Lj. Stojanović
Čast mu je da predstavlja Srbiju: Momčilo Conić

Momčilo Conić, leskovački kuvar i profesor gastronomije na Visokoj poslovnoj školi, dobio je poziv Evropske svemirske asocijacije i organizacije Big City Space Club Kitchen da narednog meseca bude deo svetskog kuvarskog spektakla. Planirano je da kuvari iz celog sveta budu povezani sa svemirskom stanicom u kojoj su već tri meseca jedan nemački i tri kosmonauta NASA. Najbolji svetski kuvari kuvaće isto jelo i istovremeno promovisati gastronomiju, kulturu i istoriju svojih zemalja. Evo šta o tome kaže Conić za “Vesti”.

– Projekat Space Club Kitchen vodi astronaut Matijas Maurer iz Evropske svemirske agencije, koji je u Međunarodnoj svemirskoj stanici sa kolegama iz NASA. Prvi put se organizuje jedan ovakav projekat u kojem će 40 kuvara na svih sedam kontinenata biti deo prvog međunarodnog, globalnog i orbitalnog događaja koji povezuje restorane i kuhinje širom sveta sa astronautima, a sve će biti upotpunjeno i muzikom. Sve to će se dešavati 19. marta, uz striming na brojnim društvenim platformama i prenos na Si-En-Enu i Bi-Bi-Siju. Ideja je da učesnici promovišu kulturno nasleđe, istoriju, spomenike, muziku, gastronomiju svojih zemalja. Zahvaljujući svom dosadašnjem radu izabran sam da budem predstavnik Srbije i Balkana na ovom događaju, što me je zaista šokiralo – kaže Conić za “Vesti”.

Dualni model studija: Studenti će i raditi od prvog semestra

Objašnjava da će se, po Matijasovoj želji, krenuti sa indonežanskom kuhinjom.

– Biće to jelo rendagan koje se sastoji od govedine, oraha, anisa, kurkume… To je slatko-slano jelo sa prilogom od pirinča. Kuvaćemo ga svi zajedno uživo, ali prezentovati drugačije. Svima u svetu su iste namirnice, ali svaki kuvar će raditi na svoj način – kaže Momčilo.

Najava globalnog događaja

Na pitanje da li će koristiti i nešto od leskovačkih specijaliteta, kaže da hoće povrće.

– Naša leskovačka paprika obavezno – naglašava Momčilo.

Crvena vezenka biće sastojak u indonežanskom jelu

Objašnjava nam da mu je želja da se sledeći put izvlači zemlja domaćin karavana koji bude putovao.

– Mi smo morali da prezentujemo šta to Srbija nudi od festivala. Rekao sam da je to Roštiljijada, Guča, Egzit, zatim naša istorija, gastronomija kao ponuda… Oni su hteli da centrala bude Beograd i Hram Svetog Save, ali sam ih ja ubedio da je Leskovac gastronomski centar, da je ta inovacija krenula iz naše Visoke poslovne škole u Leskovcu, zahvaljujući svim međunarodnim takmičenjima gde smo pokazali šta Leskovac nudi. Tako da će se 19. marta kuvati u dvorištu Šop-Đokićeve kuće i uključivaćemo se direktno u program Si-En-Ena i Bi-Bi-Sija. Tako ćemo tu sinergiju razmenjivati, malo će se drugačije pristupiti promociji hrane – kaže naš sagovornik.

Astronauti su gurmani

Na pitanje kako je stigao do toga da bude izabran da kuva za astronaute, odgovara da su najvažniji ljubav prema radu, upornost i veliko odricanje.

– Samo moja porodica zna koliko smo vremena proveli putujući automobilima i avionima. Kažu da rezultat uvek dolazi na kraju, a puno radim i sa studentima. Ta dinamična deca mi daju energiju da idem dalje – objašnjava Conić.

Inicijator spektakla: Matijas Maurer

Podrška

Na pitanje koliko je važna podrška ustanove u kojoj radi kaže da je to “jedna od bitnih stavki, da vas niko ne koči u vizijama i ciljevima”.

– Tu je podrška mog rukovodioca profesorke Milene Marjanović koja je svih ovih godina imala apsolutno razumevanje za sve ono što radimo, što stvaramo i za instituciju i grad i Srbiju. Sada smo integrisani u Akademiju strukovnih studija Južna Srbija, imamo odličnu saradnju, nema kočnica, ako želiš da radiš imaš sve.

U svetu promoviše namirnice s juga Srbije

Izašli smo u svet

Primećujemo da je vrlo važan i osećaj za promociju koji on pokazuje svih ovih godina i da je od kuvanja napravio neku vrstu umetnosti.

– Podigli smo to na veći standard, veoma je bitno da smo izašli u svet i promovisali ono što imamo, a to je naša zdrava hrana i kulturno nasleđe, pogotovo autohtone namirnice juga Srbije koje nam daju paletu mogućnosti da možemo da radimo po svetskim standardima – objašnjava Conić.

Brojne nagrade: Sa studentima obišao 20 zemalja sveta

Osvojili više od 300 medalja

Kuvanje je Conićeva ljubav od malih nogu. Bio je đak generacije leskovačke Trgovinsko-ugostiteljske škole i već u tom uzrastu višestruki pobednik republičkih takmičenja. Sada je profesor Fakulteta za turistički i hotelski menadžment Univerziteta Singidunum u Beogradu i Visoke poslovne škole u Leskovcu, a uporedo sa tim završava doktorske studije u Ohridu. Iza njega je bogato iskustvo i mnoštvo nagrada. Sa studentima je obišao 20 zemalja sveta i osvojio više od 300 medalja i na desetine pehara.

– Mi smo ovaj studijski program akreditovali 2016. godine, kada je upisana prva generacija gastronoma, menadžmenta tehnologije hrane i gastronomije. Od ove školske godine sa našim nadležnim ministarstvom akreditovali smo kao prva institucija program po dualnom modelu studija. To znači da će studenti sami boraviti kod poslodavaca, vlasnika hotela i restorana. Od starta školovanja će imati određenu platu. Imamo vrlo veliko interesovanje, potpisali smo ugovor sa 15 kompanija, od Subotice do Preševa. Studente imamo sa svih strana iz Beograda, Negotina, Kruševca, Niša… Dolaze nam kvalitetna deca koja su svoje znanje već dobrano stekla kroz srednju školu. Upisujemo 132 gastronoma svake godine i uvek se traži mesto više. Nama polovina studenata dolazi iz ugostiteljskih škola, dok je druga polovina iz gimnazije, ekonomske i drugih škola.

Sagrađen početkom 19. veka: Kuća Šop-Đokića

Spomenik kulture

Kuća Šop-Đokića jedan je od najreprezentativnijih objekata u Leskovcu. Sagrađena je početkom 19. veka i ima status spomenika kulture, odnosno kulturnog dobra od velikog značaja. U enterijeru zgrade ističu se dekoracije u duborezu na tavanicama, ogradi stepeništa, dolapima i nišama, kao i na okvirima vrata i prozora. Posebnu zanimljivost čine kapci na prozorima koji su iz dva dela tako da se gornji podiže, a donji spušta. Ova kuća je danas sedište Turističke organizacije Leskovca.

U dvorištu će Conić pripremati jelo uz direktan prenos