošto smo nakon požara bili primorani da plaćamo dve zasebne kirije, jedva smo izlazili na kraj sa računima i za ono najosnovnije. Zbog toga nismo sami mogli da obnovimo kuću. Iako ona nije u potpunosti gotova, sada se već mnogo lakše diše, jer su bar otac, majka Biljana, deda i baka Gvozdenija na svome u donjem delu kuće koju smo uspeli da obnovimo. Mi ćemo se svakako boriti i dalje da završimo sve što smo započeli, da bi moje ćerkice imale siguran i sopstveni krov nad glavom, a samim tim i detinjstvo kakvo zaslužuju – kaže Nemanja.

Kontakt za pomoć

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu porodici Gajević, kako bi se što pre Nemanja sa suprugom i ćerkicama uselio u svoj dom, mogu stupiti sa njima u kontakt putem telefona na broj: +381 60 08 00 492 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Na usluzi je, kao i uvek i Redakcija “Vesti”.