Tanjug
Za još više letova: Gužva na beogradskom aerodromu

Otvoren je novi deo terminala C beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” i naši zemljaci iz dijaspore i ljudi iz sveta od sada će putovati lakše i udobnije. Ovo je tek jedan od prvih koraka koncesionara, francuske kompanije Vansi, koja je preuzela na sebe obavezu da godišnji broj putnika uveća sa 5,3 na 15 miliona.

Da podsetimo, Vansi je 2019. dobio 1,46 milijardi evra vrednu koncesiju na 25 godina, s obavezom da od te sume uloži u aerodromsku infrastrukturu 732 miliona evra. Novi deo terminala C brzo je završen i direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo obišao ga je i poručio da je ponosan na sve koji su uložili napore da dođe do realizacije ovog dela investicije. On je kao posebnu vrednost novog terminala istakao razdvajanje putnika koji dolaze i onih koji odlaze. Berizo je objasnio da je to velika promena u organizaciji koja će mnogo značiti putnicima, ali i upravi aerodroma.

Veliki korak

– Ovo je veoma važan dan za nas. Terminal C ima potpuno novi izgled i reč je o velikom koraku za kompaniju. Međutim, naše zajedničko putovanje se nastavlja, jer još investicija stiže na aerodrom – rekao je Berizo.

On je istakao da se aerodrom “Nikola Tesla” pretvara u važan regionalni hab, odnosno mesto gde se putnici i roba prekrcavaju iz istih ili različitih vidova transporta, kao što su železnica ili drumski saobraćaj. Takođe, da će putnici doživeti novo iskustvo.

– Uveren sam da smo već na putu da budemo veliki centar u ovom delu Evrope i regiona i to zahvaljujući Beogradu i Srbiji, kompaniji Er Srbija i svim ostalim koje veruju u ovu destinaciju. Želimo da im pružimo najbolju uslugu – rekao je Berizo.

Ambicije: Fransoa Berizo

Vruće leto

On je ukazao da uprkos svim izazovima pandemije virusa korona radovi na realizaciji više krupnih projekata teku po planu i da će biti završeni u roku. Prema rečima Berizoa, nijedan plan investicija, razvoja i modernizacije nije promenjen, jer se posle pada aktivnosti tokom pandemije vazdušni saobraćaj vraća u Beograd, pa zato očekuje “vruće leto”.

– Čitav program investicija ima cilj da podstakne rast prometa i do kraja naredne godine biće završeni svi radovi zbog kojih putnici ponekad imaju utisak da su na gradilištu. Ali, promene nabolje će biti tolike da se niko neće sećati kako je beogradski aerodrom izgledao – zaključio je Berizo i dodao da se očekuje da do kraja perioda koncesije 2043. godine aerodrom “Nikola Tesla” dostigne ukupan kapacitet od 15 miliona putnika godišnje.

Bezbednost prioritet

Berizo je izjavio da nema lične informacije o lažnim dojavama o bombi na letovima Er Srbije na liniji Beograd-Moskva i istakao da je za beogradski aerodrom bezbednost letova prvi prioritet.

– Sve službe koje se suočavaju sa izazovom na ruskim avio-operacijama rade izuzetan posao, najbolje što je moguće, i to 100 odsto – rekao je Berizo i dodao da će se tek videti kakav će uticaj ukrajinska kriza imati na poslovanje aerodroma.

Nove piste i terminali

U saradnji sa oko 250 avio-kompanija Vansi je do pandemije godišnje uslužio po 240 miliona putnika širom sveta. Kompanija posluje u Francuskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Kambodži, Japanu, SAD, Dominikanskoj Republici, Kostariki, Čileu i Brazilu, a Srbija je postala važan deo ove mreže. Zato je predviđeno značajno povećanje kapaciteta beogradskog aerodroma.

– Prošireni terminala C sada ima ukupno 13.600 kvadratnih metara sa 19 gejtova, centralizovanom bezbednosnom kontrolom, odvojenim tokovima putnika i čekaonicom, a po prvi put aerodrom ima i horizontalne pokretne trake za lakše kretanje ljudi.

– Ovo je deo projekta rekonstrukcije i proširenja ukupnog terminala kroz koji treba da se izgradi ukupno 92.000 kvadratnih metara nove površine i obezbedi visok aerodromski standard.

– Završeni su građevinski radovi na izgradnji solarnog postrojenja sa 3.000 modula na 15.000 metara kvadratnih.

– Modernizacija uključuje i nove prilazne puteve i parkinge, avio-mostove, izgradnju umetnute piste i kompletnu obnovu postojeće.