Ž. Marković
Svake godine više učesnika: Za festival je vladalo veliko interesovanje

U selu Leskovu kod Majdanpeka održana je jedna od najlepših kulturnih manifestacija u ovom kraju, festival Gospojinsko prelo i poselo. Cilj festivala koji je priređen četvrti put, jeste očuvanje vlaške tradicije i običaja Vlaha na ovim prostorima. Ove godine okupilo se pet kulturno-umetničkih društava: Amater iz Topolnice, Čobanica iz Klokočevca, Vlaole iz Vlaola, “Velimir Markićević” iz Majdanpeka i domaćin KUD Leskovo. Pre nastupa folklornih ansambla organizovan je i takmičarski deo. U bacanju kamena s ramena, bacanju potkovice i nadvlačenju čobanskog štapa nadmetali su se uglavnom muškarci, uz poneku damu, a u predenju i pletenju takmičile su se isključivo žene. Bilo je i više štandova na kojima su prikazane rukotvorine vrednih domaćica.

Veseljak u duši: Dragan Janković je častio muzičare

Organizatori festivala su Mesna zajednica Leskovo, Udruženje Homoljsko vreteno i KUD Leskovo, pod pokroviteljstvom Opštine Majdanpek. Da sve bude kako treba pobrinuli su se Dragan Janković, predsednik MZ Leskovo i Igor Mladenović, predsednik KUD Leskovo. Posle takmičarskog dela i nastupa folklornih ansambala usledilo je narodno veselje uz vlašku muziku koje je trajalo do jutra. Moramo pohvaliti veoma ukusnu hranu, a sve od predjela, preko roštilja, do ovčjeg i svinjskog pečenja bilo je besplatno za posetioce i učesnike. Vredne ruke žena iz Leskova su spremile i bezbroj slatkiša i kolača.

Udruženje žena Češljevobarke iz Češljeve Bare

Gorčilo Potpara, direktor gimnazije u Majdanpeku je otvorio manifestaciju šalom da se odomaćio u Leskovu pre 30 i nešto godina.

Nadahnute reči profsora: Gorčilo Potpara i voditeljka Marta Mandić

– Danas je Leskovo prestonica Homolja, na jednom mestu se skupilo toliko mladih, lepih i pametnih ljudi koji pokušavaju da očuvaju tradiciju i sećanje na nekadašnji život na selu. Želim da zahvalim predsedniku naše mesne zajednice, Draganu Jankoviću koji ulaže puno napora, da se u Leskovu stalno nešto dešava i da selo ovako lepo izgleda ne samo na manifestacijama, već i drugim danima. Želim da zahvalim i svim ljudima koji mu pomažu. Mi smo na lepoj manifestaciji a nju je trebalo pripremiti, trebalo je doći do toga, da danas Leskovo može da dočeka i primi ovoliko ljudi. Hvala i vam što ste došli i nek se još dugo o Leskovu priča kao divnom mestu dobrih ljudi. Na dobro se vraćalo i dobrim se sretali – bile su reči profesora Potpare.

Organizatorke: Andrea, Anđela, Tijana i Jovana

Dragan Janković, predsednik MZ Leskovo kaže da su se za četvrti festival dobro pripremili.

– Pored folklora i takmičenja tu su i štandovi na kojima udruženja žena iz više sela prezentuju svoje rukotvorine.

Ivan Janković i Luka Ilić iz Leskova

Negica Trajilović iz Udruženja žena Homoljsko vreteno iz Leskova, kaže da su jedni od suorganizatora ove manifestacije.

Veterani iz Vlaola

– Bavimo se ručnim radovima, starim zanatima, izradom nošnji, suvenira i očuvanja naše kulture i tradicije Vlaha. Postojimo od 2018. godine i trudimo se da posetimo sve manifestacije ovakvog tipa i u našoj opštini Majdanpek i u drugima – kaže Negica.

Gorica Grozdić je učiteljica u Češljevoj Bari i članica Udruženja žena Češljevobarke.

