Z. Mirković
Moba: Sve radove su obavili članovi "Mokranjca"

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča iskoristio je letnju pauzu za unapređenje uslova rada i tako se priprema za novu sezonu. Uprava kluba, na čelu sa predsednikom Sašom Kostićem, zbog velikog broja igrača i članova, a trenutno ih ima oko 300 podeljenih u pet grupa, odlučila je da renovira klupske prostorije.

– Letnju pauzu smo iskoristili da proširimo salu za vežbanje, u kojoj smo postavili novu zvučnu izolaciju, kao i novi sistem za hlađenje i grejanje. Time poboljšavamo uslove za rad folkloraša. Moram da istaknem da su naši članovi obavili sve radove, pomagali smo im mi iz uprave, a angažovao se čak i koreograf Runjo – navodi Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

On dodaje da je u čitavom klupskom prostoru obnovljena zvučna izolacija, kao i sistem za provetravanje.

Folkloraši “Mokranjca” probu, posle letnje pauze, nastavljaju ponovo od 9. septembra, a članove očekuje zanimljiva jesen.

– Imaćemo puno obaveza i nastupa do kraja godine. Nadamo se još uspešnijem i kvalitetnijem radu s decom. Očekuje nas postavljanje novih koreografija u svim grupama – najavio je Božinović dodajući da trenutno SKC “Stevan Mokranjac” ima najjači sastav predavača-koreografa koje je ikada radio u društvu.

Umetnički rukovodioci grupa u ovoj sezoni biće Igor Perić, Aleksandar Novaković, Vladimir Mirčić i najuspešniji, najtrofeniji koreograf u dijaspori Milorad Runjo, a vokalni pedagozi Jelena Milošević Davidović i Božidar Zarić korepetitor.

Prva manifestacija koja očekuje SKC “Stevan Mokranjac” je 28. septembra kada će organizovati književno veče. Tradicionalni Jesenji sabor folklora, bečko društvo organizovaće 12. oktobra, a 18. oktobra učestvovaće na Danima kulture Srbije i Srpske.

Tokom novembra izvođački ansambl imaće i nekoliko gostovanja u inostranstvu, a jesenji deo sezone završiće se 14. decembra Godišnjim koncertom.

Milorad Runjo, pored postavljanja novih koreografija, uvežbavaće već od jeseni i posebnu koreografiju za Evropsku smotru folklora koja će iduće godine biti u Parizu.

Koncert u dvorcu

SKC “Stevan Mokranjac” će 2. novembra koncert “Mokranjac i prijatelji” prvi put održati u dvorcu Purkesdorf, a u tom impresivnom zdanju planiraju potom još nekoliko nastupa.

Otvorena vrata

Božinović u novoj sezoni očekuje još više članova i još kvalitetniji rad uspešnog društva.

Svi koji žele da se pridruže SKC “Stevanu Mokranjcu” mogu da dođu u klupske prostorije (Arthaberplatz 3, 1100 Wien) svakog radnog dana od 18 do 22 časa, ili da se jave na telefon 0699 11 43 52 71.

Seminar krajem oktobra

Prema već ustaljenoj tradiciji jedno od najtrofenijih društava u Evropi organizovaće 25. do 27. oktobra seminar za rukovodioce foklornih grupa.

– Na ovogodišenjem desetom po redu seminaru obrađivaće se pesme i igre iz Mačve, koje će preneti predavač koreograf Slavica Mihajlović, dok će pesme i igre Vladičinog Hana prikazati koroegraf Zvezdan Đurić, a korepetor će biti Đorđe Davidović. Kao i svake godine i ove očekujemo više od 70 učesnika – rekao je Božinović.