EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT
Merenje temperature putnicima na aerodromu u Pertu

Posle skoro devet meseci čekanja, stanovnici Viktorije i Novog Južnog Velsa će 8. decembra konačno dočekati da uđu u Zapadnu Australiju kao sav normalan svet. Vlada u Pertu konačno je donela odluku da otvori granice i prema dve najmnogoljudnije države, čime će biti omogućeno da posle duge separacije mnoge porodice ponovo budu zajedno, i to baš u vreme Božićnih i novogodišnjh praznika.

Odluka je dočekana s velikim olakšanjem ne samo u Sidneju i Melburnu, već i u Pertu, čiji su građani mesecima bili potpuno izolovani od istočne obale. Prema novim propisima, koji stupaju na snagu idućeg utorka, žitelji Novog Južnog Velsa moći će da uđu u Zapadnu Australiju bez obaveznog 14-dnevnog karantina. Međutim, određena pravila ostaju na snazi, što je potvrdio i premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan.

– Zadržali smo zdravstvene kontrole na aerodromima, kao i na kopnenim graničnim prelazima. Dakle, nije baš u potpunosti vraćeno slobodno kretanje. Ovi propisi će ostati još neko vreme i omogućiće nam da za samo nekoliko sati možemo ponovo da zatvorimo granice, ukoliko bude bilo potrebe za tim – rekao je Mekgauan.

Pored zdravstvenog “skrininga” putnici će po dolasku morati da popune i formular za ulazak u državu, jednu vrstu propusnice za kretanje kroz Zapadnu Australiju. Uprkos ovim otežavajućim okolnostima, interesovanje stanovništva NSNj i Viktorije je od prvog dana toliko skočilo, da su sve domaće avio kompanije udvostručile broj letova.

I cene avio karata su skoro jednako skočile, pa sada let u jednom pravcu od istoka prema zapadu košta čak i do 2.000 dolara!