H. M. Vujičić
NAGRADE ŠIROM EVROPE: Tara Katarina Ćirković

Posle velikog uspeha na Nedelji mode u Frankfurtu i osvajanja prestižne Grand Prix “Das Handwerk” za poseban talenat i munjeviti skok u svetu mode mlada dizajnerka Tara Katarina Ćirković priprema beogradsku premijeru kolekcije “Leptir – spasiti lepotu” (Butterflay – Save the Beauty).

Prikazivanjem modela koji su već pobrali pohvale i aplauze umetničkog žirija i frankfurtske publike, Tara će i iz srpske prestonice još jednom poslati poruku o važnosti leptira i njihovom nestajanju. Mlada dizajnerka nam je to otkrila dok je bila gost redakcije “Vesti”.

ZAHVALNE “VESTIMA”: Tara Katarina sa mamom Aleksandrom u našoj redakciji

Iako ima samo 15 godina, za njeno ime u svetu mode već se dobro zna. Od kada je 2019. godine kao, najmlađi kreator, debitovala na Nedelji mode u Parizu, Tara Katarina ne prestaje da niže uspehe. Iste godine na Srpskoj nedelji mode, proglašena je za najperspektivnijeg mladog dizajnera, a osvojila je i britansku nagradu “One to watch”. O njenom trijumfu u Frankfurtu “Vesti” su već pisale, ali i nemački “Bild”, koji je naveo da je Tarina kolekcija više od modnog događaja i poruka celom svetu koliko je važno podići svest o očuvanju prirode.

– Nagrade mi mnogo znače, jer su one motivacija za dalji rad. Kolekcijom “Leptir – spasiti lepotu” želela sam da skrenem pažnju javnosti na činjenicu da je poslednjih 20 godina na celoj planeti nestalo 50 odsto leptira. Uskoro ću tu poruku poslati i iz Beograda – kaže za “Vesti” najmlađa svetska kreatorka i učenica Gimnazije “Arhimed”.

Tara i njena mama Aleksandra Kostadinović, koja joj je ogromna podrška, oduševljene su posetom Frankfurtu i dočekom srpskog konzulata.

– Ne samo da su nas predstavnici naše države, po nalogu generalnog konzula Branka Radovanovića, dočekali na aerodromu, već su svakodnevno bili uz nas. Tara je imala podršku svog konzulata, ali su i “Vesti” bile sjajan domaćin. Najlepši izveštaj iz Frankfurta, objavljen je upravo u “Vestima”, koje su Taru Katarinu nazvale modnim Đokovićem. Kad imate podršku svoje države, nacije i svog medija, pa vam se onda pridruže i gradonačelnik Peter Feldman i predsednica parlamenta Frankfurta Hilime Arslana Golbazi i predstavnici nemačke zajednice dobijete zaokruženo dostojanstvo. Osećaj je stvarno bio fantastičan, a iz naše posete proizašle su mnoge prilike i inicijative – kaže ponosna mama Aleksandra.

Sa generalnim konzulom Radovanovićem (treći zdesna) i gradonačelnikom Frankfurta (peti sleva)

Povezuje dve države

Prema rečima mame Aleksandre, Tarinu kolekciju podržao je i Prirodnjački muzej u Beogradu koji ima jednu od najvrednijih kolekcija leptira.

– Već sada, zajedno sa njima, uspostavljamo i saradnju sa Prirodnjačkim muzejom u Frankfurtu, sa konzulom razgovaramo o tome da se napravi jedan ozbiljan strateški most između Srbije i Nemačke na temu kreativne industrije. Samo što smo stigle u Srbiju pozvala nas je i potpredsednica Vlade Maja Gojković i projekat “Leptir – sačuvajmo lepotu” je zvanično priznat i od našeg Ministarstva kulture. Organizacije, institucije i mediji su se okupili da nam pomognu oko premijere kolekcije u Beogradu, da i odavde dignemo glas i upozorimo svet da naši unuci možda nikada neće videti leptira – navodi Aleksandra.

Manekenke sa modelima u motivima leptira

Šansa za mlade talente

Tara i Aleksandra aktivno su uključene u projekat “Mojih pet minuta”, međunarodni konkurs posvećen mladim talentima pokrenut od strane učenika Srednje škole i Gimnazije “Arhimed”. Cilj konkursa je da se u digitalnoj eri koja briše granice otvori univerzalni prostor u kome će mladi od 13 do 18 godina moći da predstave svoje veštine, znanja i sposobnosti.

– Mladi mogu da snime svoj talenat i da ga postave na platformu, a onda članovi žirija, poznate ličnosti, uspešne u svojim profesijama biraju pobednike. Već smo imali jedan ciklus konkursa, izabrani su i nagrađeni najbolji, a svi učesnici su dobili priliku za afirmaciju – navodi Tara Katarina.

Prema Aleksandrinim rečima trenutno su u toku pregovori da platforma “Mojih pet minuta” bude dostupna i nemačkim i poljskim tinejdžerima.

– Napravićemo i emisiju gde će deca gostovati. Veoma je važno da mladi ljudi dobiju priliku da pokažu šta znaju i podršku da se bave onim za čim im srce žudi – zaključuje Aleksandra.