Ko je jači: Nadvlačenje čobanskog štapa

– Naše udruženje žena je osnovano pre dve godine, ali već smo učestvovale na brojnim takmičenjima i postigle zavidne uspehe. Ove godine smo u Majilovcu osvojile medalju za spremanje starinske hrane iz našeg kraja, a spremamo ono što zahtevaju domaćini. Inače, bavimo se svim i svačim, pletemo, štrikamo, imamo i nanule, čipke, suvenire, od svega po malo – kaže Gorica.

Takmičenje u predenju vune

– Došle smo kod prijatelja u Leskovo da damo doprinos očuvanju vlaške tradicije i da nastavimo druženje. Bavimo se ručnim radovima, pripremanjem hrane ovog kraja i očuvanjem starih zanata – kaže Nada Birišić, predsednica Udruženja Vredne Vlajne iz Rudne Glave.

Očekuje nove članove: Igor Mladenović

Domaćini zadovoljni

Igor Mladenović, predsednik KUD Leskovo kaže da su zadovoljni odzivom učesnika i posetilaca.

KUD Leskovo

– Lepo je vreme, dobro je druženje, a biće i veliko narodno veselje. Naše društvo je relativno mlado, osnovano je 2018. i iz godine u godine povećava se broj članova. Trenutno imamo 25 članova i svi igraju u jednoj grupi. Očekujemo nove članove i planiramo da formiramo pionirsku i seniorsku sekciju. Do sada smo nastupali na teritoriji cele naše opštine, a bili smo i u opštinama Negotin, Kučevo, Bor i Petrovac na Mlavi. Gde god smo bili pozvani, odazvali smo se.

Članice KUD Amater iz Topolnice

Uzvratna poseta

– Ovde smo smo kod naših prijatelja iz Leskova da se družimo, da malo razmenimo iskustva. Bili su i oni kod nas na našoj manifestaciji, danas je zavetina kod njih i došli smo da uzvratimo gostovanje. Dobro je, nema šta da se kaže lepo su nas dočekali, uživamo u ovom divnom danu a nastupaće naša pionirska i seniorska grupa – izjavio je za “Vesti” Dragoslav Nikolić, predsednik KUD Amater iz Topolnice.

Ručni radovi

– Naše udruženje postoji od pre šest godina, bavimo se spremanjem starinske hrane, ručnim radom, predenjem, pletenjem, heklanjem. Sve ručne radove koji su zaboravljeni mi hoćemo da vratimo u život. Gde god smo nastupale dobile smo nagrade. Naše članice osvajaju prva mesta u predenju i pletenju – kaže za “Vesti” Radinka Paunović, predsednica Udruženja žena Jagnjilo iz Jasikova.

Udruženje žena Homoljsko vreteno iz Leskova

Sačuvano sve izvorno

Leskovo, selo sa nešto više od 300 stanovnika, fantastično je predvorje bajkovitog homoljskog kraja. Skladno selo, zbijeno i ušuškano na desnoj obali zlatonosnog Peka, okruženo izuzetnom prirodom i nesvakidašnjim pejzažima. U Leskovu je sačuvano sve izvorno i neiskvareno, priroda, ljudi, običaji, zvuci.

Osvajači prvih mesta

Nadvlačenje čobanskog štapa

1. Darko Nikolić -Leskovo

2. Ivan Janković -Leskovo

3. Branislav Pavlović -Topolnica

Bacanje potkovice

1. Desa Pavlović -Rudna Glava

2. Radinka Paunović – Jasikovo

3. Miladin Urzikić – Leskovo

Bacanje kamena s ramena

1. Ivan Janković (9.20 m)

2. Jovica Trailović (7.51 m)

3. Mika Birišić (7.08 m)

Predenje

1. Ljubica Abdulović -Jasikovo

2. Sabina Petrović -Vlaole

3. Katica Nikolić -Leskovo

Pletenje

1. Vlastimirka Kostić -Leskovo

1. Marica Tauz -Jasikovo

2. Ljilja Branković -Leskovo

3. Ljiljana Martinović -Topolnica

Najlepši štand

1. Udruženje žena Ćovdinke iz Ćovdina

2. Udruženje žena Jagnjilo iz Jasikova

2. Udruženje žena Vredne Vlajne iz Rudne Glave

3. Udruženje žena Češljevobarke iz Češljeve Bare